Musim cuti sekolah ni, anak-anak banyak duduk di rumah. Ibu-ibu mula pening kan apa nak disediakan menu sesuai untuk mereka. Lagi-lagi waktu petang, asyik cucur goreng jer, anak-anak pun dah muak.
Apa kata petang ini cuba resipi yang cukup mudah cara penyediaannya. Selain menggunakan 4 bahan je, resipi ini hanya menggunakan microwave. Bakar tiga minit je, dah siap. Boleh ajak anak-anak buats ama-sama mesti lagi meriah.
Inilah hasilnya..
ada tamu dtg umah dan x tau nk jamu apa? nk cepat dan mudah lagi ringkas? meh tgk resepi ayu nih. ayu buat ptg td… kek milo microwave. 3 minit jer bakar dgn microwave.
Resepi Kek Milo Microwave
4 sudu besar milo
4 sudu besar gula kastor
4 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar susu cair
4 sudu besar minyak amsak
sebiji telur
sedikit baking powder
kismis..badam..choc chips kalau suka
Cara:
Campurkan kesemua bahan,gaul dgn sudu,tuang dlm loyang atau mangkuk cupcake,bakar dlm microwave dlm 3 minit shj
Cara Buat Terung Goreng Crispy, Resipi Ringkas & Sedap Rasanya. Buat Kudapan Seisi Keluarga
Siapa suka makan terung? Biasa digoreng bercili mahupun dibuat gulai atau pajeri kan. Apa kata kali ini tukar sekera pula.
Resipi yang cukup ringkas ini pasti membuka selera sekeluarga di rumah.
Cuba terung goreng crispy ini. Mudah, simple caranya tapi sedap.
Ada peminat terung di sini??? Kalau ada kita geng…. 😍😍😍
Terung goreng crispy…. Jom kita pelbagai kan menu terung…. Sedap….. 😋😋😋
Bahan-bahan
Terung
Garam
Tepung bestari
Minyak utk goreng
Cara membuat:
Potong terung macam dlm gambar.
Kemudian, tabur kan garam halus sikit pada setiap terung tu & perapkan dlm 10 minit…
Lepas perap (akan keluar air dari terung)… pastu lap kan terung dgn tisu utk bagi kering sikit.
Last celup terung dalam tepung bestari dan boleh goreng… 👍👍👍
Kredit: Zaharah Mazrul
Warisan Air Tangan Opah Sedap & Mudah, Begini Cara Buat Kuih Tepung Bungkus Yang Lembut & Berlemak
Kuih ini dibungkus dengan daun pisang. Rasanya yang lembut lemak lemak manis memang memikat selera.
Sejenis kuih tradisi yang diperbuat daripada tepung dan berinti kelapa, kuih ini susah nak dapat sekarang ni, jadi apa kata buat je sendiri.
Nah admin kongsikan resipi dari Opah Mas Cotek.
Tepung Bungkus… salah satu kuih fav opah.. mesti buat tiap kali ramadhan.. inti pulak mesti dibalut dgn tepung pulut…perghhh…
ok dh siap… mcm biasa le.. dh siap awal boleh le opah lunjor²kan kaki… ateeeeeeee
Tepung Bungkus
Bahan Tepung Beras (badan luarnya)
1 1/2 cwn tepung beras
4 cwn santan
garam secukup rasa
Bahan Doh Tepung Pulut
1 1/2 cwn tepung pulut
air secukupnya
Bahan Inti
3 cwn kelapa parut putih
1 cwn gula merah
1/2 cwn gula pasir
1/2 cwn air
1 sdb tepung gandum dibancuh dengan sedikit air
2 helai daun pandan disimpul
~masak gula merah, gula pasir bersama air sehingga larut kemudian tapiskan
~masukkan kelapa parut
~masak sehingga hampir kering kemudian masukkan bancuhan tepung gandum
~dgn api perlahan kacau rata sehingga intinya lembab² sedikit
~angkat kemudian sejukkan
Daun Pisang Secukupnya dilayur
Caranya
~masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam tepung pulut, jadikan doh
~ambil sedikit doh masukkan inti (bentukkan/bulat²kan) opah lonjongkan doh inti tu.. dh terbiasa.
buat sehingga habis/ketepikan
~tepung beras, santan dan garam satukan kemudian masak sehingga pekat dan meruap
~tutup api
~sediakan daun pisang, ambil 1~2 sdb adunan tepung beras ratakan kemudian masukkan doh berisi inti tadi
~bungkus dan kemaskan
~kukus 15 ~20min
~sejukkan dan sedia dihidangkan
** ngam² sukatan ni 30 biji…
Selamat Mencuba!
Resipi German Cookies, Biskut Raya Cair Di Mulut & Cukup Mudah Nak Buat. Hanya Guna 5 Bahan Jer!
German Cookies ni antara Biskut Raya paling senang nak buat. Selain bahan yang digunakan sedikit, cara mengadunnya juga mudah. Hanya gentel-gentel, bakar dan siap. Mudah kan!
Paling best biskut ini yang mudah cair di dalam mulut. Gerenti anak-anak suka. Untuk ibu-ibu yang nak cuba, boleh gunakan resipi yang dikongsikan oleh Azura Felula ini.
German Cookies @ Deutshe Kekse 🇩🇪
Kuih Raya yg agak rare sikit this year 🤭 Siap!!
Saje ja kalini try buat rainbow version 😘 biskut ni texturenya sgt light & melt in your mouth gitu 🤭
Budak2 mesti suka sgt 😋 Jom Cuba
Resepi:
350 gram mentega (saya guna Anchor Salted)
375 gram tepung kentang/potato starch
200 gram tepung gandum
100 gram gula aising, diayak
secubit garam
Cara penyediannya:
1- Satukan tepung kentang dan tepung gandum, ayak dan ketepikan. Putar mentega dengan gula aising hingga sebati, masukkan garam. Perlahan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Rehat kan sekejap. bahagikan kepada 7 bahagian dan masukkan warna yg disukai
2- Ambil sedikit adunan, kemudian bulat-bulatkan dan susuh atas dulang pembakar. guna garfu dan tekan atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak. Buat hingga siap.
3-. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 minit. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.