Selain isu penyakit HFMD yang kini membimbangkan, ada pula beberapa kejadian anak-anak sekolah terpaksa pula dikuarentin akibat penyakit beguk. Jika dilihat seakan kerap pula terjadi sejak kebelakangan ini. Sebagai ibu bapa, kita bimbang juga tentang hal ini. Adakah beguk ini bahaya sehingga perlu diambil tindakan dikuarentinkan sebegitu?

Jika dilihat pada orang dulu-dulu pula, cukup sekadar menyapu nila di kawasan bengkak (beguk) sebagai penawarnya.

Untuk itu, ayuh kita fahami tentang penyakit beguk ini sebagaimana yang dikongsikan oleh Dr. Khairul Faizie Muhammad Kamar di akaun fbnya.


1. Beguk di sapu nila.
2. Beguk tu thyroid ke?
3. Beguk boleh bengkak kiri & kanan ke?
4. Beguk tu sama ke dengan benguk?

Itulah 4 benda yg kerap masyarakat kita keliru.Utk perkara No.1 – 3, Insya Allah aku boleh terangkan dengan yakin, utk No.4, wallahualam..hahaha..Aku bukan pakar Bahasa Melayu.

Hari ini aku jumpa patient ada beguk.

Tak memeranjatkan, bertepek nila biru di leher & sebelah pipinya. Masyarakat kita dah sebati sangat dgn kepercayaan ini,dan nak ubah minda tu perlukan jihad ilmu, dan buang ego.

Beguk sapu nila?
Jawapannya tak payah. Membazir aja.Baik guna nila tu utk putihkan baju warna putih yg dah kepam. Kalau guna akal pun boleh agak, baju putih yg kepam di rendam air nila boleh putih berseri hasilnya, so bayangkan kesan yg mungkin ada kalau di sapu kat kulit muka?

Kepercayaan ini lahir aku rasa sebab society kaitkan beguk ialah thyroid ( tak percaya, cuba google beguk tiroid ). Aku ada sertakan bukti pada gambar dalam post ini. Dan bengkak kelenjar thyroid memang salah satu puncanya sebab kurang iodin. Iodin warnanya biru ke unguan. So penaakulan mantiknya ” nila macam iodin, so beguk boleh la di sapu nila, sebab beguk ialah thyroid”. Wallah!

So, memang tak perlu sapu apa apa ke?YA, tak payah. Kalau nak jugak, kau tuam kan beguk tu dgn kain suam, itu ada jugak faedah nya.

Beguk tu thyroid ke?
Beguk ni jadi bila kelenjar parotid bengkak sebab jangkitan virus atau bakteria. Kelenjar parotid ialah sebahagian dari sistem kelenjar air liur. Bila bengkak, kita panggil ACUTE PAROTITIS. Dipanggil juga Mumps.

 

IKLAN

Kelenjar thyroid pulak letaknya di kawasan leher,fungsinya utk hasilkan hormon thyroid. Kelenjar thyroid pun boleh membengkak. So, ingat ni, beguk dan thyroid ialah dua benda yg berbeza macam langit & bumi.

Tengok gambar dalam post ini utk faham basic anatomy kat mana parotid gland, kat mana thyroid gland.

Beguk tu boleh bengkak kiri & kanan ke?
Boleh!
Sebab kelenjar parotid ada kiri & kanan. In fact, 70% kes beguk bengkak kiri & kanan. Selalunya start bengkak sebelah dulu.

Apa simptom beguk?
Selain bengkak, boleh jugak demam, sakit kepala, sakit tekak.

Berapa lama bengkak beguk?
Selalunya antara 3 – 5 hari.

IKLAN

Apa rawatan beguk?
Kalau demam – makan ubat demam.
Kalau sakit -makan ubat tahan sakit.
Antibiotik kadangkala di beri.
Tuam dengan kain panas.
Rehat.
Minum air banyak banyak.

Macam mana nak elak beguk?
VACCINATION.
Tapi ingat, jangan pulak yakin 100% lepas vaksin tak boleh kena beguk. Boleh kena, cuma kebarangkalian tu amat tipis. Takde apa yg gerenti dalam dunia ni selain cukai & kematian.
Zaman World War II dulu berlaku outbreak beguk yg paling besar.Lepas tu wujud vaksin. Kes kes beguk di negara maju pasca- vaccination amat rendah.
Vaksin beguk di bagi masa baby dlm bentuk MMR vaccine ( Mumps, Measles, Rubella).
Kalau kita jumpa org ada beguk, elakkan direct contact. Ia merebak melalui air liur & cairan yg keluar dari hidung & mulut. So jangan bercium, kongsi cawan sudu. Org yg ada beguk boleh menjangkitkan pada org lain dalam tempoh 7 hari sejak kelenjar parotidnya bengkak.

Bahaya ke tak beguk ni?
Secara umumnya, tak bahaya, boleh sembuh dengan mudah. Hanya terdapat peratusan kecil risiko komplikasi seperti beguk kronik ( berulang kali kena), beguk yg bernanah. Yang itu takyah la risau. Yang penting kalau kena beguk, cari doktor dulu, bukan gi 7-11 beli nila.
Cuma ada beberapa komplikasi yg perlu di sebut di sini, yg agak biasa juga boleh jadi:

1- Orchitis
Iaitu jangkitan pada testis. Kalau budak lelaki yg dah baligh kena beguk, lebih kurang 25- 33% boleh kena orchitis. Bengkak testis ni terjadi selalunya dlm tempoh 7 ke 10 hari lepas sembuh beguk. Orchitis ni tidak meyebabkan kemandulan ya.Ini pun mitos yg biasa.

2- Meningitis /enchaphalitis
Iaitu jangkitan pada selaput otak. Kalau budak tak baligh kena,especially baby /toddler, ada risiko utk kena meningitis ni.

3- Risiko sekali ganda gugur.
Org pregnant kalau kena beguk, baby nya Insya Allah tak akan cacat ( kalau tak gugur), sebab so far takde evidence beguk boleh menyebabkan kecacatan bayi dlm kandungan. Tapi evidence menunjukkan risiko utk gugur tu tinggi.

So, kalau dah faham risiko komplikasi ni, ambil lah vaksin MMR tu. Kalau tak mau ambik juga, tak apa. Kita hormati hak masing masing. Takusah gaduh gaduh. Nak bertekak antara pro-vac VS anti vac ni sampai kiamat pun tak habis. Kalau sakit, sendiri mau ingat la kan. Hahaha.

sumber : Khairul Faizie Muhammad Kamar