Siapa yang  tidak kenal dengan tokoh ini, iaitu Jack Ma, yang merupakan pengasas e-commerce Alibaba, dinobatkan sebagai orang paling kaya di China pada tahun 2014. Tahukah anda dengan kekayaannya yang kini mencapai $28 trilion, Ma berada di tangga ketujuh sebagai orang paling kaya di dunia dalam bidang teknologi. Kajian ini ini dibuat oleh pihak Forbes.

Namun setiap kejayaan yang dikecapi ada suka dukanya. Pernah lalui saat getir dalam kehidupannya. Ma kini mampu tersenyum bangga dengan kejayaan yang dikecapinya atas usaha keras tanpa putus asa.

Kehidupannya yang bukan dari yang kaya-raya dan  pencapaian akademik tidak menonjol menyukarkan permohonannya menyambung pelajaran ke Universiti Harvard sehingga pernah pernah ditolak sebanyak 10 kali!

Bukan itu sahaja, setelah tamat pengajiab di universiti, cubaan memohon pekerjaan tetap gagal walaupun sebagai pekerja di sebuah makanan segera. Namun, kegagalan yang dialaminya itu, sebagai pencetus untuknya berusaha gigih.

Melalui perkongsian Dr Zubaidi Hj Ahmad mencoretkan rahsia kejayaan Jack Ma yang menjadikan beliau sebagai orang yang berpengaruh dan kaya di dunia.

“Tolong Beritahu Anak-Anak Kamu Bahawa Dunia Berubah Setiap Hari Dan Tiada Siapa Menunggu Bila Masa Sudah Berubah. Doktor Ini Kongsi Salah Satu Rahsia Jack Ma Terus Berjaya Hingga Kini. Inspirasi! 

Nasihat yang Terbaik dari orang paling kaya di China..

*Wilson Jack Ma*
*Pengasas Alibaba*Jack Ma berkata:

“Tolong beritahu anak-anak kamu bahawa dunia berubah setiap hari dan tiada sesiapa akan menunggu bila masa sudah berlalu.
Bila pemetik api dicipta, mancis perlahan-lahan lenyap.

Bila kalkulator dicipta, abakus juga menghilang.

Bila kamera digital direka, jualan negatif filem tidak lagi wujud.

IKLAN

Bila jualan langsung @ penjualan secara online meningkat, pemasaran secara tradisional menurun.

Bila smartphone guna 4G
(akses internet tanpa talian) diperkenalkan kpd dunia, kita tidak perlu lagi memasang komputer di rumah.

Bila wechat dan whatsapp
(mesej teks/suara/video bergerak) dibangunkan, mesej teks tradisional (SMS) tidak lagi sepopular dulu.

Jangan kita tuduh “siapa ambil bisnes siapa.” Ia hanyalah disebabkan orang lebih cepat menyesuaikan dan mengadaptasi kepada idea baru dan perubahan di dunia.

Ada org bertanya kepada Jack Ma, “Apakah Rahsia kejayaan kamu?” Dia berkata “Sangat mudah… Saya buat (bertindak) semasa kamu hanya memerhati.”

IKLAN

Ingatlah dunia berubah setiap hari. Kalau kamu tidak berubah, kamu akan ketinggalan. Kamu Tuai apa yg kamu Semai dan Bagaimana Anda Guna *MASA* yang Ada.

Kalau kamu habiskan masa bergaul dengan orang-orang Berjaya, kamu menjadi seorang yang BERJAYA.

Kalau kamu luangkan masa utk *belajar*, kamu mungkin beroleh *kebijaksanaan*.

Kalau kamu luangkan masa utk *membaca buku* untuk majukan diri, kamu akan beroleh *Peningkatan Diri*.

IKLAN

Kalau kamu habiskan masa utk *minum*, kamu mungkin menjadi seorang *pemabuk*.

Kalau kamu habiskan masa *mengomplen*, kamu akan menjadi seorang yang *suka menyalahkan*.

Kalau kamu luangkan masa untuk *mencantikkan diri* kamu, kamu mungkin menjadi seorang gadis yang *cantik*/lelaki yg *handsome*.

Kalau kamu luangkan masa untuk *kekal sihat*, kamu akan nikmati *kehidupan sihat yang baik*.

Kalau kamu habiskan masa menjadi seorang yang *suka marah-marah*, kamu mungkin menjadi orang yang *tidak disukai orang*.

Kalau kamu habiskan *masa dengan keluarga*, kamu akan mewujudkan *kasih sayang dan perhubungan yang aman dengan orang-orang yang kamu sayangi*.

*Beza* antara *Orang yang Berjaya* dan *Tidak* ialah *Bagaimana Pintarnya Anda Menggunakan MASA*.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI