Semua wanita ingin mempunyai suami yang bertanggungjawab dan penyayang. Bahkan mempunyai Dapat Mak Mertua yang baik juga adalah satu rezeki. Bukan semua orang dapat rasa.

Namun, konflik dalam rumahtangga akan berlaku apabila suami mula melebihkan ibunya. Lebih membimbangkan suami tanpa sedar telah membuatkan isteri rasa terabai.

Baru-baru ini pendakwah bebas, Ustazah Asmak Husin berkongsi luahan hati isteri apabila suami melebihkan ibunya berbanding dirinya hingga mengabaikan perasaan isteri. Lebih mengejutkan, rupanya Ustazah Asmak Husin banyak mendapat DM yang meluahan situasi yang sama.

Artikel Berkaitan: “Don’t tell them. Show them.” Faizal Tahir Kongsi Didik Anak Solat. Kecil-Kecil Dah Pandai, Sejuk Perut Ibu Mengandung Kan!

Artikel Berkaitan: “Ajar Anak Disiplin Kena Konsisten.” Cara Johan & Ozlynn Didik Anak, Wajib Baca Al-Quran Lepas Solat Subuh!

 

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

IKLAN

Ustazah Asmak Husin Terkejut Banyak DM, Luah Kecewa Suami Lebihkan Ibu, Abaikan Perasaan Isteri

“Ustazah, macam mana saya nak buat ya, suami saya selalu lebihkan mak dia sampai perasaan isteri dia terabai? Asyik-asyik nak menangkan mak dia ja dari saya”
Banyak sangat saya dapat DM soalan macam ni. Isu suami lebihkan mak sendiri sehingga isteri di sisi terasa hati.

Gini, pertama sekali kita kena faham “syurga suami ada pada maknya dan syurga bagi seorang isteri ada pada suaminya”. Bila kita faham konsep macam ni, kita akan mudah nak bertolak ansur.

Tapi jangan pula terlalu ambil mudah. Setiap orang ada peranan masing-masing. Contohnya si suami, dia kena hormati mak dia dan dalam masa yang sama kena juga jaga perasaan si isteri.
Kadang mak mertua ada sikap cemburu dengan menantu sendiri disebabkan baginya menantu seolah-olah nak ambil anak diaPadahal si menantu tak punya niat yang macam tu pun.

Ustazah Asmak Husin Terkejut Banyak DM, Luah Kecewa Suami Lebihkan Ibu, Abaikan Perasaan Isteri
Bersama ibu mertua

IKLAN

Si isteri yang bertanya saya tadi siap cerita yang mak mertua dia selalu tuduh dia macam-macam padahal dia tak buat pun macam tu. Si isteri cuba berbincang dengan si suami, alih-alih dia juga kena marah dan dipersalahkan.

Wahai lelaki, cuba bezakan mana perkara yang benar dan batil. Kalau kita tahu benda tu tak betul, kita lah betulkan semula dan memperjelaskan perkara yang benar. Jangan disebabkan kita kata “Syurga aku di bawah telapak kaki ibuku” kita betulkan perkara salah yang mak kita buat. Tak betul konsep macam tu.

Nasihat saya kepada si isteri yang bertanya tadi,

1) Sabar dan terus berbuat baik. Setiap orang ada ujian masing-masing. Awak diuji dengan karenah mak mertua. Orang lain diuji dengan masalah kewangan, anak dll
2) Cuba berbincang dengan suami elok-elok, bagi tahu apa yang sebetulnya perkara perlu dibaiki
3) Buat benda yang awak boleh kontrol ja, yang diluar kawalan awak, biarkan ja.
Mana-mana yang mengalami masalah yang sebegini moga terus sabar dan berdoa supaya suatu hari nanti hati ibu mertua dilembutkan dan dapat terima awak sepenuhnya. in shaa Allah.

Sumber: Ustazah Asmak Husin

IKLAN

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Ustazah Asmak Husin Terkejut Banyak DM, Luah Kecewa Suami Lebihkan Ibu, Abaikan Perasaan Isteri

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI