Benar kata perpatah, guru ini bagaikan lilin yang membakar diri. Sanggup bersusah untuk memberikan yang terbaik  buat anak didiknya.

Lantaran menyedari sekolah ditutup sejak tahun lepas sehinggalah Kementerian Pendidikan Malaysia mengumumkan pembukaan kembali sesi persekolah bermula 1 Mac lalu, pihak sekolah diseluruh negera telah melakukan pelbagai persiapan.

Begitu juga dengan sebuah sekolah di pendalaman Sarawak, Sekolah Kebangsaan (SK) Kut, Pulau Bruit. Selain persiapan pembelajaran dan persekitaran sekolah mengikut SOP yang ditetapkan oleh KKM, Seramai 31 murid turut dikejutkan dengan kehadiran watak yang disukai ramai iaitu Spiderman di sekolah berkenaan. Cara yang unik dan inspirasi!

Individu yang dibawakan oleh Spiderman bukan calang-calang, ia dibawakan oleh seorang pendidikan, Ustaz Muhamad Tarmizi Awang@ Yacoob, 35, yang merupakan seorang guru pendidikan Islam sekolah berkenaan.

Menurut pendidik yang berasal dari Kuala Krai Kelantan ini yang dua tahun mengajar di sekolah berkenaan.

IKLAN

Ketika dihubungi Keluarga, beliau menjelaskan bahawa idea kreatif adalah hasil daripada beliau sendiri dan julung kali diadakan di sekolahnya untuk memberi semangat kepada anak-anak yang kembali ke sekolah.

Idea timbul selepas lihat murid-murid saya dah lama tak ke sekolah. Jadi nak tarik mereka, fikir satu idea dengan harapan anak-anak murid ini kembali bersemangat untuk ke sekolah.

IKLAN

Walaupun jauh di pedalaman sarawk, mereka berhak bahagia..

Sempat la smlm bertukar watak sekejap. Ustaz boleh, Spiderman pun kita on la. Janji anak didik kita semangat untk hadir ke sekolah

IKLAN

Nasib double seluar. Maklumla seluar dia ketat.

Ustaz Bertukar Jadi Spiderman, Beri Semangat Baru Murid Kembali Ke Sekolah. Inspirasi! Ustaz Bertukar Jadi Spiderman, Beri Semangat Baru Murid Kembali Ke Sekolah. Inspirasi! Ustaz Bertukar Jadi Spiderman, Beri Semangat Baru Murid Kembali Ke Sekolah. Inspirasi! Ustaz Bertukar Jadi Spiderman, Beri Semangat Baru Murid Kembali Ke Sekolah. Inspirasi! Ustaz Bertukar Jadi Spiderman, Beri Semangat Baru Murid Kembali Ke Sekolah. Inspirasi! Ustaz Bertukar Jadi Spiderman, Beri Semangat Baru Murid Kembali Ke Sekolah. Inspirasi! Ustaz Bertukar Jadi Spiderman, Beri Semangat Baru Murid Kembali Ke Sekolah. Inspirasi! Ustaz Bertukar Jadi Spiderman, Beri Semangat Baru Murid Kembali Ke Sekolah. Inspirasi!

Tahniah cikgu dan warga pendidik sekolah! Semangat membara inilah yang akan memberi motivasi kepada anak-anak untuk belajar dengan penuh keseronokkan.

Sumber: Muhamad Tarmizi