Trending sekarang mengenai isu yang dikatakan makan biskut boleh menjadi penyebab kepada penyakit kanser.

Tular di media sosial mengenai makanan berkenaan akan menyebabkan berlaku masalah kesihatan. Situasi itu telah menyebabkan pelbagai spekulasi dikalangan netizen yang melahirkan rasa kebimbangan.

Dalam pada itu, turut memberi padangang mengenai hal ini adalah pakar pemakanan menerusi facebook milknya, Syaza Nutritionist.

Dengan huraian ini dapat memberikan gambaran mengenai isu berkenaan.

Makan biskut jadi kanser!

Tular Makan Biskut Penyebab Kanser! Pakar Pemakanan Ini Jelaskan Hal Yang Sebenar, Take Note Semua!

IKLAN

Baru baru ni tular tentang isu biskut menyebabkan kanser. Betul ke boleh jadi kanser ni? Sebenarnya banyak makanan yang boleh meningkatkan risiko masalah kanser bukan terhad kepada biskut sahaja ia lebih dikenali sebagai karsinogen atau penyebab kanser.
Apa antara makanan yang boleh menjadi penyebab kanser:

1. Daging yang berproses – kaedah daging yang berproses akan menghasilkan penyebab kanser iaitu polisiklik aromatik hirokarbon (PAH). Kaedah masakan seperti pembakaran, suhu pembakaran, proses pengasapan, tahap pengasapan, kandungan lemak, dan pengambilan yang kerap akan mempengaruhi risiko kesihatan kepada pengamalnya. Antara contoh makanan seperti sate, hot dog, salami, sosej dan sebagainya.

2. Makanan yang bergoreng – apabila makanan yang mengandungi kanji yang didedahkan dengan suhu yang tinggi akan menghasilkan acrylamide. Acrylamide akan terbentuk ketika proses memasak dengan jangka masa yang lama atau suhu yang tinggi. Ia akan mengganggu sistem saraf dan meningkatkan risiko kanser. Antara contoh makanan seperti kentang, produk bijirin, roti bakar, kopi dan sebagainya.

IKLAN

3. Makanan yang terlebih masak – ni selalunya terdapat kepada kaedah masakan seperti barbeque, deep frying, bakar dan lain-lain. So, untuk kurangkan risiko kanser anda boleh cuba gunakan kaedah yang lain seperti rebus, kukus, gunakan ketuhar gelombang mikro atau air fryer, baking atau bakar dalam suhu yang lebih rendah, atau balutkan makanan dengan daun pisang, aluminium foil atau lain-lain.

4. Makanan yang tinggi gula dan karbohidrat ringkas – makanan ini bukan hanya boleh meningkatkan risiko diabetik atau kencing manis tetapi ia juga akan meningkatkan kesan keradangan dan oksidative stress. Nak lebih baik terhadkan pengambilan ini dan banyakkan pengambilan karbohidrat kompleks.

5. Alkohol – minuman alkohol akan dicerna oleh hati kita dan bertukar menjadi acetaldehyde. Acetaldehyde ini jika diambil secara banyak dan berterusan boleh merosakkan DNA dan oksidatif stress. Ini akan meningkatkan risiko masalah kanser.

IKLAN

Jadi secara kesimpulannya, untuk mengawalkan risiko ini, kita perlu ambil inisiatif untuk menghadkan pengambilan makanan atau cuba gunakan kaedah yang lebih sihat. Cuma perlu diingatkan, sebaik mana pon makanan tersebut perlu diambil secara bersederhana.
Semoga bermanfaat!

Sumber: Syaza Nutritionist


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Tular Makan Biskut Penyebab Kanser! Pakar Pemakanan Ini Jelaskan Hal Yang Sebenar, Take Note Semua!

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI