Walaupun Tangan Dan Kaki Terlipat Ke Belakang, Pemuda OKU Ini Sanggup Berguling Ke Masjid

Dalam bulan Ramadan ini, tidak dinafikan ramai yang mengambil peluang untuk memperbanyakkan lagi ibadah dan memeriahkan rumah Allah. Walaupun ramai yang menyindir ‘ Hanya nampak setahun sekali,’ jadikanlah ia sebagai titik permulaan. 

Agar hati kita tidak terus menerus keras dan kaki berat untuk melangkah ke rumah Allah ini. 

Pasti anda ingat lagi sebuah video yang pernah tular suatu ketika dahulu. Melihat seorang pemuda yang kurang upaya. Tangan dan kakinya terlipat kebelakang namun beliau masih gigih untuk beribadah di rumah Allah pada setiap waktu solat. 

Menurut pemilik video berkenaan,

“Video itu dirakam di Masjid Kubang Kerian pada Khamis. Saya pernah nampak dia pada 2019. Kemudian pandemik dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), saya lama tak nampak dia.

“Ketika pergi tarawih pada Khamis, baru saya nampak dia balik. Dia ada kaki dan tangan, tapi kakinya terlipat ke belakang. Jadi dia bergerak dengan cara berguling.

“Kalau nak pergi masjid, dia tumpang orang. Bila sampai masjid, dia akan berguling. Itu cara yang dia selesa sejak kecil lagi,” 

IKLAN

Menurut Nasrul yang menetap di Bachok, dia sempat berborak dengan pemuda OKU itu, namun tidak bertanya lanjut tentang perihal peribadinya.

“Saya sempat berborak dengannya, tapi tidaklah berborak panjang sebab dah nak solat. Saya tanya umur, katanya umur dalam lingkungan 30-an. Dia tinggal di mana, kerja apa, saya tak tanya.

“Bila tengok dia, saya rasa kagum. Kalau dia boleh datang masjid, takkan kita tak boleh datang? Dia memberi inspirasi agar kita pun rajin datang ke masjid.

“Dalam pertemuan itu, saya pun tak bantu angkat dia, saya memang tak boleh angkat. Lagipun dia memang selesa macam tu. Dia lebih cepat dengan cara itu, dia sendiri pun tak perlukan kerusi roda,” jelas Nasrul lagi.

Rata-rata netizen turut meluahkan rasa kagum dengan kecekalan pemuda itu yang tidak menjadikan kekurangan diri sebagai alasan untuk tidak ke masjid.

IKLAN

“Abang ni la yang akan lari berdesup masa titian sirat nanti InsyaAllah. Hebat kau bang.

“Allahurabbi. Kita yang sempurna jarang ke masjid. Dia ke masjid berguling-guling.

“Dia berguling di dunia, akhirat InsyaAllah dia berlari selaju kilat,” tulis beberapa netizen.

@nasrulmohamed CACAT SEJAK KECIL NAMUN TETAP BERGULING KE MASJID. #CapCut #berandafyp #berandatiktok #beranda #balikraya #raya2023 #raya2023 #fypシ #perantau #aidilfitri #raya #ramadhan #ramadhan2023 #ramadhankareem #ramadhantiba ♬ Kali Terakhir Kulihat Wajahmu – Uji Rashid

IKLAN

[TIPS]

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Walaupun Tangan Dan Kaki Terlipat Ke Belakang, Pemuda OKU Ini Sanggup Berguling Ke Masjid

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI