Hujung minggu ni lah masa untuk kita mengemas rumah. Selain mendapatkan khidmat upah orang cuci rumah, ada juga antara kita lebih suka mengemas sendiri rumah. Puas hati bila kemas sendiri!

Ikut cara ni, kemas rumah tapi tak perlu nak sental hingga sakit-sakit bandan. Ikuti perkongsian ni.

Tips cuci rumah dengan cara yg paling ohsem untuk mommy! 

1. Nak kilatkan lantai rumah sekilat²nya!
Pencuci lantai mix dgn cuka & air panas pastu mop lah lantai tu mcm biasa…

2. Nak bagi habuk tak senang lekat dekat perabot??
Lap perabot² pakai softener pakaian dgn kadar 1:10.. 1 penutup softener dgn 10 cawan air…air putihh yer…bukan air sirappp atau air kopi .

3. Nak bagi rumah bau harum melekat²…mix softener dengan cuka then sprayy laa umah u olss macam pewangi jenama² terkenal tu…spray kat langsir²…dan sofa² jenis fabrik…bau wangi akan tahan lamaaaaaaa…

IKLAN

4. Nak cuci bilah kipas siling yang berhabuk, korunks boleh guna sarung bantal terpakai. Basahkan kemudian sarung bilah kipas tu. Tarik perlahan-lahan. Habuk tak berselerak & berterbangan. Semua masuk dalam sarung bantal tu. Cuci & lap bilah seterusnya.

5. Nak bersihkan lantai bilik air supaya berkilat. Senang sangat tau,campuran 3:1 (3 sudu baking soda + satu cawan air) siram campuran baking soda atas lantai, biarkan dalam 30 minit. Lepas tu sental & cuci macam biasa.

IKLAN

6. Oven yang kotor dengan percikan kotoran boleh dibersihkan dengan campuran soda bikarbonat + air. Campuran tersebut tuang kat tempat yg terkena kotoran. Biarkan sekejap. Lepas tu boleh kikis kotoran tebal & lap macam biasa dengan air bersih. Berkilattt youuu

Okayyyy jom buattt sekaranggg….!!

Kredit: Ika Azman