Masih ingat lagi tak satu video viral dulu? Seorang isteri membuat kejutan pada suami tercinta dengan sebuah kotak berbentuk hati. Kotak tersebut diletakakn di dalam kereta surprise kepada suami. Dan ternyata kejutan tu membuat si suami berjujuran air mata.

Posted by Nur Fitri Damia on Tuesday, 13 November 2018


Syukur Alhamdulillah…hadiah kotak tu pun dah selamat berada dipangkuan suami isteri tersebut.

Lima tahun…ya lima tahun penantian yang agak lama buat suami isteri yang sememangnya tidak sabar mendakap dan memeluk zuriat sendiri.
Jangan kata 5 tahun… setahun pun dah kira lama sangat…kan.

Bagi Intan Nur Elliana Zakaria, itu juga momen yang tidak akan dilupakan. Apa tidaknya, dia dan suami sabar menanti selama  5 tahun untuk mendakap dan memeluk cahaya mata kesayangan mereka.

Akhirnya, Intan selamat melahirkan bayi perempuan comel dengan nama Delima Nur Lailasari pada 27 September yang lalu.

Menerusi facebooknya, Intan tampil berkongsi ikthiar dan usaha keras yang dilakukan mereka dalam memperolehi zuriat.

Mereka berharap semua pasangan yang belum memperolehi zuriat walaupun selepas beberapa tahun berkahwin supaya tidak berputus asa dan bersabar, kerana satu hari mereka pasti menemui kejayaan.

Ikuti perkongsian perjalanan mendapatkan zuriat yang ditulis oleh Intan Nur Elliana Zakaria seperti di bawah.

IKLAN

PERJALANAN RAWATAN KAMI UTK MENDAPATKAN CAHAYA MATA.

#pcosfighter #TTC5years

Assalamualaikum

1. 2014 – Dari segi ubat & supplements
– Husband ambil makanan sunnah seperti kurma, delima, madu
– Saya ambil makanan sunnah juga
– pergi bermacam2 rawatan batin (tapi xmenjadi)

2. 2015 – Check kesuburan di hospital (husband & wife), macam kami buat di hospital swasta (caj dlm rm800++ utk cek permulaan sahaja, haha mahal gila), check di hospital gov rasanya berganda2 murah, cuma hospital swasta ni setengah hari je da dapat tau result.
– Husband ada sperm issue (sperma lambat / xaktif)
– Saya ada masalah PCOS (telur byk tapi semua kecil & xmatang)
– Jadi kami dah kenalpasti masalah dari segi teori

IKLAN

3. 2017 – Kurangkan berat badan & jaga pemakanan:
– saya amalkan diet atkins (buang karbo & gula) selama 3bulan, berat turun dari 95kg ke 80kg (bukan semua org mampu buat atkins, jgn paksa diri kalau xmampu, anda bole diet sihat/diet kalori/ Intermittent Fasting Diet/ Diet Suku2 Separuh)
-Lakukan senaman seperti jogging (tidak berat sangat)
– Husband ikut sikit2 je diet, hehe. Berat dari 112kg turun 110kg je. Bersenam sama2.
– Husband mmg xmerokok
– saya makan folic acids

4. 2017 -Akhir tahun bulan 12- Rawatan tradisional
– Husband buat rawatan urut saraf di Sg Haji Dorani Sg Besar, Selangor (wak sanip- 0136016338)
– Sy buat sekali rawatan urut hamil di Melaka.. (bole add beliau di facebook Smiley Loly Lilley)
– Bekam seluruh badan utk keluarkan angin2 dan darah kotor dlm badan. (Kalau boleh sebulan sekali)
– kerapkan honeymoon berdua, xde bajet dlm bilik pon bole honeymoon, pasang lagu romantik dan bau2 aromatherapy

5. 2018- Selepas berjaya turunkan berat bdn sebanyak 15kg dlm masa 3bulan dan buat urutan di Melaka, Alhamdulillah awal tahun bulan 1 2018 sy disahkan pregnant..

6. September- Alhamdulillah sy dah selamat melahirkan baby girl yang diberi nama Delima Nur Lailasari ❤️

Kami doakan anda semua berjaya mendapatkan zuriat juga.. Jangan mudah putus asa.. sokongan dan semangat pasangan masing2 amat2 diperlukan ketika ini.. Berdoa, selalu bersedekah dan memberi bantuan kepada org yang memerlukan.. smoga usaha anda semua dipermudahkan.. InshaAllah, aminn ya rabbalalamin..

Doakan kami sekeluarga sihat dan Delima membesar dengan sihat dan sempurna ya.. InshaAllah ?

Sumber: Intan Nur Elliana Zakaria