Kegagalan itu adalah permulaan kepada sebuah kejayaan. Mungkin ada yang setuju atau sebaliknya. Namun andai dilihat pada nama-nama besar di dunia ini, ramai antara mereka sebelum mencapai kejayaan tersebut, pernah lalui banyak kegagalan dalam hidup. Antaranya perjalanan hidup yang dilalui oleh William Henry Gates III, atau yang lebih dikenal Bill Gates adalah CEO Microsoft. Ia juga merupakan seorang yang dermawan melalui kegiatannya di Yayasan Bill & Melinda Gates. Ia adalah pertama dalam orang terkaya di dunia versi majalah Forbes selama 13 tahun (1995 hingga 2007). Siapa sangka dia sebelumnya pernah dibuang dari Harvard dan bekerja sebagai Office Boy. Kesukaran dan rintangan yang dilalui, akhirnya menjadikan diri mereka orang yang luar biasa hebat.

Dan ini satu lagi kisah menarik perjalanan seorang anak Melayu yang juga pernah gagal dalam pelajaran. Namun siapa sanga kini insan ini berjaya mencipta kejayaan di dalam bidang pendidikan. Jom ikuti perkongsian hidupnya, semoga dapat menyuntik inspirasi buat anak-anak kita untuk terus memajukan diri dan diharapkan tidak pernah kenal erti putus asa dalam mencari ilmu.

THE STORY OF MY LIFE.

Alhamdullilah, telah genap tempoh 2 tahun semenjak kisah latar belakang akademikku menjadi viral di media-media sosial. Posting asal tu kini telah mendapat lebih daripada 38k likes dan 42k shares.

Masih lagi ku teringat, ketika hendak berkongsikan nukilanku itu, jam telah menunjukkan pukul 3.30 pagi pada 18 haribulan November 2016. Ketika itu, saya baru sahaja selesai menyemak satu tesis Sarjana, yang mana saya akan menjadi pemeriksa dalaman bagi calon tersebut.

Kebetulan pula, tarikh tersebut adalah sehari selepas tarikh keputusan peperiksaan UPSR 2016 telah diumumkan. Ketika melayari FB, saya mendapati sebilangan pengguna FB berkongsi tentang keputusan UPSR yang mana, bilangan calon yang memperolehi keseluruhan bilangan A bagi semua subjek adalah sangat berkurangan berbanding dengan keputusan UPSR pada tahun sebelum itu.

Oleh itu, saya rasa terpanggil untuk berkongsikan kisah latarbelakang akademikku yang tidak cemerlang, malah pernah dibuang universiti, tetapi dengan azam dan semangat yang tidak pernah berputus asa boleh mencapai keputusan yang cemerlang, Insya-Allah…

Walau Pernah Dibuang Universiti, Tetap Teruskan Perjuangan Hingga Kini Bergelar Profesor Madya!
Bersama isteri disisi

Saya rasa terpanggil untuk berkongsikan kisah pengalaman belajar saya terdahulu. Ramai dikalangan pelajar saya sendiri di universiti ini menyangkakan bahawa saya adalah seorang yang cemerlang sejak di bangku sekolah lagi. Tetapi realitinya adalah tidak.

Buat permulaan, keputusan UPSR saya adalah baik, di mana saya memperolehi 2A dan 2C. Selepas itu, prestasi akademik terus merundum, disebabkan oleh sifat malas belajar yang ada pada diri saya. Untuk keputusan PMR, saya hanya mendapat 2A sahaja dan C bagi subjek Matematik, sekaligus meranapkan impian saya untuk memasuki aliran Sains.

Walau Pernah Dibuang Universiti, Tetap Teruskan Perjuangan Hingga Kini Bergelar Profesor Madya!

Dengan berat hatinya, saya meneruskan belajar di aliran Perakaunan. Tetapi nasib menyebelahi saya tidak lama selepas itu, di mana pihak sekolah membuka peluang kepada pelajar aliran lain yang ingin bertukar ke aliran Sains. Langkah ini bertujuan untuk meningkatkan lagi pelajar aliran Sains di sekolah saya. Setelah berjumpa dengan Guru Besar untuk menyatakan hasrat saya untuk bertukar aliran, beliau pada mulanya tidak bersetuju untuk saya mengikuti aliran Sains disebabkan oleh faktor keputusan PMR yang tidak memberangsangkan. Saya bersungguh-sungguh berjanji kepadanya untuk belajar sebaik mungkin dan akhirnya beliau bersetuju untuk membenarkan saya memasuki aliran Sains.

IKLAN

Sebaik mengikuti aliran Sains, saya telah merasakan bahawa saya telah membuat satu keputusan yang silap, di mana subjek-subjek Sains Tulen yang saya ambil adalah terlalu sukar untuk saya ikuti. Ditambah pula dengan subjek Metamatik Tambahan yang dianggap sebagai ‘killer subject’ oleh semua pelajar aliran Sains. Setiap kali peperiksaan tahunan, saya akan mendapat antara keputusan yang tercorot di dalam kelas dan ini mengundang perasaan risau kepada cikgu tingkatan saya (untuk subjek Matematik Tambahan, sekalipun tak pernah lulus).

Akhirnya, apabila keputusan SPM sebenar telah diumumkan, keputusan yang diperolehi adalah sangat teruk (tiada satu A pun yang telah saya perolehi jika mengikut kepada sistem penggredan SPM terkini). Cikgu tingkatan yang menyerahkan slip keputusan tersebut menyatakan bahawa saya memang tiada masa hadapan yang cerah disebabkan oleh sikap saya yang tidak mahu berubah langsung dan di dalam hati saya mengakui akan pendapatnya.

Walau Pernah Dibuang Universiti, Tetap Teruskan Perjuangan Hingga Kini Bergelar Profesor Madya!

Selepas itu, saya cuba untuk mohon sambung belajar di pelbagai institusi, malangnya semua telah ditolak. Maka bermulalah episod saya sebagai seorang operator pengeluaran di kilang Denso di Bangi. Selepas 6 bulan, saya telah bertukar kerja sebagai pembantu jualan pula di farmasi Guardian, Kajang.

Tidak lama selepas itu, saya mendapat maklumat bahawa bagi sesiapa yang tidak cemerlang semasa SPM, boleh menyambung belajar di peringkat Pra-Sains di UiTM. Kursus Pra-Sains ini akan menggilap kembali pengetahuan subjek-subjek Sains Tulen sebelum diterima masuk ke program Diploma UiTM. Jika berjaya memperolehi CGPA 3.00 dan ke atas bagi semester pertama kursus Pra-Sains, layak untuk mengikuti program-program Diploma di UiTM. Tetapi jika CGPA kurang dari 3.00, maka terpaksa mengikuti semester kedua kursus Pra-Sains.

Alhamdullilah, saya telah diterima masuk ke program ini di UiTM Jengka, Pahang. Malangnya, CGPA bagi semester pertama saya adalah 1.92 dan saya telah mendapat keputusan Gagal dan Diberhentikan. Apabila membaca keputusan tersebut, terus rasa dunia saya gelap gelita. Maka, saya kembali membuat kerja sambilan selepas itu.

Walau Pernah Dibuang Universiti, Tetap Teruskan Perjuangan Hingga Kini Bergelar Profesor Madya!

IKLAN

Walau Pernah Dibuang Universiti, Tetap Teruskan Perjuangan Hingga Kini Bergelar Profesor Madya!

Ibubapa pun berasa sangat kecewa dan berputus asa dengan saya. Tetapi selang seminggu selepas itu, ibu saya telah mendapat satu panggilan dari pihak UiTM Jengka yang memaklumkan bahawa mereka ingin membenarkan saya untuk mengikuti pengajian semetser kedua Kursus Pra-Sains, memandangkan CGPA saya adalah kurang sedikit sahaja di bawah 2.00 Mendengar berita ini, saya telah berjanji di hadapan ibubapa saya untuk benar-benar berubah dan tidak akan mengulangi lagi kesilapan yang lepas.

Oleh itu, saya telah mengikuti semester kedua tersebut dan Alhamdullilah saya telah memperolehi GPA 3.25 Banyak perubahan yang telah saya lakukan, seperti rajin berjumpa dengan pensyarah, banyak mengulangkaji, mencari maklumat di perpustakaan dan menyertai ‘study group’.

Walau Pernah Dibuang Universiti, Tetap Teruskan Perjuangan Hingga Kini Bergelar Profesor Madya!

Semenjak itu, saya tidak lagi menoleh ke belakang dan mengekalkan momentum tersebut. Saya sambung pula pengajian di peringkat Diploma Kimia Perindustrian di UiTM Arau, Perlis.

Walau Pernah Dibuang Universiti, Tetap Teruskan Perjuangan Hingga Kini Bergelar Profesor Madya!

Selepas itu, saya menyambung pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Kepujian) Kimia dan telah berjaya menjadi pelajar pertama yang memperolehi keputusan Kelas Pertama bagi fakulti tersebut (pinjaman PTPTN tak perlu bayar balik).

IKLAN

Walau Pernah Dibuang Universiti, Tetap Teruskan Perjuangan Hingga Kini Bergelar Profesor Madya!

Kemudian mengikuti Masters di dalam bidang Biochemical Engineering (by Coursework) di School of Chemical Engineering, University of Birmingham, UK dan setelah menjadi antara 2 pelajar terbaik bagi program tersebut, terus ditawarkan tempat untuk pengajian PhD di dalam bidang Chemical Engineering oleh universiti yang sama. Alhamdullilah, telah menamatkan pengajian PhD di dalam tempoh 4 tahun dan tesis telah dicalonkan untuk anugerah Tesis Terbaik.

Walau Pernah Dibuang Universiti, Tetap Teruskan Perjuangan Hingga Kini Bergelar Profesor Madya!

Jadi, tidak mustahil jika kita tidak berjaya pada masa kini, kita tidak boleh berjaya di kemudian hari. Yang paling penting adalah belajar dari kegagalan yang lalu dan jangan sekali-kali berputus asa. Insya-Allah kalau saya boleh berjaya, anda semua pun pasti boleh melakukannya. Saya berpegang teguh dengan maksud Al-Quran, Surah ar-R’ad (ayat 11) yang bermaksud, “Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehingga mereka sendiri mengubah apa yang ada pada diri mereka”. Alhamdullilah, sesungguhnya aku bersyukur kepadaMu di atas segala nikmat yang telah Kau berikan kepadaku selama ini, Amin. Akhir kata, jangan pernah mempersiakan peluang yang telah diberikan kepada kita, mungkin kita tidak akan merasai peluang kedua.

Coretan jujur penulis yang suatu ketika dahulu pernah tidak diberikan apa-apa harapan oleh sesiapapun.

Ikhlas,

Prof. Madya Dr. Midhat Nabil (AMIChemE)

p/s: Terima kasih tak terhingga kepada UiTM kerana menjadikan saya sebagaimana hari ini dan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) kerana tempatku mencari rezeki, Syukur…

sumber :Midhat Nabil

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI