Boleh dikatakan ramai juga yang cuba ingin berdiet bila terasa berat badan semakin bertambah.

Pun begitu, sering juga gagal untuk kekal konsisten dalam berdiet walaupun hasrat di peringkat awalnya menggunung tinggi.

Kenapa ianya boleh berlaku dan bagaimana pula cara dan rahsianya untuk kekal positif untuk berdiet?

Nak tahu jawapannya, jom kita baca perkongsian daripada seorang dietitian ini. Semoga ianya bermanfaat.


Masih ramai tak tahu cara nak pastikan kita boleh kekal motivasi dalam pemakanan sihat.

Apa-apa diet yang kita buat sekalipun, jika tidak dapat kekal lama, jadi sia-sia.

Antara tips untuk kekal motivasi dalam berdiet.

Be realistic.Kita perlu had kan pengambilan makanan yang tinggi kalori jika kita masih berbadan besar dan mahu turunkan berat tetapi sekeping dua chipsmore tidak merosakkan seluruh diet anda.

Realistic akan jadikan kita lebih lama dalam proses ini. Ia bukan proses yang sempurna tapi kita belajar setiap hari.

Sederhanakan pengambilan kanji, protein dan lemak. Ambil tak salah tapi tahu ‘sederhana’ itu banyak mana. Ilmu penting.

Sentiasa pujuk diri dan katakan ” it’s ok untuk tidak makan berlebihan walaupun majlis dan buffet”. Tidak rugi tak makan banyak dalam majlis free. Kecuali memang anda yang bayar mahal untuk makan di buffet mewah.

IKLAN

Fikirkan kesihatan diri dan takutlah jika anda kena ambil ubat dalam usia muda. Kalau dah berumur pun tak semestinya hidup dengan ubat kan? Kita boleh berubah dan ‘kawal’ masa depan. Allah dah kata, siapa berusaha , dia dapat.

Make it simple. Sederhanakan makan, sederhana senaman. Konsisten. Titik.

Keep your diet simple,
Keep your exercise simple,
Consistent with both.

IKLAN

Sumber : Mohd Khairul Azuan
Dietitian

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Seronok juga ye kalau kita dapat realisasikan cita-cita anak kita. Mungkin dah besar nanti ada yang nak jadi polis, askar, nurse, peguam dan macam-macam lagi lah. Semua boleh!

Untuk itu, jom sertai Virtual Himpunan Cita-cita 2020 dengan daftarkan diri di http://www.wasap.my/60169647520