Boleh dikatakan cabaran wanita yang bergelar ibu adalah menjaga berat badan ideal. Hal yang sama juga telah dilalui oleh Sha Pinky dan berkongsi tip serta yang dilakukan untuk kembalikan berat badan impiannya.

Jom semak dan moga menjadi inspirasi buat ibu-ibu untuk menjaga berat badan ideal.


NIAT SY : AKU NAK KURUS MACAM ANAK DARA ! 

Ramai yang down sebab masalah ni..mcm mana nak buat?? ok…ni cara sy

Dari size L ke S..now i am happy..sekarang sy just mantain..biar bdn kurus2 ada2 isi sikit..hehe..kurus sgt tak cantik kan.. :p hampir setahun dah berlalu zaman gemok ni, sy just mantain kan berat badan sekarang..

Jadikan kehidupan sy ini, sebagai satu pengajaran..jangan terlambat seperti saya..saya tahu , ramai isteri2 di luar sana mengalami masalah macam sy..

Saya just menceritakan pengalaman sy spya dapat dikongsi bersama dlm melalui hidup yang mencabar ini..kepahitan hidup buat saya dah jadi biasa, dan skng saya just anggap tanpa kepahitan kita tidak akan tahu menilai kemanisannya. sebab kita kenali apa itu manis selepas kita merasa dulu apa itu pahit.

Banyak juga perceraian di sebabkan masalah berat badan , busuk , tak pandai jaga badan..so benda ni la yang kite nak jauhkan..

Saya tahu sedihnya jadi gemok ni…sedihnya bila badan naik..i feel u :p ..orang caci, orang ejek, orang maki, orang pandang mcm bagusss je..lepas tu, kite selalu jadi bahan ketawa kawan2, jiran2..lagi sedih bila tiba2, pasangan kite beza kan kite dengan perempuan yang cantik2 slim melim..ape kau rs time tu?? rasa mcm nak hempuk je kan?? hahaha..serius memang rs nak hempuk!! saya percaya, bila kite berada di situasi “berat badan naik” , kite akan rasa rendah diri..mula la kepala fikir, “eh, suami aku ada perempuan lain ke”..dan akibatnya, suami jadi mangsa stress..hehehe..

Tapi selepas hempuk tu, rasa puas ke?? yes..puas la..tapi time tu je..mesti lepas tu rasa x puas hati lagi..sebab masih gemok..so ape caranya nk bagi puas hti??? apa kata balas dengan cara halus..halus???? makluk halus ke?? pergi bomoh ke?? eh..gila..jangan cari pasal :p hahaha..

Maksud sy, kite cuba ubah jadi lebih better..cara ni mungkin akan ambil masa, tapi dalam masa yang sama, boleh didik hati kite untuk jadi lebih sabar, belajar untuk redha, belajar terima dugaan Allah itu adalah kerana Allah sayang pd kita , supaya kite boleh jadi lebih kuat..dan cara ini juga yang buat sy rasa tenangggg sangat..hapuskan!! hapuskan segala rasa dendam di hati…

INI LA MASA NYA..APA??? BANGKIT!!!! TANAM SEMANGAT “AKU NAK KURUS”

Orang hina kite nak nangis ke?? lepas tu nak sedih2?? lepas tu nak merintih?? harap belas ihsan kawan2 utk fahami isi hati kau yang tengah gemok tu?? sape nak dengar??? ada ke kawan2 yg sanggup gembira dan sedih bersama?? ada??? ada?? ADA tapi susah nak cari..untuk apa harap org?? Tuhan bagi akal, bagi cukup anggota badan..fikir lah..buat la…jangan harap orang je..buat sendiri..

Lumrah dunia, stiap manusia tengok benda2 yang cantik..kite jangan marah pasangan bila dia suka tengok benda2 cantik sebab benda cantik semua org pun suka..kite bangkit, kite tekad, kite usaha untuk jadi lebih baik dan baik..

 

Jadi sy tekad utk kurus..sy teruskan diet..dan ini cara sy :

sy boleh trun anggran 12 – 13kg dalam ms sebulan +..

ramai yang text sy..mcm mana sy bangkit..mcm mana sy boleh turun kan berat badan.. sebenarnya saya malu nak upload gambar sendiri..betapa buruk nya sy time tu..tp di sebabkan ramai yang mtk ajar..jadi ini yang sy buat..harap2 tulisan ini boleh membantu isteri2 dan wanita di luar sana juga,.dah lama sy nak post benda ni..tp banyak kali sy fikir..tp sebab ramai yg pm sy..sy tulis juga kt sini..

Adat bila dah melahirkan anak..berat badan pun berubah..ini la pengorbanan seorang ibu..yang tak boleh di bayar dengan duit pn..untuk suami di luar sana..hargai isteri anda.. 

sebenarnya cikgu Razak Rahim adalah sumber inspirasi sy untuk kurus..dia la punca pembakar semangat utk sy jd mcm dia..ada 1 hri tu (pagi)..sy terbaca kisah dia dkt fb ada 1 malam ni..hilang 17 kg selama 21 HARI..dalam hati sy..wow..dasyat nya..

so hati dah terdetik , ” aku nak jadi mcm dia…kalau dia boleh, y not aku??? ..aku nak juga mcm dia..aku nak kurus untuk suami aku ( ms tu blm berpisah lg)..aku nak cantik untuk suami..nak pakai cantik2 untuk dia..”..

IKLAN

saya bgthu bekas suami dlu..sy nak kurus..sy nak cantik..dia gelakkan sy…dia cakap , tak percaya..sy cakap, takpa..sy akan bukti kan..tunggu lah!! saya teruskan juga!!

pagi tu juga, dalam keadaan tak sedia tp semangat ada..haha..terus sy ambil keputusan untuk ikut cara cikgu tu..

hari pertama buat, turun 1kg..yessss!! kau boleh sha!!..seriusly mental memang nak kena kuat..kalau tak kuat, habis..

>>> ini cara dia (saya tolong copy paste)..sebab memang ini cara yang sy ikut ..lebih kurang atkin..so sy join group Kelab Diet Atkins [Malaysia] (boleh join group ni) ..sy baca semua komen2..sy tiru cara diorg kurus..atkin ni kena faham btl2 apa itu atkin..bukan main buat je..salah cara, effect pada diri nanti..tu pentingnya baca dulu..kenal dulu keperluan diri sndri..jangan main redah..

bukan senang nak cantik, tapi tak susah jika nak..

NO CARBO, NO SUGAR, NO FRUIT

Tempoh pembasmian lemak asal dalam badan selama 14 hari. Tanpa karbo, tanpa gula dan tanpa buah. Tenaga dari lemak asal dalam badan akan digunakan untuk memproses protein yang kita makan 14 hari pertama.

Untuk menu selama 14 hari:

IKLAN

Sarapan pagi – tiga biji telur setiap pagi
Makan tengah hari – Ayam goreng, grill, bakar 1/4 (beli je)
Makan malam (sebelum 7 petang) – Sup sayur hijau, ayam atau daging

Makanlah berkilo-kilo protein setiap hari. Lagi banyak kilo turun sebab lemak-lemak asal dalam badan bekerja sekuatnya untuk membakar protein yang kita makan.

Ingat, disiplin mesti kuat. Seriously saya tak ambil karbo, gula dan buah selama 14 hari. Sayur yang dalam kategori buah pun saya elakkan. Tak tipu. Seafood pun tak makan. Air kosong sahaja 3 liter sehari.

Selepas 14 hari pembasmian lemak dalam badan, hari ke-15 bolehlah makan karbo. Tetapi makan karbo 1/4 dari kebiasaan saja. Kalau selalunya 4 senduk nasi, jadikanlah satu senduk saja. Lebihkan lauk. Yang penting jangan skip makan.

ni detail lebih lanjut (dari cikgu razak rahim ):
https://www.facebook.com/zaqqs/posts/1163775120319769
_________________________

sekarang nasi bukan makanan harian sy..sebab dah terbiasa.

Selepas kawen habis semua barang2 makeup sy tinggal kan..sy lebih prefer sarung tdung, bedak skit, lepas tu dah..simple sangat..buruk!! tak macam ms anak dara dlu..

so skng bila dah dapat berat ideal..saya mula seronok..mula kenal balik dengan brg2 makeup..sy dah mula suka beli baju, sy dah suka prgi saloon..pelahan2 sy ubah..

sekarang masih tak sempurna..tapi saya sudah cuba terbaik untuk happy kan hdup sy..now, sy happy walaupun bergelar JANDA..akhir kata dr sy, GOOD LUCK!

sumber : Sha Pinky