Teringin nak makan nasi Beriani, tapi risau takut susah nak baut. Rupa-rupanya ada je cara simple tapi lazat. Inilah yang dikongsikan oleh Puan Arma Abdul Rahman dengan hanya menggunakan perencah beriani maggi.
Cukup mudah, jom cuba!
Teringin nk mkn nasi briyani…
So kite guna Perencah Nasi Briyani Maggi…
1st time msk.. 1st time gak rase..
Seyez sdp… X tipu…
Hehehehe…
Resepi sy follow kt blkg perencah 2..
Tp ade bahan2 yg sy derhaka …
Resepi nasi

1. Sy guna beras basmati (basuh & rendam selama 30 mnt, 1 cup beras : 1 1/2 air).. Sy rendam trus dlm periuk nasi.
2. Tumis bawang merah (potong besar), 4 sekawan dgn minyak sapi smpai naik bau.
3. Masukkn ayam, gaul2.. Kemudian masukkn perencah nasi briyani..
4. Masukkn carrot & tomato (potong ikot suka)
5. Bila beras yg direndam da ckup mase 30 mnt, masukkn bahan tumis td dlm periuk nasi.
6. Masak nasi mcm biase.. Bile da masak, sy letakkn daun ketumbar utk naikkn bau.
7. Biarkan 5 mnt br kacau nasi td..
8. Siap.. Bole hidangkn
Resepi acar timun versi sy
1. Potong timun, carrot, bawang merah, tomato & lada merah (cara potong ikot suke)
2. Campurkn kesemuanya, kemudian taburkn gula (sy letak 3 sb).
3. Perah lemon & gaulkn kesemuanya. (klu suka pkai cuka, bole la gunakn cuka).

 

 

 

IKLAN

 

 

IKLAN