Bercakap tentang doa makan,  anak sekecil 4 tahun pun sudah pandai menghafalnya. Apa yang pasti, kita sekeluarga sudah tahu adap-adap yang perlu dilakukan sebelum menjamah hidangan.

Namun tentu tidak semua tahu, doa makan ini mempunyai rahsianya yang tersendiri.

Bukan sahaja perlu dibaca sebelum makan, malah dalam menjaga hubungan suami isteri agar lebih damai, tenang dan bahagia juga perlu mengamalkan doa yang sama. Caranya bagaimana? Ikuti perkongsian daripada seorang isteri bernama Ainul Elmy di akaun fbnya.


RAHSIA BESAR MENCIPTA HUBUNGAN MAWADDAH DI DALAM RUMAH TANGGA

Ya, rahsia besar yang tak ramai orang tahu, terutamanya pasangan suami dan isteri. Izinkan saya kongsi kan sedikit RAHSIA BESAR ini. Tak lama, hanya pinjam 5 minit sahaja untuk membaca.

Baru baru ni, saya berpeluang bertemu dengan seorang Ustaz, iaitu Ustaz Sadini.

Ustaz Sadini merupakan seorang bekas doktor dan berkahwin dengan anak dari Mufti Brunei. Tutur kata memang begitu menenangkan jiwa yang mendengar setiap tazkirah yang keluar dari mulut nya.

Sempat saya bertanya pada dia,

“Macamana nak buatkan suami mendengar nasihat dan pendapat isteri? Sebab macam yang kita tahu, ramai suami diluar sana yang meletakkan ego di depan sekali bila buat apa apa keputusan di dalam rumah tangga”

Ustaz Sadini jawab,
“Sebelum tu saya nak tanya, pernah tak kamu mendoakan anggota badan suami kamu ?”

Ustaz Sadini pandang semua yang hadir,dan tanya lagi pada yang lain,

“Ada doakan anggota badan suami ? Suami pulak, ada doakan untuk anggota badan isteri?”

Ustaz Sadini pandang saya semula, menunggu jawapan. Ahhh sudah! Apa nak jawab? Sebab saya tak paham maksud soalan tu.

IKLAN

Tapi saya jawab juga,
“Saya biasa doakan suami saya dalam setiap sujud terakhir ketika solat, minta supaya ALLAH permudahkan setiap usaha suami mencari rezeki, menjadi suami dan ayah yang penyayang dan bertanggungjawab”

Ustaz Sadini :
“Baik. Saya tak cakap benda tu salah yer. Cuma kurang betul. Kurang betul sebab pasangan suami isteri harus mendoakan anggota badan antara 1 sama lain. Tapi tak ramai pasangan buat perkara ni. Sebab tu kurangnya hubungan yang MAWADDAH di dalam rumah tangga”

Persoalannya, bagaimana nak mendoakan anggota tubuh badan pasangan secara specific?

Di sini saya kongsi kan.

1. Pegang tangan suami / isteri kita, usap tangan nya sambil baca :
Allahumma barik lanaa fima rozaktana wakina a’zabannar,

Habis baca sambung,

IKLAN

YA ALLAH, BERKATI TANGAN SUAMI/ISTERIKU AGAR DIGUNAKAN KE JALAN YANG BAIK, DI HARAMKAN DARI API NERAKA.

Pelik? Yer, kami semua yang hadir pun tercengang. Doa makan? Itu yang Ustaz Sadini bagitau, ramai ingat doa makan di baca ketika makan sahaja. Sedangkan banyak fungsi doa makan tu, untuk minta apa saja yang kita ada diberkati ALLAH.

2. Ulang perkara yang sama di setiap anggota badan pasangan kita.

3. Ketika isteri hamil, baca kan juga doa tersebut, sambil lekapkan tapak tangan di perut isteri.

4. Ketika sedang bersama, lekap kan tapak tangan di dada suami/isteri,dan bacakan doa tersebut, minta hatinya di berkati ALLAH dan tidak terpikir langsung untuk berbuat perkara yang tidak di sukai. Minta diharamkan hati nya dari api neraka.

ALLAHUUU, saya yakin ramai sangat yang tak tahu perkara ni ?
Pernah doakan tak anggota tubuh pasangan kita? Dan yang terakhir ustaz Sadini kongsikan, ketika suami bawa balik sekampit beras. Waktu di tuang ke dalam tong beras, pegang butiran beras tu sambil bacakan juga ,

Allahumma barik lanaa fima rozaktana wakina a’zabannar

Doa agar setiap butiran beras tu diberkati oleh ALLAH SWT.