Bila terasa tiada selera hendak makan, tapi bila pekena tamyam panas orang kata boleh buat makan bertambah.

Maklumlah rasa masam-masam pedas dan berkuahlah katakan, dapat pula dijamu bersama telur goreng dadar. Memang puas hati.

Jadi apa kata kita cuba resipi ini untuk menu makan hari ini.


*Bahan blend*

-Cabai kering
-cabai melaka
-tomato

Agk2 ja nah cabai ni jgn la sampai hentam p buh segenggam teruih , umm pedaih mampos jenuh meleleh ayaq hidung hangpa

Cara penyediaan :

1. Letak minyak sedikit untuk menumis.
(saya memang lebih suka tumis sebab bau dia & nak bagi pecah minyak)

-bawang merah
-bawang putih
-serai (katok)
-lengkuas (katok)
-halia (katok)

IKLAN

2. Tumis la sampai agak dah naik bau tu, boleh la buh pes Perencah Tomyam tu

3. bubuh bahan blend tadi ayam , carrot , daun limau purut.

IKLAN

4. Lepas tu buh ayaq 1 jug blende tu atau agak2 hangpa la nak kuah tomyam tu banyak mana  kiub tokyam 2 ketoi buh sama nahh, susu cayaq sikit nah,

5. lepas tu buh bahan2 yang ada tadi , cabai melaka (katok nah cabai ni) , tomato buh bila kuah dah mendidih ok, pastu buh lebihan daun limau purut tu buah last nak bgi naik bau tuuu lagi.

Ok Siap

sumber : Wawa Ariff Via MAHN