Mencipta pengalaman yang istimewa untuk keluarga bercuti selain memilih lokasi menarik, apa kata kali ini kita sekeluarga merasai sendiri menariknya travel dengan menaiki keretapi.

Ini sebagaimana yang telah dilalui oleh keluarga Izni Arshad, meluangkan masa bersama melalui tempoh perjalanan yang panjang namun cukup selesa daripada Kelantan ke Johor dengan menaiki keretapi.

Turut dikongsi beberap tip dan info berguna untuk dimanfaatkan oleh keluarga lain andai teringin melalui pengalaman melancong dengan menaiki keretapi. Jom ikuti perkongsiannya.

Pengalaman travel KELANTAN-JOHOR dengan Train KTM

WARNING: perjalanan ni bukan untuk orang yang cerewet serta kejar masa. Sesuai untuk orang yang boleh survive dengan sedikit kesukaran serta ada masa lapang.

1)Tiket:
1 hala Tanah Merah-JB Sentral
Dewasa Rm53(Katil Bawah)
Dewasa Rm47(Katil Atas)
Kanak-kanak Rm37(Katil Bawah)

Harap maklum, harga tiket untuk katil atas lebih murah dari bawah ya. Harga tiket berbeza ikut stesen yang korang naik dan turun.

Tiket return kami harga sama sebab kami ambil option yang sama.

Ni tiket kami 2hala. Penting utk ingat no gerabak anda. Jgn salah pulak? Btw, T6 yg paling dkt dgn kafe. Kalau suka boleh pilih yg tu. Tp org akan slalu lalu lalang dpn katil korang. Yg nak privasi boleh amik yg jauh dr kafe.

Oleh sebab kami dari Terengganu,so kena bertolak awal ke Tanah Merah. Tiket pukul 7.49malam. Harap maklum, train tak akan tunggu kita lama so bila train sampai, kena cepat-cepat naik.

2) Kereta kami tinggal dekat stesen. Alhamdulillah selamat dijaga selama 3 hari.
By the way boleh je naik dekat stesen lain yang korang suka. Kami pilih Tanah Merah sebab dekat dengan bandar so macam selamat dan mudah nak beli pape.

3) Kafe.
Dalam train ada kafe ya. Ada jual makanan,minuman panas dan sejuk serta jajan. Makanan panas terhad tak banyak choice. Tapi yang kami selalu order nasi goreng+telur mata, bihun goreng, meggi goreng dan roti bakar. Ada kerusi meja disediakan.

IKLAN

Boleh jugak bawa bekal sendiri ya. Dorang tak marah pun korang makan dalam gerabak masing-masing tapi jangan la bawak makanan bau kuat macam petai jering, durian dan lain-lain.

4) Powerbank.


Penting ya. Sebab dalam train tak ada plug khas untuk cas gadget anda. Kalau perjalanan sekejap tu tak apa. Tapi kami punya almost 17jam dalam train. Reput la kalau bateri handphone habis. Nanti nak pakai handphone untuk book hotel, grabcar dan kecemasan kan susah.

5) Tandas.
Setiap gerabak ada 2 tandas cangkung dan duduk. Tapi tak semua bersih. Yang dekat kafe tu macam bersih dan baru. Btw tandas sempit je. If nak mandikan anak boleh je tapi kalau orang dewasa nak mandi tu agak susah la sebab dia takde lubang lantai untuk keluarkan air.

Spare slipper untuk ke tandas lagi bagus.

IKLAN

Yang ada anak kecil tolong standby plastik untuk buang pampers ya. Jangan buang slumber je dekat katil. (Dkt katil-katil akan disediakan plastik sampah tapi bukan untuk pampers la habis semerbak baunya)

6) Solat.
Malangnya takde surau disediakan. So pandai-pandai la korang solat sambil duduk atas katil. Sambil train goyang goyang. Jangan lupa install apps untuk cari kiblat.
Kain sembahyang dan sejadah mini kena bawak ya.

7) Hati hati.
Nak gerak dari gerabak ke gerabak lain tu kena hati hati la. Sebab dia punya sambungan tu macam tak kemas.

Barang berharga kena bawak sentiasa dalam beg galas. Dompet/hp. Yang lain tk apa nak tinggal dekat tepi katil. So far Alhamdulillah takde hilang pape.

Kesimpulan:
Overall, kami enjoy perjalanan yang pertama. Sebab takde pape masalah. Sampai pun agak tepat pada masanya. 7.50 pm naik train, pastu rehat,makan, solat dan tidur. Bangun solat subuh, pastu ngantuk tidur lagi. Tup tup sampai JB tengahari.

Cuma, otw balik tu dilanda musibah sikit. Train terlanggar lembu time subuh. So 6-7 jam jugak la train takleh gerak. Kami terdampar dekat ladang kelapa sawit dan perjalanan delay. Sepatutnya kami sampai Tanah Merah pukul 11 pagi, tapi pukul 10 malam baru berjaya tiba. Pengalaman.

Terima kasih yang sudi baca Travelog sis yang tak seberapa. Plan nak buat ringkas tapi rasa kena share juga input-input penting. Oh ye, sis pakai tudung sarung je sepanjang dalam train. Mudah urus. Kalau belit shawl dan bawal segala, habis kedut

Semoga bermanfaat.
Mat Ja Apih