Sejak bulan Ramadan ni, carian paling tinggi adalah berkaitan dengan resepi. Bagi yang ketandusan idea, sudah tentu akan mencari resepi yang sihat dan sedap untuk berbuka puasa kan. Sudah pasti semua orang pun macam ni.

Hujung minggu ni, apa kata cuba resepi minuman berasaskan sirap biandung. Sebut aje resepi minum sirap bandung aje pun dah buat kecur air liur. Jika ada tambahan bahan-bahan dalam minuman ni, tentu lagi superb!

Resepi pelbagai aneka sirap bandung ini mendapat share yang tinggi, sudah tentu anda kena cuba salah satunya. Buat lebih jimat kos kan. Menarik! Tapi macam mana membuatnya?

Ikuti resepi ini.

✔️ Sirap Bandung Tembikai
✔️ Sirap Bandung 3 Layer
✔️ Sirap Bandung Soda Float
✔️ Sirap Bandung Strawberry
✔️ Sirap Bandung Ais Laici
✔️ Sirap Bandung Soda Ais Cincau

 

Sirap Bandung Tembikai 

Bahan:
1/2 buah tembikai tanpa biji, potong dadu
susu cair
sirap
ais secukupnya

Cara membuat:

Campur semua bahan jadikan satu.

Kredit: Khoriff by Bonda

 

 Sirap Bandung 3 Layer 

Masak gula melaka dengan sedikit air. Tunggu sejuk.
Dalam gelas, masukkan ais,
Air gula melaka,
Masukkan susu lazz asli/ kurma bancuh pekat.
Masukkan cincau
Masukkan air sira warna merah.
Siap!

Resepi Sirap Bandung Soda Float

Bahan-bahan:
– 1/4 cawan ibu sirap
– gula (dilarutkan dalam sedikit air panas ) -kadar gula mengikut citarasa masing-masing
– 3/4 tin susu cair
– 3/4 jug kuib ais
– 1/2 tin ice cream soda
.
Cara membuatnya:
1. Satukan ibu sirap, air gula, susu cair dan ice cream soda, kacau rata dan masukkan kiub ais.
2. Biarkan kiub air mencair. Tidak perlu tambah air kerana ini akan mengurangkan rasa lemak sirap bandung.

Resipi diatas tu menghasilkan 1 jug sirap bandung soda. Kalau nak masak dulu gula sirap ros pun ok, tambah daun pandan dalam sirap ros yang kita masak tadi untuk menambah keharumannya.

Sirap Bandung Soda Ais Cincau

Bahan-bahan :
Cincau
Aiskrim soda (air gas)
Susu cair
Sirap
Ais

? Potong cincau ikut suka
? Masukkan aiskrim soda
? Masukkan susu cair sambil kacau xnak bg dia berketul berbintil2.
? Masukkan ais, masukkan sirap (agak2 lah ye) kacau2 sebati
? Minum le, takkan tgk je kan ?

Sumber : Dani Shoppe’s

 Sirap Bandung Laici Ais

Bahan2nya :-
Sirap ros
Susu cair
Susu pekat
Buah laici
Air masak
Air batu

Cara2nya :-
Satukan kesemuanya mengikut kemanisan anak tekak masing2 yer…sedia utk di minum…..

Sirap Bandung Strawberry 

Air bulan puasa…bila smp bulan puasa je mst akn wat air sedap ni..mst ramai yg suka sgt kn air ni…3 bahan je..mudah cpt n lazat…

Bahan-bahan:
Air strawberry tak kisah brand apa tapi rekomen f&N
Susu pekat
Air batu

Cara membuat: Campurkan semua bahan-bahan tadi. Tahap kemanisan, ikut sukatan masing-masing. 

kredit: eyla adeilla

Sumber: Makan  Sedap Johor dan Khoriff by Bonda