Apabila sudah mempunyai keluarga, sudah tentu ia menjadi keutamaan supaya dapat membahagiakan mereka.

Salah satu cabaran adalah ekonomi keluarga. Tambahan pula harga sekarang sana sini sudah naik harga termasuk barang basah.

Jika dulu si suami bagi duit poket isteri hanya RM100 sudah mencukupi untuk lauk seminggu kini sebaliknya kena tambah lagi.

Malah ada isteri yang memahami gaji suami tak banyak cuba sehabis mampu untuk berjimat.

Sebagaimana perkongsian ini telah menarik perhatian ramai netizen yang mengeluh mengenai harga barang naik.

Moga kita semua tabah dan merancang perbelanjaan keluarga mengikut kemampuan pasangan.

Harga barang basah naik harga

Semalam teman isteri beli brg mentah…

Saya pilih ikan, saya bg org tu timbang…dia pun lekatkan tanda harga pastu saya tgok…

2 ekor RM18…

Saya ambik ikan lain, timbang, tgok harga…RM25…saya ikut isteri ke bahagian sayur, ambik, timbang, tgok harga…saya congak dlm kepala harga smua brg tu, pastu ready utk p bayar…

“Ada apa2 lagi x…?” Saya tnya dia…

Isteri kata xde cuma japg kena beli ayam kedai lain plak…ok, terus ke kaunter, bayar…smua yg isteri ambik, dlm RM70…then trus ke kedai ayam…sebelum dia turun, saya hulur RM50…

Pastu dia masuk balik, dia bg dlm RM15…

“Ayam tadi brapa…?” Saya tanya…

RM35 utk 2 ekor, saiz sedang…sggah kejap bang kedai cina depan tu, nk ambik minyak, santan, tepung skit…saya hulur lagi RM50 sebelum turun kereta…

Dia naik kereta, dia bagi baki RM30…Total brg dia beli, yg memang dia perlu beli tu dlm RM20…

Smpai je rumah, saya kira balik,

Kedai ikan/sayur : RM70
Kedai ayam : RM35
Kedai runcit : RM20
Total : RM125

Itu sekali dia beli, belanja utk guna maximum seminggu, minimum 4 hari…selalunya dan kebiasaannya, seminggu 2x kluar belanja brg mentah…jadi anggaran dlm RM300 seminggu utk brg mentah sahaja…

Setiap kali dia ckp “ESOK NAK KLUAR BELI BRG”, maka setiap kali tu lah saya topup beg duit dia…letak RM100 – RM150, selit plak lagi RM50 utk spare klu tak cukup…

IKLAN

Lepas balik keje, saya tgok baki dlm beg dia, saya topup lagi setakat mana yg ada dlm beg sendiri…

Itulah LIVING COSTS hari ni, itulah hakikat dan kenyataan perbelanjaan dapur, brg mentah si isteri…no way dan impossible dah klu bg RM50, pastu bila isteri kata tak cukup, kita anggap dia boros, tak pandai manage duit…

Brg2 hari ni harganya tak murah ya wahai para suami…naikkan duit poket si isteri, duit belanja isteri seiring dgn keadaan dan situasi semasa…2022, nak BERJIMAT mcm mana pun xtahu dah…

Jimat dengan duit poket

Meninjau di ruangan komen , ada banyak keluhan netizen. Antaranya kecewa barang dapur makin naik harga. Antaranya

“Tula realiti zaman now.. Semua dh mahal.. Smga allah permudahkan sgala urusan kita.. Smga allah murahkam rezeki kita semua.. Aamiin

“50 rgt smggu shbis mmpu cuba berjimat brg basah Klu ada lebih dia bg lebih brg2 makin naik gji Klu naik pun xtrsa..apapun alhamdulillah syukur masih ada untuk dimakan.

“Iye betul tu tuan…saya biasa belanaja nak budget rm100 je tp x cukup tuan mesti lebih seratus tuk seminggu@tuk 4 ke 5 hari jek…huhu…x tau nak jimat mcm mn entah..”

IKLAN

Sumber: Firdaus Shakirin

Mesti anda teringat kartun-kartun zaman dahulu? Siapa yang selalu terpacak depan TV mesti tahu banyak kartun. Jadi jom tonton berapa banyak agaknya yang adik-adik BK kita ni tahu pasal kartun popular tahun 90-an dan awal 2000.

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club