Mendidik anak lelaki zaman sekarang jauh berbeza dengan zaman dahulu. Tidak terkecuali dalam hal melakukan kerja-kerja pengurusan rumah. Mungkin selama ini kita sebagai ibu dan ayah terbiasa dengan didikan orang-orang tua terdahulu, mengatakan hanya anak perempuan perlu membantu ibu melakukan kerja-kerja rumah.

Sedangkan situasi hari ini, kita sebagai ibu bapa seharusnya melengkapkan anak-anak lelaki juga perlu pandai dan ringan tulang untuk membantu melakukan kerja-kerja di rumah. Sebabnya apa dan kenapa? Ayuh baca perkongsian ini.


TUGAS ANAK LELAKI DI RUMAH

Kita pastinya mahu anak lelaki kita membesar dalam didikan yang baik. Kerana kita tahu, satu hari nanti dia akan berkahwin dan berkeluarga, mempunyai isteri dan anak-anak mereka sendiri.

Zaman sekarang dah tak sama dengan zaman dulu. Dulu orang lelaki hanya pergi kerja, selebihnya orang perempuan uruskan segalanya di rumah. Sekarang zaman berbeza, kebanyakan pasangan suami isteri, dua-dua kena bekerja atau mahu bekerja.

Kalau kita masih nak ikut cara dulu, pengurusan rumah tangga memang tak akan baik. Masa yang suntuk di rumah ditambah lagi dengan kepenatan yang amat sangat kedua-dua pasangan.

IKLAN

Jika masih dengan norma lama, kesian kepada isteri yang pastinya sangat kepenatan untuk uruskan segalanya. Emosi yang tak baik akan cenderung kepada pergaduhan yang kemudiannya menyumbang kepada asbab keruntuhan rumah tangga.

Jika anak-anak lelaki kita tidak diajar dan dibiasakan dari kecil dengan kerja-kerja rumah. Bagaimana mungkin kita nak harapkan keajaiban berlaku. Kerana dalam kepalanya sudah tertanam bahawa ini kerja perempuan.

Silapnya kita, jika kita lebih suka untuk minta anak perempuan kita bantu buat kerja rumah.

Sikit-sikit panggil kakak atau adik perempuan untuk uruskan dapur, tolong basuh baju dan sebagainya. Kerana kita masih berpendapat ini semua kerja perempuan. Sementara anak lelaki tidak dipanggil untuk membantu.

IKLAN

+ minta anak lelaki cuci pinggan

Zaman Sekarang Kena Ajar Anak Lelaki Buat Kerja Rumah. Ayah Ni Kongsikan Sebabnya!

+ suruh anak lelaki buang sampah

Zaman Sekarang Kena Ajar Anak Lelaki Buat Kerja Rumah. Ayah Ni Kongsikan Sebabnya!
+ ajar anak lelaki sidai kain

IKLAN

+ tegas dan pastikan mereka mengemas

Zaman Sekarang Kena Ajar Anak Lelaki Buat Kerja Rumah. Ayah Ni Kongsikan Sebabnya!

+ biasakan anak lelaki memasak

Beritahu dan ajar anak lelaki kita yang kerja rumah bukannya kerja orang perempuan, tapi ia sebenarnya tanggungjawab bersama.

sumber : Najmi Nawawi

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI