Menjadi Ibu yang berkerjaya mahupun sekadar suri rumah tangga tidak bermakna penampilan diri harus dipandang ringan. Percaya atau tidak, sapuan nipis gincu bibir mampu menaikkan seri wajah agar tidak kelihatan pucat dan tidak berseri.

Dalam keterbatasan waktu dan kesibukan dengan pelbagai tuntutan tugasan di pejabat mahupun di rumah, ikuti trik ini agar olesan gincu mampu tahan lebih lama serta para ibu mampu tampil menawan sepanjang hari.

7 Trik Olesan Gincu Tahan Lebih Lama Buat Ibu Yang ‘Superbusy’. Wow, Patut Cuba Ni!

1. Gunakan Lip Primer
Langkah ini adalah yang paling utama untuk dilakukan. Primer untuk bibir adalah produk yang sangat membantu untuk memastikan bahawa lipstik akan tetap melekat pada di bibir.

2. Berikan sentuhan penggaris bibir (Lip Liner)
Setelah menggunakan primer pada bibir, gariskan lip liner pada bibir bahagian luar untuk menggambarkan riasan bibir anda. Selain itu, sentuhan lip liner juga turut memberikan kesan warna bibir lebih semula jadi dan olesan lipstik menjadi lebih sekata.

3. Pilihlah lipstik dengan “Long Lasting Formula”
Lipstik dengan formula ini dapat membuatkan bibir tetap berwarna dan berseri selama beberapa jam. Namun, kadang kala jenis lipstik ini menjadikan bibir anda lebih kering. Oleh itu , olesan sedikit lip gloss dengan warna jernih di bahagian tengah bibir mampu membuatkan bibir kekal lembab dan segar.

IKLAN

7 Trik Olesan Gincu Tahan Lebih Lama Buat Ibu Yang ‘Superbusy’. Wow, Patut Cuba Ni!

4. Oleskan lipstik secara berulang
Sapuan lipstik secara berulang mampu memberikan kesan warna yang lebih penuh dan lebih tahan lama.

5. Rawatlah bibir anda
Bukan hanya rambut, wajah, dan tubuh saja yang pantas untuk diberi perhatian, kesihatan bibir juga perlu diutamakan. Biasakanlah untuk menggunakan lip exfoliation untuk menyihatkan bibir dari kulit mati.

6. Jagalah kelembapan bibir
Kelembapan bibir mempengaruhi ketahanan lipstik pada bibir untuk jangka waktu yang lama. Penggunaan lip balm setiap hari secara konsisten boleh mengelakkan bibir daripada kering dan pecah-pecah.

IKLAN

7. Taburkan sedikit bedak tabur
Letakkanlah satu lapisan tisu tipis di atas bibir dan taburkan bedak di atasnya secara perlahan dan merata. Langkah ini memberikan kesan matte pada lipstik dan membuatnya lebih tahan lama.

7 Trik Olesan Gincu Tahan Lebih Lama Buat Ibu Yang ‘Superbusy’. Wow, Patut Cuba Ni!

INFO EKSTRA!!
Rahsia Sapuan Gincu Lebih Cantik

IKLAN

1. Jika memiliki bentuk bibir yang tipis, digalakkan untuk melukis bentuk bibir dengan pensel bibir. Kemudian barulah oleskan dengan gincu. Serlahkan bentuk bibir anda dengan sapuan pengilat bibir.

2. Sekiranya mempunyai bibir yang tebal, gincu jenis matte adalah paling sesuai. Ia membuatkan bibir kelihatan seksi dan ‘penuh’. Walaupun begitu, pengilat bibir tidak digalakkan kerana ia akan membuatkan bentuk bibir tampak terlalu besar.

3. Jika memilih untuk mengenakan pengilat bibir, ia perlu disapu kemas agar bentuk bibir kelihatan sekata. Untuk warna gincu yang cantik, oles gincu dan pengilat bibir yang mempunyai rona senada. Gabungan dua warna ini akan membuatkan warna gincu anda luar biasa cantiknya

HARUS CUBA!
Amalan menyapu madu sebelum tidur mampu menjadikan bibir lembap dan sihat. Ini kerana madu mengandungi kadar gula yang memberikan nutrisi pada bibir selain dapat menggantikan pelembap bibir.

7 Trik Olesan Gincu Tahan Lebih Lama Buat Ibu Yang ‘Superbusy’. Wow, Patut Cuba Ni!

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI