Pengorbanan seorang ibu bermula pada saat kehamilan, melahirkan dan proses membesarkan anak untuk menjadi insan berguna, cemerlang, sekali gus sebagai pemimpin pelapis pada masa depan. Selayaknya pengorbanan, kasih sayang ibu membesarkan anak sejak dari sekecil tapak tangan sehingga dewasa dihargai setiap detik kerana ia bukan perkara mudah untuk dilaksanakan.

Tokoh Ibu Mithali Pulau Pinang Ini Kongsi Cara Didik 11 Anaknya Jadi Cemerlang. Ini Rahsianya!

Yang berbahagia Datin Hajjah Kalthom binti Haji Ibrahim di atas penganugerahan Tokoh Maal Hijrah (Ibu Mithali) 1440H/ 2018M Peringkat Negeri Pulau Pinang.  Beliau adalah isteri kepada YBhg. Dato’ Ustaz Haji Maktar bin Hj. Shapee. Melahirkan dan membesarkan seramai 11 orang anak enam orang lelaki dan lima  orang perempuan. Kini mempunyai seramai 32 orang cucu.

Beliau merupakan surirumah sepenuh masa dengan membesarkan dan mendidik anak-anak sehingga berjaya dalam pelajaran, keagamaan serta menjadi contoh dan memberi sumbangan kepada masyarakat.

Sempena edisi Hari Ibu, wartawan majalah Keluarga berkesempatan bertemu Tokoh Maal Hijrah (Ibu Mithali) 1440H/ 2018M Peringkat Negeri Pulau Pinang ini untuk berkongsi cerita cabaran dan kejayaan mendidik anak-anak yang ramai sehingga berjaya.

Perbanyakkan doa kepada Allah agar anak-anak memperoleh kejayaan dalam kehidupan merupakan kunci utama bagi seorang ibu ini dalam membesarkan 11 orang cahaya matanya. Beliau berkata, pendekatan tersebut perlu diamalkan kerana doa merupakan senjata kekuatan dirinya untuk membesarkan anak-anak.

“Doa dengan banyak mohon pertolongan Allah. Set dalam kepala anak-anak adalah anugerah dan amanah dari Allah. Cabaran dari segi mental kena banyak sabar.  Manakala cabaran dari segi fizikal kena sentiasa sihat dan bertenaga bagi menguruskan anak-anak yang ramai. Sesungguhnya ia memerlukan ketabahan hati yang cekal dengan pelbagai kerenah anak-anak yang sedang membesar.

“Selain itu, saya dan suami bertegas dalam hal pelajaran anak-anak, kena pastikan mereka membaca buku dan menelaah pelajaran agar mereka berjaya dalam peperiksaan.

 “Bagi saya untuk mendidik anak-anak perlu dedahkan mereka dengan ajaran agama yang lengkap, penuh disiplin. Sejak awal celik mata sehingga tidur di malam hari. Solat berjemaah, mulakan pagi dengan mengaji Al-Quran, ada masa belajar, makan juga berjemaah, petang-petang mesti keluar untuk keluarkan peluh dengan melakukan aktiviti luar.

Bantu uruskan rumah

Tokoh Ibu Mithali Pulau Pinang Ini Kongsi Cara Didik 11 Anaknya Jadi Cemerlang. Ini Rahsianya!
5 daripada 11 anak-anaknya yang hadir semasa seisi fotografi dengan Majalah Keluarga baru-baru ini

Membentuk disiplin dalam diri anak bukan suatu yang mudah jika  bukan sejak dari rebungnya. Lebih-lebih lagi mempunyai anak ramai yang sudah pastinya pelbagai kerenah untuk dihadapi. Sebagai ibu yang tegas dalam mendidik anak-anak, Datin Hajjah Kalthom akan memastikan anak-anaknya punya sikap yang bertanggungjawab dalam kehidupan sehariannya.

Oleh itu, setiap anak-anaknya telah diberi tugasan untuk membantunya menguruskan rumahtangga dari segi kebersihan rumah. Baginya cara ini secara tidak langsung membentuk sikap kerjasama dan tolong menolong dikalangan adik-beradik.

“Dalam aspek didikan kepada anak-anak perempuan dan lelaki, masing mempunyai tanggungjawab yang telah diatur supaya kehidupan mereka lebih berdisiplin. Sejak kecil lagi saya didik anak-anak diberi tanggungjawab menjaga dan menguruskan rumahtangga.

“Anak perempuan biasanya diberi tugas dalam rumah termasuk mengemas, memasak, membasuh dan  mengasuh adik. Manakala, anak-anak lelaki diberi tugas-tugas luar rumah dan tugas berat seperti membersihkan luar rumah, cuci kipas, cuci sawang dan pergi kedai membeli barang keperluan rumah,” katanya.

 “Mama seorang yang sabar”-Huda

Tokoh Ibu Mithali Pulau Pinang Ini Kongsi Cara Didik 11 Anaknya Jadi Cemerlang. Ini Rahsianya!

Dalam pada itu, turut berkesempatan bertemu beberapa orang anak-anak beliau daripada 11 orang. Dibesarkan di dalam sebuah keluarga yang besar, sudah tentunya meriah kala berkumpul bersama keluarga. Berkongsi cerita mengenai kehidupan adik-beradik yang ramai, Huda Maktar yang merupakan anak yang kelima menyifatkan, bertuah memiliki sebuah keluarga yang besar serta diberi didikan yang sempurna daripada ibu serta bapanya.

IKLAN

“Mama memang seorang yang sangat sabar dengan kerenah kami adik beradik yang agak nakal. Sehinggakan boleh dikatakan semua adik beradik lelaki ada bekas jahit di kepala. Pernah ada yang kepala kena jahit kena tukul dan jatuh basikal. Maklumlah ramai adik beradik lelaki ramai, semuanya lasak-lasak belaka. Jika ada yang bergaduh, mamalah yang akan leraikan. 

 “Jauh disudut hati, saya bangga memilik ibu seperti ini. Mama seorang yang sabar dan tenang dengan kerenah anak-anak seramai 11 orang dengan jarak umur yang rapat antara satu sama lain. Jika dikenang kembali memang akan membuatkan kami adik beradik tidak kering gusi. Kenangan masa kecil yang tidak dapat dibeli,”jelas Huda yang memiliki enam cahaya mata penyeri rumahtangganya.

Umpama guru sepenuh masa

Tokoh Ibu Mithali Pulau Pinang Ini Kongsi Cara Didik 11 Anaknya Jadi Cemerlang. Ini Rahsianya!

“Mama sepenuh masa berada di rumah yang mendidik kami. Mama umpama guru sepenuh masa buat kami. Kami adik beradik tidak mengikuti kelas tambahan. Setiap hari, mama akan memberi tunjuk ajar  membuat latihan sekolah. Malah, ada jadual untuk kami menghafal surah-surah dan doa. Mama seorang wanita yang lembut tetapi tegas dalam mendidik kami.

“Abah pula memang jarang ada di rumah dengan atas tuntutan kerja. Jadi mama menguruskan kami seratus peratus. Saya kagum melihat kepayahan mama membesarkan kami dengan pelbagai kerenah.

“Tambahan pula, adik beradik lelaki yang rapat jarak usia menjadikan ia makin mencabar. Mama seorang yang lembut tetapi tegas dalam mendidik anak-anak,” jelas Hawa mengenai ibunya. 

Bilik tak cukup hingga tempah homestay 

Tokoh Ibu Mithali Pulau Pinang Ini Kongsi Cara Didik 11 Anaknya Jadi Cemerlang. Ini Rahsianya!

Apabila ditanya mengenai sambutan Hari Raya tahun ini,  Huda memberitahu bahawa keluarga besarnya akan berkumpul setiap dua tahun sekali. Lebih manis, tahun ini mereka sekeluarga memilih lokasi kampung nenek ayahnya.

“Lazimnya apabila tiba sambutan Hari Raya, ia adalah perayaan yang paling ditunggu oleh kami adik beradik. Dua tahun sekali kami semua adik-beradik akan berkumpul. Tahun ini kami akan berkumpul di kampung rumah ayah di kampung Sungai Bakap, Pulau Pinang. Masa ini dua bulan sebelum raya, kami akan membuat persediaan. Bagi kumpulan wanita, tugasnya menentukan warna tema untuk keluarga masing-masing.

IKLAN

“Oleh kerana kami ramai, jadual memasak sepanjang raya pun ada. Contohnya untuk sarapan pagi, akan ada keluarga yang menjadi ketua. Keluarga ini akan menentukan menu dan hidangan. Begitu juga untuk makan tengah hari dan makan malam termasuk masak BBQ. 

“Dengan konsep ini, mama akan berehat sepanjang kami balik kampung. Semua anak-anak menantu akan uruskan. Rumah hanya ada enam bilik sahaja, mujur ada homestay yang memboleh kami buat tempahan.

“Rutin wajib tiap pagi Raya, selepas Solat Raya, kami akan berkumpul untuk sesi bergambar dengan keluarga besar kami. Tidak lupa, kami akan konvoi menziarahi sanak saudara. Abah akan mengetuai konvoi. Biasa kami akan konvoi dalam sembilan hingga 11 buah kereta,” kata Huda mengenai kemeriahan Hari Raya keluarganya.

 

 Biodata ahli keluarga

Nama: Datin Hjh. Kalthom binti Hj. Ibrahim, 66 tahun

Suami: Dato’ Hj. Maktar bin Hj. Shapee, 70 tahun

Mantan Timb. Speaker DUN Pulau Pinang & Pesara Guru

Nama anak:

1.Munir Maktar, 43 tahun

IKLAN

2.Nura Maktar, 42 tahun

3.Abdul Muiz Maktar, 39 tahun

4.Muhammad Maktar, 38 tahun

5.Huda Maktar, 37 tahun

6.Muhammad Bashir Maktar, 35 tahun

7.Ahmad Murshid Maktar, 32 tahun

8.Siti Sarah Maktar , 31 tahun

9.Sumaiyah Maktar, 29 tahun

10.Amnah Maktar, 27 tahun

11.Siddiqin Maktar , 26 tahun

 

 

 

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI