Azmi Zainal atau lebih dikenali sebagai Boss Susu sangat sinonim dengan jenama susu terkenal tempatan, Farm Fresh. Baru-baru ini Majalah Keluarga diberi kesempatan untuk bertemu dengannya di Ladang Farm Fresh, UPM.

Figura ini biarpun seorang yang cukup dikenali dan menyandang jawatan yang tinggi di syarikat pengeluaran susu terkenal, namun sebenarnya yang seorang yang merendah diri dan berwawasan.

Bertemu dengannya buat pertama kali, bagaikan berjumpa dengan seorang pakar motivasi. Kata-kata yang dilontarkan acap kali mengandungi kata-kata dorongan kejayaan.

Cakna dengan trend generasi sekarang dikatakan sanggup mengabaikan pelajaran semata-mata mahu bergelar TikTokers, Majalah Keluarga sempat mengajukan persoalan kepada boss susu.

“Saya tengok trend anak-anak muda ramai yang tak nak belajar.”

Boss Susu, Azmi Zainal Tegur Trend Nak Jadi Tiktokers. Padu!

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

Di Sebalik Populariti Kerjaya Sebagai “Mr. Pilot”.Katanya lagi, ada mempunyai pelbagai content media sosial termasuk menjadi tiktokers. Namun tidak ramai yang berjaya.

 

Baginya untuk berjaya dalam hidup kena ada usaha dan kerja keras di samping kreativiti. Dia meluahkan rasa bimbang pengaruh media sosial itu membuatkan generasi muda menjadikan ia jalan mudah untuk berjaya.

“Mak saya pesan, untuk berjaya kena kerja keras. Baru boleh berjaya. Jangan harapkan tiktok. Yang tergedik sana tergedik sini. Ia habit yang tak baik. Kita ada ibu bapa, saudara mara. Tidak elok bersikap begitu. “

KENA ADA ILMU

Tambahnya untuk menjadi tiktokers juga harus mempunyai ilmu yang akan membuatkan content media sosial itu akan lebih berilmu dan berkualiti.

IKLAN

“Tak semestinya kita belajar tinggi kita akan berkerja di bidang kejuteraan atau perniagaan. Anggaplah apa yang kita belajar itu bekalan ilmu. Apabila kita mempunyai ilmu, baru kita tahu bagaimana untuk menggunakannnya apabila nenghadapi masalah, nak buat macam mana dan nak majukan diri kita.”

POPULARITI BUKAN JAMINAN MASA DEPAN

Menyedari bahawa ilmu itu penting, beliau sentiasa memberikan kata-kata semangat kepada anak-anaknya. Siapa sangka dua orang anak lelakinya kini sudah bergelar doktor.

“Anak saya dulu boring dengan saya. Saya sering memberi kata-kata motivasi. ‘Jadilah yang terbaik’.”

Dalam pada itu, dia juga turut menasihati agar golongan muda tidak menjadikan tiktokers sebagai cita-cita. Lantaran hanya beberapa orang sahaja yang bersahaja berjaya. Nyata populariti bukan jaminan untuk berjaya.

Katanya lagi, populariti bukan jaminan untuk masa depan. Jadi amat penting untuk belajar dengan bersungguh-sungguh. Ilmu yang diperolehi itu bukan untuk mendapat pekerjaan tetapi untuk mengendalikan masalah dengan cara berhemah. .

IKLAN

“Banggakan ibu baya yang susah mencari duit. Yang nak sekolahkan kita. Masuk universiti ‘score’ , bila jadi pekerja jadilah yang terbaik supaya kita ada nilai dan harga.”

Padu nasihat boss susu ini. Semoga ini menjadi inpirasi untuk ibu bapa dan juga generasi muda untuk mengubah haluan hidup untuk lebih berjaya dalam hidup.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Majalah Keluarga (@keluargamag)

 

Sumber: keluargamag

IKLAN

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Boss Susu, Azmi Zainal Tegur Trend Nak Jadi Tiktokers. Padu!

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI