Apabila melihat rumah bersepah, pasti ibu-ibu ‘naik hantu’. Apatah lagi jika baru sahaja mengemas. Lebih-lebih lagi kalau anda yang mempunyai anak ramai, bukan hanya seorang yang perlu diberi perhatian.

Bagi yang mempunyai anak kecil usia di bawah 6 tahun, perkara ini sudah menjadi kebiasaan. Tidak perlu rasa lelah atau penat untuk menguruskan anak-anak begini.

6 Tahun Pertama Adalah Waktu Rumah Bersepah. Jangan Marah, Guna Peluang Ini Ajar Anak & Bonding Time Bersama!
Gambar hiasan

6 tahun pertama adalah waktu rumah bersepah. Jika anda ada ruang lebih, boleh sediakan ruang khas hanya untuk bermain.

6 tahun sahaja. Selepas itu lebih susah nak minta anak peluk apatah lagi ucapkan perkataan sayang. Anak dah malu.. Kerana pada masa itu anak sudah mempunyai akal..

Bila nak didik anak berkasih sayang? 6 tahun ke bawah.

Kesan daripada didikan 6 tahun ke bawah akan memberi kesan terhadap sosio emosi anak pada 7 tahun ke atas. ?

Don’t trust me, but trust the process.

6 Tahun Pertama Adalah Waktu Rumah Bersepah. Jangan Marah, Guna Peluang Ini Ajar Anak & Bonding Time Bersama!
Gambar hiasan

Dari segi kajian, didikan 6 tahun kebawah dengan Banyak bermain dan bonding time bersama Ibubapa banyak memberi kesan terhadap sosio emosi anak.

Selari dengan pesanan Rasullullah S.A.W, 6 tahun ke bawah Baginda berpesan berkasih sayang dan menyayangi anak tanpa batas. Tidak boleh dipukul walaupun mereka melakukan kesalahan walaupun ATAS DASAR MENDIDIK.

IKLAN

Akhirnya, kesan terhadap sosio emosi anak, mereka akan rasa dekat dengan kita dan merasakan kita adalah orang yang menjadi pelindungnya serta dianggap teman tempat rujukannya.

Ini akan memberi kesan untuk jangka masa panjang ya. Ia akan Bermula 7 tahun sehingga DEWASA! USIA EMAS anak adalah 6 tahun kebawah!

6 Tahun Pertama Adalah Waktu Rumah Bersepah. Jangan Marah, Guna Peluang Ini Ajar Anak & Bonding Time Bersama!

Ada Ibu bapa datang berjumpa saya, mereka merasa kecewa dan kesal apabila anak lebih menuruti perintah atuk nenek berbanding kita Ibubapa mereka.

Cuba tanya diri kita semula. Kenapa anak memilih atuk nenek dia berbanding anda sebagai ibu bapa mereka? 

Jadi mulai hari ini dan saat ini, tanam satu azam. Peluk anak, cium anak, ucapkan perkataan SAYANG, pandang anak dengan kasih sayang, Tahan marah dan genggam tangan daripada naik ke kulit anak.

IKLAN

Ucapkan yang baik-baik, kata kan yang baik-baik, nasihat yang baik sahaja sehingga anak berusia 7 tahun walaupun TERPAKSA ulang perkara yang sama 1001 kali. Anak baru hidup, jadi dengan siapa dia akan belajar kalau bukan dari orang tuanya?

6 tahun sahaja. 6 tahun sahaja wahai ibu bapa sekalian.
Objektif bukan untuk mendidik, tetapi berkasih sayang sambil mendidik dengan kasih sayang dan kasih sayang.

Hanya Kasih dan Sayang.

Idzmir Shahril
Paediatric Occupational Therapist

Fb : Idzmir Kids Hub

IKLAN

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

6 Tahun Pertama Adalah Waktu Rumah Bersepah. Jangan Marah, Guna Peluang Ini Ajar Anak & Bonding Time Bersama!

 

6 Tahun Pertama Adalah Waktu Rumah Bersepah. Jangan Marah, Guna Peluang Ini Ajar Anak & Bonding Time Bersama!Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web  https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya! Sebarang soalan boleh ajukan di nombor yang tertera di poster