Siapa pun pasti akan merasa bahagia apabila disahkan bakal menimang cahaya mata. Melalui fasa kehamilan memerlukan bakal papa dan mama mencari ilmu persediaan untuk pengalaman baharu tersebut.

Menyambut kelahiran bayi merupakan fasa baharu dalam kehidupan pasangan suami isteri. Proses kehamilan dan kelahiran bayi bukan sekadar satu pengalaman yang boleh dilalui secara semula jadi.

Ia mestilah disokong dengan ilmu pengetahuan tentang proses tersebut supaya bakal papa dan mama dapat mempersiapkan diri mereka menyambut kelahiran anak sejak dari dalam kandungan lagi.

Justeru, Pa&Ma menerusi komuniti Moms To Be telah menganjurkan webinar khusus untuk bakal ibu bapa secara virtual.

Webinar ini berjaya menhimpunkan seramai hampir 1000 orang peserta terdiri daripada bakal mama dan papa. Barisan panel yang dijemput pun semua hebat-hebat iaitu terdiri daripada pakar-pakar dalam bidang obstetrik & ginekologi, pediatrik, keibubapaan, motivasi.

Antaranya Dr Maiza Tusimin, Pakar Perunding Obstetrik & Ginekologi Prince Court Medical Centre, Dr Siti Sarah Aishah, Pensyarah & Pakar Pediatrik USIM, Dr Tengku Putri Zainab, Pakar Pediatrik & Pakar Laktasi IBCLC Sunway Specialist Centre, Damansara, Ustazah Fatimah Syarha, Penceramah bebas, Encik Fhais Salim, Pakar motivasi keibubapaan dan selebriti jemputan Ezzaty Abdullah.

Kupasan Tajuk Menarik

Memenuhi keperluan peserta dalam kalangan bakal papa dan mama, antara topik-topik yang dibincangkan sepanjang sehari webinar yang bermula jam 9.30 pagi hingga 5.30 petang ini termasuklah Aku Tak Serik Bersalin, Kawal Emosi & Amalan Ibu Waktu Hamil, Jom Kenal Bayi Baharu Lahir Kita, Susu Ibu Rawatan Terbaik Bayi Jaundis, Peranan Suami Support Isteri Hamil & Bersalin dan Cabaran Lahirkan Anak Momen Terindah Seorang Ibu.

Selain panel-panel jemputan, webinar turut menjemput wakil jenama infant carseat untuk bayi iaitu Joie Baby Malaysia yang berkongsi maklumat tentang pemilihan carseat bersesuaian untuk bayi baharu lahir dan membuat demo pemasangan carseat.

IKLAN

Selain itu mereka turut menawarkan promo istimewa harga diskaun pembelian carseat untuk peserta webinar.

Selain pengisian ilmu dan info, peserta webinar turut berpeluang menang hadiah cabutan bertuah dan bermain games teka dan menang yang menguji kecerdasan minda peserta berkaitan webinar.

IKLAN

Antara hadiah-hadiah cabutan bertuah yang disediakan termasuklah hadiah utama berupa pam payudara, bengkung, set pakaian bayi, beg lampin bayi dan tiket masuk ke taman tema dan zoo.

Rata-rata peserta yang kebanyakannya hamil anak pertama berpuas hati dengan pengisian webinar dan perkongsian ilmu daripada panel jemputan kerana banyak membantu mereka membuat persiapan untuk melahirkan anak.