Percubaan kali pertama akhirnya membuahkan hasil.Kreativiti disamping bantuan dari pencarian Ggoogle serta ilmu kawan-kawan kongsikan membolehkan saudara Mohammad Rozuwan Zaini  memiliki Kabinet Kopi yang simple tapi nampak mewah.

Alhamdulillah siap jugak projek pkp tiga point kosong. simple DIY coffee cabinet. Kali pertama main kayu kita try and error je. Semua buat sendiri dari design sehingga pemasangan. Terima kasih pada cik google, cik youtube dan juga kawan yang sudi bagi ilmu yang sangat berguna.

Oleh sebab pkp, terpaksa lah kita order di sh0pii. Sekecil kecil barang seperti skru sehingga ke melamin chipboard. Untuk k0s semua anggaran dalam Lima ratuss plus . Rasa nya sangat berbaloi dari segi duit dan pengalaman buat sendiri😄.

Perkara pertama sekali korang kena la ade design cabinet tu sendiri. Tak kisah lukis di kertas atau di komputer. Janji nampak bentuk. Senang untuk korang tahu setiap inci panjang ukuran papan. Kena ingat tebal papan melamin ade 15mm & 16mm. Jadi korang siap² kira semua ukuran sebelum submit qu0tati0n. 

Untuk hinge pulak atau bahasa melayu nya engsel pintu. Ade 3 jenis hinge ni, full close, half overlay & insert. Ikot kesesuain cabinet korang nk guna mana. Untuk projek ni aku guna full close jenis 3D adjustable soft close. Sebab nye dia advance sket boleh adjust depan belakang atas bawah. Tapi mahal sikit dari hinge biasa.

Bagi korang yang nak nampak pintu kabinet tu sedikit premium / mewah dengan ade nye frame, korang boleh letak papan MDF batten wall yang bersaiz 2inci lebar, tebal 6mm. Potong ikut size pintu kemudian tampal guna silicone kayu.

Untuk table top pula korang boleh pilih material ape yang korang nak. Contoh kayu nyatoh, quartz stone, marble. Untuk projek ni aku pilih rubber wood solid board. Gosok 3layer sand paper cp1000, cp1500, cp2000 selang seli dengan clear lacquer. Nak guna shellac pon boleh. 

Untuk bahagian belakang pula, cuma guna plywood 3mm je. Di hardware untuk size 3mm 4ft x 8ft dalam Dua puluh lebih sahaja sekeping. Potong ikut saiz kabinet. Macam aku beli dekat sh0pii jugak sbb masa tu semua hardware tutup. Pishangg la.

Dah siap pasang semua, nak nampak handle ala² European style. Bole cari di sh0pii. Item memang solid berat dan berpatutan.

Lagi satu, bekas² transperant dalam kabinet tu sume beli dkt eco je. Nak penuh kan, nak kena cari eco tempat lain. Sebab cepat sold out pulak. Haha

IKLAN

Dah boleh mengopi la kita!!🤣


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

 

IKLAN

 

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web  https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya! Sebarang soalan boleh ajukan di nombor yang tertera di poster