Dia antara kanak-kanak tercomel di dunia dan pernah menjadi viral sebelum ini. Dhuha Sophea yang memiliki sepasang mata cantik rupa-rupanya tidak suka main gajet seperti mana kanak-kanak lain seusianya.

Baru-baru ini, ibunya ctsafuraa ada memuat naik perkongsian seorang ibu yang memintanya  berkongsi tip bagaimana mengawal anaknya itu dalam penggunaan gajet.

Menurut Ct Safuraa, rumah mereka tidak mempunyai televisyen dan itu membuatkan anaknya tidak leka dengan benda tersebut.

“Rumah kami memang takda TV memandangkan my husband and i bukan jenis layan TV. Kami perlukan waktu bersama lebih dari benda lain. So bila waktu bersama, time tu lah waktu untuk bersembang, bergurau, bergaduh dan me time untuk both of us .

Selain itu, ketika dia sibuk memasak, anaknya itu akan mengambil buku dan baca atau ikut ibunya buat kerja rumah.

“Pasal video youtube / cartoon , yes!! Sophea pun ada tengok dan layan, tapi bukan dia yang kawal gadget tu, saya yang kawal untuk dia. Biasanya, saya benarkan dia tengok masa makan je ( breakfast, lunch and dinner ) masa snack saya tak bagi sebab biasanya kami akan spent time berdua. 

Assalamualaikum semua!! . . Okay memandangkan ramai juga yang tanya mommy soalan yg sama seperti diatas, so sy just share apa yg sy apply kt Sophea. I don’t have any tips sbb sy bkn pakar kanak-kanak tp ini hanya cara sy. So mana rasa elok ikut, yang rasa tak, x perlu ikut sbb biasanya kalian lebih tahu apa yg kalian mahukan utk family kalian sendiri ☺️. . . Okay Bismillah, camni.. actually pasal tv. Rumah kami mmg takda TV memandangkan my husband and i bukan jenis layan TV. Kami perlukan waktu bersama lebih dari benda lain. So bila waktu bersama, time tu lah waktu utk bersembang, bergurau, bergaduh dan me time utk both of us ?. Mcm my husband dia punya me time dgn buku & website page utk tahu tentang isu semasa. Utk sy pula, me time dgn phone layan fb/ig ( of course ?) ,dan selebihnya settlekan kerja rumah, masak dan layan anak. So at the same time Sophea pun follow apa yg kami buat. Dia akan ambil buku dan baca atau ikut sy buat kerja rumah. . . Pasal video youtube / cartoon , yes!! Sophea pun ada tengok dan layan, tp bukan dia yang kawal gadget tu, sy yang kawal utk dia. Biasanya, sy benarkan dia tgk masa makan je ( breakfast, lunch and dinner ) masa snack sy x bg sbb biasanya kami akan spent time berdua. . . Utk waktu makan pula biasanya amik masa dlm 15-30 minit, jd sepanjang waktu tu sy benarkan, lebih dr tu sy akan stop kan dan bawa dia main bersama utk distract dia dari fikirkan gadget. Biasa dia dh faham bila sy dah ajak dia main, dan dia pun seakan macam bosan tgk cartoon tu lama2. Tp ada juga kadang2 dia macam nk tgk lagi tp sy tegaskan yg masa dah cukup! ☺️. Alhamdulillah Sophea biasanya faham bila sy jelaskan dia sesuatu. . . Sebab tu bila ada masa terluang sy atau husband akan bawa dia keluar main kat park atau ke mana2 at least 1-2jam sehari lebih-lebih lagi bila summer ni. Jd dia akan ada banyak activity lain yang dia boleh buat dan main. Bila ada masa terluang kami ke library or coffee bersama tp Sophea minum fresh juice laa hihi ?. . . Okay tu jelah kot yang sy buat utk dia dan Alhamdulillah sbb sy housewife jd banyak masa sy focus pd family. Untuk ibu2 yg bekerjaya mungkin ada cara tersendiri kan? ☺️ . . #peace✌

A post shared by ctsafuraa (@ctsafuraa) on

Tip yang dikongsikan oleh Ct Safuraa ini mendapat respond positif dari pengikut di laman instagramnya.

Panduan terbaik Ibu Bapa

IKLAN

doorgift_by_nurul@actualhumanfelinessetuju sgt.. Ank sulung saya, saya limitkn 2 jam waltu cuti je.. Hri isnin till jumaat sejam sehari tu pun kalau homework dh siap.. Tpi selalunya die tk main sbb sibuk? balik tadika kne siapkn homework, tido ptg n ptg main luar dgn kwn2.. Mlm ada kelas ngaji n bhsa arab.. So tkada masa dh dkt situ nk main game.. Sabtu ahad mybe sbb ada byk masa tpi kdng die just tgk movie or main toy.. But luckily ank minat dgn buku so mmg kalau die mcm bosan saya ajak die baca buku (even thoo still tktau membaca?).. As a parent Kita yg control ank bkn ank yg control kita..

nizarazmiSekarang ni trend ibubapak yang ambil mudah, malas layan anak, diberinya hp biar baby tu leka. Bila dah benarkan hp control baby, baby jadi addict tak boleh tak pegang hp. Ibubapak sekarang kena kawal diri mereka dari bagi hp kepada anak, jangan ambil mudah. Kalau tiap hari disuapkan dengan hp, jangan marahlah anak tu kejap kejap nak hp. Salahkan diri sendiri. Dalam berapa tahun, tengoklah mata diorang kejap je rabun and etc. Pesanan untuk diri sendiri dan yang sewaktu dengannya.*** Safura, awak kongsikan pesanan yang baik untuk ibubapa followers awak, keep it up ur good work. Kirim salam kepada si comel dhuha sophea ye

haniszolkepeliYup betul rumah sy pun takda TV.. Bby sy pun cepat fokus dgn apa yg kita ajar.. Sb suasana rumah sunyi sb tada bunyi tv yg distract tp sy slalu buka surah2 alquran shj.. Youtube vids pun sy limit 5mins je.. Bila dh ditrain mcmtu dia jd tak attracted dgn gadget and more to main bnda2 depan mata mcm ni..

IKLAN

iznyeizueSemoga sy pon dpt gadget less pada si kecik saya…tp tulah… Tv benarkan dia tgk juga Ms makan.. Kalau time mama buat kerja dan dia dlm Walker xlayan sgt pon tv.. Lebih suka explore rumah buka laci atau capai apa yg ada ???

miss_nur07Mohon save tips ni kak yer.. Dari ape sy baca, perkembangan otak kank2 pnting dari usia 1-6 thn.. Klu trllu byk msa dgn gadget aktiviti otak kurg brlaku sbb dia fkus pada gadget smata2, dan ransangan juga kurg.. Jk trlibt dgn aktiviti2 mcm akk bt, atau sbgnya..prkmbgn otak kanak2 adalah lebih transang dgn apa yg dia explore especially dgn ransangan yg dia dpt dari sentuhan, pergaulan dgn knk2 lain, dgn parents sdiri etc..so dari situ otaknya sentiasa aktif..

ammerasyarifTq sis info ni mmg terbaik sebagai panduan para ibu..

Sumber: IG ctsafuraa