Dengan kreativiti dapat menghasilkan sesuatu yang menarik walaupun simple je. Inilah yang dikongsikan oleh wanita ini apabila suaminya membuat sendiri kabinet dapur dengan bajet hanya RM250.

Inilah kreativiti dan hasil tangan suami kepada puan Nasibah Ramly. Moga bermanfaat buat anda yang ingin mencuba DIY sendiri dapur di rumah!
Kt sini sy nk share cara2 #diykabinetdapur by suami Mat’in Ali. Rmai yg pm tnye, mmg kami x amik tempahan pon.. Buat sekadar suka2 & utk rumah sendiri je,mtk maaf byk2 ye.. Mane2 yg ade mase & kurang bajet utk tempah kabinet dapur cm kami ni blh try wt sendiri ikut selera masing2.. Sy just share cmne nk bg pintu kabinet tu jd berkilat cm yg tempah tu jer, sbb sy tau, semua lelaki pndai bertukang..cume ade mase & xde mase jer kn..

TOTAL COST (beli barang2 shj seperti kayu 1×2,kayu bingkai(halus),plywood,cat,skincoat,undercoat,skru,paku,magnet,engsel) : RM250
TEMPOH : 2 minggu siap (suami ada masa malam, pagi sebelum pergi kerja & hari cuti jumaat utk siapkan).

Cara membuat:

Mula-mula sekali, buat kerangka menggunakan kayu 1×2. Untuk dinding anda boleh tampal dengan playwood nipis kiri dan kanan. Bagi rak hujung, lantai boleh dilapik dengan playwood tebal.
Utk pintu kabinet, buat frame dulu.. Lepas tu tampal plywood nipis belah belakang depan. Yg bingkai depan tu guna kayu halus, rm1 sebatang utk hiasan..
Ni harr kayu 1×2 utk wt kerangka & frame pintu dan kayu halus utk bikar rm1 je sebatang..
Dh siap wt pintu, try la pasang dulu utk tgk ukuran padan ke tak.. Mane2 nk ejas, mase ni la.. Lepas tu pasang engsel & magnet terus siap2 (betul x sebut gitu orr, main hentam jer huhu)
Yang ni step utk mengecat yer..
Skincoat dulu utk tutup lubang2 kayu, jemur sampai kering pastu gosok dgn kertas pasir sampai licin semua sekali..
Cat undercoat, kemudian jemur sampai kering. Selepas itu, gosok dengan kertas pasir sampai licin sekali lagi.
Cat color.. Ni kod color purple kabinet sy. Dh siap cat, keringkn & blh pasang.. Siap.. Selamat mencuba!
Cat putih bahagian dalam
Penyangkut periuk, beli di kedai rm2..suami bengkokkn penyangkut tu, utk dptkn kedudukan cmtu.

Tadaa. Dh siap kemas pon.

IKLAN


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club (https://t.me/keluargagaderclub)
.

IKLAN