Jangan buat main dengan makanan seimbang terutama bagi kanak-kanak yang memerlukan pemakanan yang berkhasiat untuk pertumbesarannya.

Tidak dinafikan ada segelintir ibu bapa tidak kisah apabila anak hanya minum susu sahaja tanpa makan makanan lain. Pada mereka kandungan susu formula itu sudah mencukupinya.

Hakikatnya tiada. Anak-anak perlu juga makan makanan lain secara natural untuk kesihatan tubuh badannya.

Begitulah pengalaman yang dilalui seorang ibu apabila anaknya tidak menjamah hidangan lain, sebaliknya kerap minum susu formula. Akibatnya kesihatan anak merosot.

Mujur segera berjumpa pegawai kesihatan untuk mendapatkan nasihat. Rupanya ia berpunca daripada amalan pemakanan yang tidak seimbang.

Ikuti cara bagaimana ibu ini mendidik anaknya makan sayur, siap buat jus sayur lagi.

Kesihatan anak merosot

Beberapa tahun lepas, Aqlan, anak saya masuk hospital. Muntah tak berhenti sampai badan jadi lemah. Selama 2 malam, saya menemani beliau di PPUM.

Sorang demi sorang doktor datang. Tapi, doktor yang last ni, dia detail sikit. Habis history sakit anak yang lain dia selidik. Masalah kulit sampai masalah asthma dia korek.
Yang paling berdebar, bila dia tanya pasal diet anak. Sebab bila dia cek darah, dalam darah anak ada kekurangan zat besi. Atau iron.

Waktu tu saya kesallah juga. Kalau ikutkan, saya ni, menjaga jugaklah makan anak.
Tiap 4 jam, mesti kena makan. Nak makan candy pun, sehari sebiji dua je. Itupun lepas makan nasi. Lauk dan sayur pun, mesti cukup banyak bila makan nasi.
Portion yang disediakan, wajib dihabiskan.

Cuma mungkinlah Allah nak uji. Anak sakit lepas musim cuti raya. Waktu raya pulak, saya be easy on myself. Malas nak tunjuk fussy sangat, jadi makan apa aje juadah yang ada. Sayur, memang susah nak cari waktu raya. Mungkin sebab tulah jugak, kandungan zat kat badan anak turun. Wallahualam…

Rupanya ini sebabnya, badan susah serap iron

IKLAN

“Anak minum susu banyak tak?” Tanya doktor. Rupanya, kalau anak banyak minum susu lembu, badan susah nak serap iron. Langsung saya teringat kawan-kawan yang mengadu anak dia jarang makan. Asyik minum susu je. Bahaya rupanya kesan dia.

Kenapa bahaya kalau badan anak tak cukup iron?
1.Masalah tingkah laku
2. Ganggu perkembangan otak
3. Kurang selera makan
4. Kerap penat
5. Muka pucat
6.Craving kat benda-benda pelik termasuk
7.Tumbesaran terganggu

Dan, terlalu banyak minum susu lembu bukan the only penyebabnya. Tapi punca yang utamanya, sebab diet yang tak seimbang. Rupanya sangat-sangat penting rajin pelbagaikan makan untuk anak. Terutama sekali buah-buahan dan sayur.

Buat jus sayur

IKLAN

Balik dari hospital, terus saya semangat. Buat brokoli goreng tepung la, ajar makan daging, bagi ratah ikan bilis dan sebagainya. Sebab Dr kata, vitamin C jugak akan tingkatkan penyerapan Iron, balik kampung, kitorang beli jambu batu banyak-banyak.
Tak jadi Iron Man, tak tau lah!

Dan JUS BABY BAYAM ni adalah saranan dari sahabat saya Noraini Abd Samad yang memang superb ilmu bab makan seimbang. Aini kata, baby bayam ni dia tasteless.
Jadi, bila diblend dengan buah lain, tak ada rasa bayam langsung. Kalau blend dengan mangga, jadi rasa mangga je. Kalau blend dengan epal, rasa epal je.

Kalau blend dengan beri, rasa beri lah juga. Dan memang nampak superb kesan dia bila anak saya start minum jus ni. Lagi senang makan sayur, lagi bertenaga dan tak selalu mengadu letih.

Ni lah baby bayam. Selalu ada kat rak syuran yang ada jual sekali sayuran imported

Sumber: Wawa Shauqi