Anak sulung adalah insan pertama yang ada dalam rahim ibu menjadikan dia cukup istimewa berbanding anak-anak lain. Malahan anak sulung juga biasanya lebih cemerlang berbanding adik-beradik yang lain. Malah juga sering kena marah. Tapi dikatakan lebih cenderung menjadi contoh kepada adik-beradik yang lain.

Selanjutnya ikuti perkongsian menarik ini tentang peribadi anak sulung.

Walaupun Sering Kena Marah Inilah Istimewanya Anak Sulung Di Hati Ibu Ayah.

Fakta Mengejutkan Tentang Anak Sulung Yang Tak Ramai Tahu

+ Anak Sulung mempunyai IQ yang lebih tinggi

Kajian daripada University of Edinburgh mendapati anak pertama ( first-born children) mempunyai IQ yang lebih tinggi

IKLAN

Ini kerana anak sulung mendapat perhatian ibubapa ( quality parental attention) yang lebih berkualiti dibandingkan adik beradiknya semasa masih kecil

+ Anak Sulung lebih cenderung untuk jadi CEO syarikat

Kajian yang diterbitkan oleh IZA Institute of Labor Economics mendapati anak sulung lelaki 24% lebih cenderung menjawat jawatan CEO daripada anak nombor dua dan 28% lebih cenderung untuk menjawat jawatan CEO berbanding anak nombor dua

IKLAN

+ Anak Sulung lebih penakut

Ada satu kajian yang dibuat pada tahun 1968 mendapati anak sulung ni lebih cenderung untuk tak terlibat dengan sukan berbahaya disebabkan takut dengan kecederaan fizikal

Walau apa pun kajian tentang anak sulung, yang jelas perangai dan kelakuan anak sulung akan menjadi ‘references’ atau tempat rujuk adik beradiknya yang lain.

IKLAN

Semua mata akan tertumpu padanya. Adik beradik akan tengok perangai anak pertama. Jiran jiran pun suka tengok perangai anak yang pertama. Mak ayah pun akan letak harapan yang lebih tinggi ( higher expectations ) pada anak pertama ni.

Jadi, tak mudah juga sebenarnya menjadi anak yang pertama ni sebab segunung tanggungjawab dan harapan orang di sekeliling yang terpaksa digalas di bahunya.

Cuma kita kena ingat, walau anak nombor berapa pun kita, kasih dan cinta kita pada mak ayah yang melahirkan kita tetap kena jadi yang pertama selepas Allah dan RasulNya.

Kredit: Taufiq Razif
Anak Pertama Daripada 7 Bersaudara

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI