Bagus cara seorang bapa ini yang menggunakan trik upahan sebanyak RM1 jika anaknya melalukan kebaikkan. Cara ini katanya mampu mengelak anaknya membeli permainan. Dengan ini secara tidak langsung mendidik anaknya konsep berusaha untuk mendapatkan sesuatu. Jom semak perkongsian bapa ini Mohd Amir Hilmi ini.


1 kebaikan = upah RM1.

Tu cara aku guna sekarang untuk Dian kalau nak beli mainan.

Dengan cara ni, dia akan lebih appreciate barang mainan dia sebab dia tau nak dapat sebijik kemain susah. Haha!

Dan bila jalan jalan dekat mall, bila dia mintak untuk beli toys aku akan tanya duit upah dah ada berapa?

Kalau tak cukup, no toys!

Condition ni exclude kalau dia nak activity book. Coloring book or sticker book yang tu okay.

Aku beli.

Kebaikan tu tak kisah la tolong buang pampers berak adik ke atau masuk baju kotor ke dalam bakul, dapatla upah RM1.

Tolong mama lipat dan kemas baju, dapat RM1.

Tolong basuh kereta RM1.

IKLAN

Dah dekat 2 bulan dok mintak beli toys oven.
Hari ni, duit terkumpul ada RM29.

Lepas habis sekolah bawak lah dia cari oven tu.
Tak jumpa oven, ada Hello Kitty.

Harga RM25. Ada balance RM4 masuk balik tabung.

IKLAN

Lepas beli tadi on the way dalam kereta dia urut urut belakang aku.

Aku syak ada la tu next mainan dia nak beli lepas ni.
Haha.

Dan cara ni jugak berjaya menepis pujukan telur berhantu kinderjoy.

Selamat mencuba.