Orang tua-tua kata orang perempuan kena pandai memasak untuk pikat hati suami dan anak-anak.Wanita pandai memasak adalah wanita yang menjadi kesayangan suami. Malah air tangan isteri itu adalah pengikat kasih suami dan anak-anak.

Oleh sebab itu, ramai isteri akan memastikan dapur kemas supaya mood memasak sentiasa ada setiap hari. Selain memasak hidangan kegemaran keluarga, kelengkapan dapur juga perlu sentiasa bersih dan kemas.

Lantaran itu, ramai wanita sering mencari petua yang mudah supaya dapur sentiasa dalam keadaan sempurna.

Menariknya perkongsian seorang wanita ini menerusi facebook miliknya, beliau berkongsi masalah untuk mencari penyelesaian bagi membersihkan periuk memasak yang sukar dicuci untuk menghilangkan kerak hitam.

”Hai,lari topik kejap. Nak tanya periuk ni nk cuci mcm mana nk hilangkn hitam-hitam ni..sayang sungguh periuk ni.”

Hantarannya itu telah mendapat maklum balas daripada para wanita yang berkongsi petua. Antaranya

Petua 1

Saya beli klorok botol warna koko (untuk mozek) kt kedai eco..dia mcm asid.. mmg kuat dia punya cecair..sy dh try buat kt bontot kuali sy..buih² bila trkena kotoran.. lpas letak tu,biarkan dulu beberapa mnit..yg berkerak dia tnggal sndiri..yg susah nk tnggal tu sental² skit.. in syaa allah nmok beza sblum slpas”

Petua 2

“Saya Guna jenama ZIP yg ada serbuk bikarbonat tu”

Petua 3
“Pernah tengk video org share guna baking soda brand hammer n lemon je. Tabur baking soda. Perahkan lemon. Lepas tu tonyoh guna lemon tu.”

Petua 4
“Sy pernah buat experiment dulu. Pakai kulit limau,baking soda. Blend jadi mixture yg kasar. Then nnti lumur pd bahagian karat tu. Biar beberapa jam, sental balik dgn berus/sponge yg jenis hijau blakang tu pun boleh. Cuba lah try kot jd. Sy pernah buat dia jadi tp kena kuat lah sikit sental.”

IKLAN

Petua 5
“Guna sabun mandi buku Lux. Lumur sabun pada bahagian hitam biarkan dlm 5 min… Lepas tu baru sental guna sponge hijau yg kasar. Insha allah hilang tapi kalau kotoran yg lama tu kena buat 3 atau 4 kali seminggu baru boleh hilang semuanya.”

Petua 6
“Sabun cap buruh tonyoh gan pengaras berkilat”

Petua 7
“lubang² api tungku dapur tu kena cuci ‘ jolok² p lah gan dawai halus bagi api jdi biru kalau merah mmg hitam bontot kuali periuk.. Nti kuali xhitam.”

Petua 8
“baking soda + cuka masak. x payah rendam ke dgn air panas, tuang terus . tunggu 5 mnit ke 10 . sental guna span hijau kuning yg brand scoth

Petua 9
“Api kuat sangat tu time masak. Lepas tu, tiap kali habis masak. Sental je guna cream cif dan besi tu, apa nama dia ntah. Sy pun guna kuali tefal. Dulu malas sental tiap kali lepas masak bontot dia tu, lama2 mmg jadi mcm tu. Solution nye, kena rajin sental tiap kali lepas masak, dan api jangan kuat sangat.”

IKLAN

Petua 10.
“Baru nampak kat YouTube tadi: didihkan air + soda bikarbonat, rendam periuk kejap then sental² manja. Siap.”

TAPI INI YANG SUPERB

Selamat mencuba!

Kredit: Fatin Syazana