Biasanya kalau sofa di rumah sudah terlihat lusuh dan cover sofa terkoyak, apa yang terlintas difikiran kita ketika itu?

Mungkin ada yang tersenyum, itu tandanya kena beli sofa baru!

Tapi sebenarnya, tanpa membeli sofa baru sekali pun kita sebenarnya boleh buat sesuatu untuk jadikan sofa tersebut nampak baharu.

Ini sebagaimana apa yang dilakukan oleh LennOn Haniff baru-baru ini ketika musim PKP.

Ini perkongsiannya.

Projek DIY pkp lg.. kali ni kita kasi projek sofa buruk pulak.. lama dah nak buat tapi tak tau nak start dr mana.. sekali darling saya Zakina KinaCafe kasi link https://www.keluarga.my/buat-sarung-sofa-baru-tak-perlu-jahit-mesin-kos-murah-je-begini-stepnya-2/.. terus berkobar semangat..

Memula kita kluo cari kain.. saya beli yg murah² je.. ikut kemampuan sendiri, bukan kemampuan orang lain tau.. saya dah catat siap² ukuran sofa (length x width x height).. sampai kat Nagoya, towkey kedai boleh syorkan berapa meter nak pakai kain ikut ukuran kita kasi..

Selain dr kain, saya cadangkan prepare jugak alat² lain untuk projek sofa buruk ni.. di antaranya

– benang (saya pakai benang biasa je)

– jarum (refer gambar untuk jarum yang saya pakai). Jarum pelbagai saiz dan bentuk.. beli kat kedai jahit rm 9.50.. yg guna cuma jarum
no 1 dan 7 je pon.

– stapler gun (bullet dia saya guna yg 8mm, bole refer gambar jugak). Bullet stapler gun beli kat kedai alat tulis..tak ingat baper RM. saiz 8mm

– screwdriver flat head kecik + playar (yg ni guna untuk korek bullet stapler yg lama dan juga kalu tersilap stapler dlm proses DIY nanti)

DIY sofa buruk ni takde guna mesin jahit.. proses cuma stapler dan jahit tangan je..

Sofa buruk 1 yang bahagian atas tu dah
pernah sarung kain lain, tapi dah lusuh
balik.. sofa ni jenis ada ruang simpanan
kat bahagian bawah..

 

Step 1 : Memula bukak segala skru untuk pisahkan bahagian atas and bawah.

Step 2 :

Sofa jenis ni straightforward je.. potong
kain ikut ukuran sofa, ukur sekali tinggi
sofa tu.. dan lebihkan kain untuk stapler
ke bawah sofa.. lipat kasi cantik bahagian
tepi u.

 

Jahit lipatan kat bahagian tepi sofa..

Ni hasil bila dah siap jahit.

 

Sofa cleopatra

IKLAN

 

Ni sofa buruk no 2.. Cleopatra sofa ke
apa nama dia.. kesan koyak tu hasil
tangan anak meow pada suatu ketika dahulu.

 

Step 1 :

Kita buka lapik bawah sofa standby
vacuum untuk sedut habuk yg bertahun
terkumpul.

 

Step 2:

Getah sofa dah kendur.. saya malas nak
cari baru, kasi tarik tegang skit then
stapler 3 4 round. harap-bertahan la
hendaknya.. huhuhu

 

Step 3:

IKLAN

Saya mula dari bahagian tangan belah depan.. macam yg disyorkan dlm link yg saya tempek kat post saya..

Step 4

Pastu kasi jahit yang bahagian curvy? tu
saya gunting then tarik and jahit.. janji dari depan nampak kemas..

 

Step 5

Setelkan dulu bahagian bawah dan belakang.. sebab senang. bersegi je..

 

Step 6

Part ni yg mencabar.. bahagian sandar tu
saya stapler dari belah belakang + jahit
guna jarum bengkok, then tarik tegang
kain ke depan and selit masuk celahs sofa. pastu stapler.

Yg bahagian duduk tu pon sama. Stapler
then jahit, pastu tarik tegang selit celah
sofa… Then stapler lg..

 

Step 7

Last sekali tutup bawah sofa guna apa
kain then pasang kaki. saya guna kain
asal sofa ni jugak.. belah bawah,
bukannya nampak.

Tips..
1 – plan dulu part mana yg nak di cover so that hasil nampak lebih kemas
2 – potong kain jangan ngam², kasi lebih banyak skit takpe..

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club