Selalu juga berlaku bila ada bahan masakan seperti kentang atau halia dan sebagainya yang dibeli tidak dimasak dalam tempuh tertentu akan mudah menjadi busuk dan terus tersimpan di dalam kabinet atau peti sejuk.

Tiba waktu hendak dimasak sudah busuk. Jadi hendak dibuang sayang. Ada yang menganggap masih boleh di’selamat’kan dengan cara  potong bahagian kentang yang telah busuk dan ambil bahagian selebihnya untuk digunakan dalam masakan.

Adakah tindakan ini selamat?

Menjawab persoalan itu, apa kata kita baca perkongsian daripada saintis Dr Suri Roowi yang mengatakan bahawa ada beberapa sumber makanan yang boleh membawa kesan toksik pada hati.

Nak tahu detail, ini perkongsiannya.

Sumber-sumber yang sebabkan KESAN TOKSIK kepada HATI

  1. Halia Busuk.Jaga-jaga Bila Masak Guna Halia Atau Kentang Tak Segar. Bahayanya Pada Hati!

Halia busuk mengandungi bahan safrole yang boleh rosakkan hati dan boleh sebabkan kanser hati jika diambil berterusan.

  1. Kentang BusukJaga-jaga Bila Masak Guna Halia Atau Kentang Tak Segar. Bahayanya Pada Hati!

Kentang busuk mengandungi bahan mycotoksin. Bahan ini boleh sebabkan toksik kepada hati

  1. Ubi Kayu yang Tidak Diperoses Betul

Ubi kayu yang tidak diperoses dengan betul juga boleh sebabkan kerosakan hati. Ia disebabkan oleh kehadiran bahan yang dikenali sebagai ‘cyanogenic glucoside’.

Ianya mungkin lebih mudarat kepada sesiapa yang telah ada masalah hati.

Kaedah yang paling baik untuk mengurangkan bahan toksik dalam ubi kayu adalah dengan cara memarut.

Dengan cara ini, bahan toksik akan ditukarkan kepada bahan lain dan hilang di udara.

  1. ‘Pesticide’

Bahan ‘pesticide’ juga boleh sebabkan kerosakkan hati.

Teknik yang paling berkesan untuk hilangkan racun adalah dengan merendam sayur-sayuran dalam larutan garam.

IKLAN
Jaga-jaga Bila Masak Guna Halia Atau Kentang Tak Segar. Bahayanya Pada Hati!
Gambar hiasan

Kepekatan yg disarankan adalah 20 g garam dalam 1 liter air dan direndam selama 5 minit.

Kemudian, dibilas dengan air mengalir selama lima minit.

Teknik ini mampu mengurangkan sisa racun sehingga 95 peratus

  1. Kacang Tanah, Beras dan Jagung Berkulat

Kacang tanah, beras dan jagung berkulat ada bahan aflatoksin yang boleh sebabkan kerosakkan pada hati.

Apakah sumber yang baik untuk BANTU KESIHATAN HATI?

  1. Makan / Minum Cincau Hitam

Cincau hitam boleh memberikan kesan pelindung kepada hati. Kajian saintifik mendapati enzim-enzim petunjuk kerosakan hati seperti SGOT, SGPT dan ALP menurun dengan ketara selepas memakan @ minum cincau hitam.

  1. Minum air Dukung Anak

Kajian yang dilakukan pada pada 2008 menunjukkan pokok Dukung Anak membantu mengatasi masalah hati.

Sumber : Dr Suri Roowi 

IKLAN

Saksikan sepanjang minggu ini bermula 7 hingga 11 Februari di fb keluargamagazine setiap jam 2.30 petang.

Bersama kita tambah ilmu berkenaan kesihatan keluarga #rawatdiri bersama  doktor pilihan.

Jaga-jaga Bila Masak Guna Halia Atau Kentang Tak Segar. Bahayanya Pada Hati!

 

Jom saksikan video tentang penjagaan gigi. Katanya ada cara berus gigi yang betul. Jadi nak tahu detail, kenalah tonton video ni ye!

Tonton juga video ini, rasa-rasanya apa yang menarik jika kita shopping di beberapa kedai yang dianggap ‘kedai saka’ ni ye?

IKLAN

ARTIKEL MENARIK : Berminggu-minggu Batuk Tak Hilang, Rupanya Petua Dari Aunty Cina Ni Yang Serasi Bantu Anak Pulih!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Anak Lahir Tahun 2016 Atau 2017, Ibu Ayah Dah Boleh Buat Pendaftaran Masuk Tahun 1 Mulai Mac Ni!

Keriangan Famili, jom kita melancong secara maya bersama E-Keluargagader dengan menonton video percutian di The Bentong Farm. Best kalau dapat bawa anak-anak ke sana.

Lagi video menarik!

Baca Ini Juga :Tiba-tiba Tiada Elektrik, Ambilkan Saja Cotton Bud & Buat DIY Untuk Jadikan Lilin. Boleh Tahan Berhari-hari!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Jaga-jaga Bila Masak Guna Halia Atau Kentang Tak Segar. Bahayanya Pada Hati!

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI