Ayah Nadi Keluarga. Melihat Sihatnya Dia, Bahagia Buat Kita Sebagai Anak!

Keberadaan susuk lelaki bergelar ayah sangat bererti dalam sebuah keluarga, dirinya ibarat seorang wira. Bukan sahaja berperanan sebagai ketua keluarga malah menjadi nadi buat seluruh keluarganya melalui hidup dengan penuh gembira.

Lantaran itu sama ada yang perasan atau tidak, lazimnya ayah akan cuba untuk memperlihatkan dirinya idola buat keluarganya. Tampil berkarisma, kuat dan bertenaga meskipun jika saat itu dirinya kurang sihat, pasti disembunyikan kesakitannya itu. Derita yang ditanggung biarlah hanya dirinya sahaja yang tahu dan apa yang lebih utama baginya adalah keluarga tidak susah hati dan terus kekal bahagia dan gembira hidup disisinya.

Ayah Nadi Keluarga. Melihat Sihatnya Dia, Bahagia Buat Kita Sebagai Anak!

Menyedari hal ini, apa cara kita sebagai insan yang menyayangi ayah untuk pastikan bukan sahaja ayah sentiasa gembira malah kesihatannya mantap. Ini kerana kita juga yakin, bilamana tubuh badan sihat akan memberi kehidupan yang lebih baik buat ayah tercinta!

Oleh itu, untuk kekal sihat kita semua perlu lakukan sesuatu. Apatah lagi bila menyedari umur semakin meningkat pelbagai penyakit boleh ‘menyerang’ tanpa diduga terutamanya penyakit berkaitan jantung.

Pelbagai langkah kawalan dan penjagaan kesihatan berpanjangan perlu dibuat sekarang tanpa melengahkannya. Jika ada yang tidak pasti, di sini dikongsikan beberapa perkara mudah yang boleh dipraktikkan untuk dijadikan panduan bersama untuk penjagaan kesihatan yang lebih baik buat insan bergelar ayah.

Ayah Nadi Keluarga. Melihat Sihatnya Dia, Bahagia Buat Kita Sebagai Anak!

IKLAN

1. Sediakan Makanan Sihat

Amalan pemakanan sihat serta mengetahui kandungan nutrisi sesuatu makanan itu sebenarnya sangat penting. Jadi kita perlu pantau pengambilan makanan untuk ayah kita dan sebaiknya kurangkan kekerapan mengambil makanan yang berlemak dan makanan bergoreng. Pun begitu sediakanlah makanan yang dikukus, dipanggang atau dibakar.

2. Bonding Sambil Beraktiviti

Tanpa melakukan aktiviti yang mengeluarkan peluh sebenarnya amat terdedah kepada penyakit jantung. Oleh itu alangkah baiknya jika kita dan ayah dapat sama-sama melakukan aktiviti riadah atau bersenam bersama di hujung minggu. Ini sekaligus bukan sahaja untuk tujuan kesihatan malah dapat juga kita isi ruang masa dengan lebih berkualiti bersama ayah tercinta dengan dapat melakukan aktiviti bersama-sama.

3. Kerap telefon bertanya khabar

IKLAN

Bagi anak yang tinggal berjauhan, sebaiknya telefon orang tua setiap hari. Jika tidak dapat, usahakan untuk bertanya khabar sekurang-kurangnya dua atau tiga hari sekali. Melalui cara ini kita dapat mengetahui keadaan kesihatan mereka dan sekali gus pantau juga pengambilan ubat-ubatan yang diambil adalah mengikut jadual.

Ayah Nadi Keluarga. Melihat Sihatnya Dia, Bahagia Buat Kita Sebagai Anak!

4. Pantau Tekanan Darah Di Mana-Mana Sahaja

Disebabkan penyakit datang tanpa mengira waktu, wajar untuk kita mengawasi bacaan tekanan darah. Ini sangat penting untuk kita dapat pastikan tekanan darah ayah sentiasa berada pada tahap normal.

Oleh itu, bagi memantau bacaan tekanan darah adalah disyorkan lakukan pemeriksaan tekanan darah dengan lebih kerap di rumah. Jadi apa kata sempena Hari Bapa ini kita hadiahkan mesin pemantau tekanan darah OMRON Healthcare yang diimport dari Jepun buat ayah tersayang.

IKLAN

Ayah Nadi Keluarga. Melihat Sihatnya Dia, Bahagia Buat Kita Sebagai Anak!

Istimewanya produk OMRON Healthcare ini ia dilengkapi dengan app OMRON Connect yang canggih membolehkan anda mengurus kesihatan dengan bijak walau dimana sahaja mereka berada dan pada bila-bila masa.

Tambahan lagi, dengan adanya aplikasi ini ia juga dapat dijadikan buku panduan buat mereka apabila membuat pemeriksaan kesihatan berkala di klinik, sekaligus mudah untuk doktor dan anak-anak memantau tahap kesihatan seorang ayah.

Kebiasaan ayah jarang hendak mengadu apatah lagi bercakap secara terang keadaan kesihatannya. Jadi, aplikasi ini merupakan salah satu jalan penyelesaian yang tepat.

Apatah lagi baru-baru ini OMRON Healthcare melancarkan program HealthGift rewards dalam app OMRON Connect. Melalui aplikasi ini pengguna akan diberi ganjaran HealthCoins untuk setiap pengukuran monitor tekanan darah atau monitor komposisi badan yang diambil.

Menarik bukan, dan bukan itu sahaja malah dengan ganjaran HealthCoins yang diperoleh, pengguna boleh tebus dengan baucer menarik di FamilyMart, Pasaraya Lotus’s, Touch ‘n Go dan berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah pada suku tahun seperti peranti Ipad dan banyak lagi.

Jika anda ingin ketahui lebih detail tentang produk kesihatan OMRON ini boleh klik di sini