Kini ramai yang pergi bercuti bersama keluarga. Namun dalam keseronokkan bersantai jangan lupa untuk alert dengan persekitaran termasuk tempat makan.

Sebagaimana baru-baru ini viral mengenai harga siakap sebuah restoran berharga lebih RM1000 mengejutkan sebuah keluarga yang pergi bercuti.

Nak tahu tip untuk mengelak situasi ini berlaku, lelaki ini kongsi tip.

Siakap RM1000+

Sebagai org Langkawi, nasihat saya kpd pelancong yg ingin dtg supaya research skit tempat2 mkn yg recommended by org tempatan ataupun pelancong yg dah dtg…

Baca review2 org lain…

IKLAN

Tempat yg diviralkan tu adalah tempat yg org takkan mkn…ya, walaupun bot sggah situ, dia tak suruh pun mkn situ…tgok ikan yg dibela dlm sangkar adalah slh satu drpd pakej Mangrove Tour…

Kwn2 mak saya dr KL dtg, nak mkn situ n kita informed siap2 ttg harganya…diorang setuju, n mkn…time bayar, total adalah RM3000…diorang tak viral resit sbb diorang tau harga sebelum diorang makan…

IKLAN

Siakap situ, saiz besar2…dia ada tulis, dia ada ckp harga 100 gram brapa, 1 kilo brapa dan harganya tak mcm harga yg kita beli di pasar pagi…sebagai customer, masa pilih ikan tu, masa timbang tu, tolonglah tanya brapa harga skali siap masak…kedai akan bgtau harganya…

Klu mahal, tukar ikan atau cancel terus hidangan tu… Jgn dduk, tunjuk2 menu n bila smpai resit, baru terkejut…

Nasihat je ni, nk dgr atau tidak itu terpulang sbb org Langkawi pun tak mkn situ…

Sumber: Firdaus Shakirin