Catatan daripada seorang ibu apabila mengetahui anaknya disahkan mengidap kanser ini cukup menyentuh hati. Setiap hari ada sahaja perkongsian daripadanya mengenai perkembangan dan kesihatan anaknya itu. Dan ini adalah antara coretan-coretannya dan bersama-samalah kita mendoakan agar anaknya Raysha Nur Adriani atau lebih mesra disapa Isha kembali sembuh seperti sedia kala. Kita doakan yang baik-baik untuk keluarga ini…amin.


Assalamualaikum nama saya Raysha Nur Adriana 1/10 ni genaplah saya 3tahun, dulu saya seorang kanak kanak yang ceria dan mumy kata saya penyeri dalam rumah dan hati dia sebab saya anak perempuan .. Dulu rambut saya panjang mumy suka ikat rambut saya tinggi tinggi lepastu mumy suka buat tocang dekat rambut saya ..

Tp masa bulan puasa saya dah mula sakit, mumy ingat saya sakit perut biasa saja tapi lama kelamaan sakit tu makin kuat sampai saya sukar untuk bernafas.. Daddy bawa saya pergi klinik pergi hospital masuk kk6 sehari je kemudian dokta suruh balik katanya saya xde pape masalah sedangkan masa tu pernafasan saya dah laju.. Dengan rela hati daddy and nenek bawa saya balik kemudian esok kan tu sakit saya makin terus mumy balik tak jadi na pergi kerja jadi daddy nenek and mumy bawa saya pergi hkl.. Abang dekat depan jaga kaunter tu terus tolak saya masuk zon merah ..

Mula mula mereka kata saya denggi kemudian jangkitan kuman diparu paru then buat scan dokta kata paru paru berair tapi bila dokta pakar datang dia kata bukan sekadar paru paru berair tapi ada ketumbuhan dalam badan saya sehingga menutup saluran pernafasan saya.. Selang dua hari dokta buat keputusan na oprite saya . Mumy ta henti henti nangis sebab mumy takot sesuatu berlaku..

Masuk bilik oprite nenek yang hanta tp sekejap je lepas saya kena bius nenek keluar, lepas saja oprite saya kena stay dalam icu untuk pemerhatian dokta .. Lepas seminggu saya diberi keizinan balik , mumy gembira sangat tapi mumy pelik kenapa ada wayar warna putih tergantung.. Lepas dari tu mumy tetap susah hati tp mumy terpakse pergi kerja , daddy dan nenek hanta saya ke hospital sebab dokta na jumpa..

IKLAN

Tibatiba dokta sahkan saya menghidapi cancer stage 3 ke 4 .. Mumy berkali kali kol daddy tapi daddy ta angkat mungkin sebab daddy xnk mumy risau tapi auntie saya dah post dalam whatspp jadi mumy tahu.. Mumy x senang na buat kerja terus balik dah sampai rumah mumy nangis x terhenti sebab mumy x bole terima saya cancer .. Cancer saya sejenis cancer rare .. Saya org ke 8 yang kena cancer ni jadi xde ubat bole bantu saya melainkan chemo..

Dokta kata kalau dah start chemo rambut saya, bulu mata saya semua akan gugur.. Tp mumy kata saya tetap cantik dimata dia , lepas dari chemo mulut saya sakit kdg2 seminggu x makan . Saya kerap demam mumy sentiasa teman saya dalam hospital kadang kadang nenek pun teman saya.. Tp kesian pada daddy sebab kena hanta saya ulang alik ke hospital .. Dalam hospital mumy cuma ada saya dia x berani untuk tegur org dalam wad sebab mumy sorg perempuan yg takot utk tegur org.. Jadi dia akan jaga saya sepanjang masa kalau ada org tegur dia baru dia tegur balik.. Jadi auntie and uncle kat luar sana tolong doakan raysha panjang umur dan kuat untuk lalui semua ni , harini auncle and auntie tlg isha insyallah esok lusa allah swt balas segala jasa baik uncle dan untie .. Perubatan isha memang mahal ..susu isha pun kena tukar mumy dah cuba minta bantuan baitulmal dan isha berharap mereke sudi bantu kami insyallah.

IKLAN

Sungguh berat dugaan anak kecil ini dan perkembangan terbaru tentang perjuangan Isha.

“Bila dengar isha nangis mumy jadi takut dan bertambah takut isha .. Isha masih lagi demam dan tak bole buang air besar , isha menangis sepanjang masa sampailah mumy terfikir nak angkat isha dan betulkan tempat tidur isha tapi tibatiba mumy nampak darah banyak pada bantal isha .. Allahuakbar takutnya mumy mumy terus panic dan panggil nurse tapi reaksi nurse biasa saja cuma tunggu dokta.. Bila dokta datang.. Dokta cakap mungkin tiub isha tertegang tp lepas nurse tukar gouse isha rupa rupanya darah isha keluar ikot tepi tp dia cakap tunggu esok jumpa dokta bedah tengok macam mana .. Allahu mumy takut kalau tgok darah mcm ni isha .. Kenapa pembedahan isha kali ni macam teruk dan susah untuk baik.. Demam isha x kebah lagi.. Na buang air besar masih ta bole, belakang isha berdarah.. Isha na bergerak pun x bole.. Yaallah”

sumber : Raysha Adriana