Sejak dilantik sebagai orang nombor satu negara, Tan Sri Muhyiddin Yassin memperlihatkan pendekatan berbeza ketika menyampaikan maklumat kepada masyarakat. Malah Perdana Menteri turut dipuji kerana menggunakan pendekatan yang mudah difahami rakyat.

Terbaru ketika mengumumkan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) PKS Tambahan bernilai RM10 bilion bertujuan membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS), Tan Sri Muhyiddin sekali lagi mencuri tumpuan dengan ayat bersahaja beliau.

“Ada Suami Mula Memakai Baju Kelawar Isteri Mereka, Agak Luar Biasa.” Ucapan Terbaru PM Buat Netizen Terhibur!

” Saya lihat di media sosial ada suami yang mula memakai baju kelawar isteri mereka, agak luar biasa.

” Ada yang mengayuh basikal dalam rumah, ada juga yang mengubah ucapan saya menjadi lagu rap..

” Saya harap ini bukanlah kejadian yang pelik, atau buang tabiat kata orang. Ini adalah sebahagian daripada kreativiti anda semua untuk menghilangkan rasa bosan duduk di rumah.

“Ada Suami Mula Memakai Baju Kelawar Isteri Mereka, Agak Luar Biasa.” Ucapan Terbaru PM Buat Netizen Terhibur!

” Yang penting saya fikir saudara dan saudari mempunyai cara tersendiri untuk menghadapi ujian ini.

” Dan saya yakin tuhan tidaklah menguji atau membebani kita dengan sesuatu yang kita tak boleh tanggung.

IKLAN

Ayokk kantoi abah kita tahu apa kita buat. Hehehe. Macam mana pun tak pe, asal semua bekerjsama putuskan rantai covid-19 dengan stay at home ❤#keluargamag

Posted by Keluarga on Monday, 6 April 2020

Lucu dan bersahaja, namun mesej yang ingin disampaikan tetap diterima masyarakat sehinggakan rata-rata berkongsi kata-kata Perdana Menteri di media sosial.

“Ada Suami Mula Memakai Baju Kelawar Isteri Mereka, Agak Luar Biasa.” Ucapan Terbaru PM Buat Netizen Terhibur!

Sementara itu, Kerajaan mengumumkan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) PKS Tambahan bernilai RM10 bilion bertujuan membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS). Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam ucapannya berkata, pakej rangsangan tambahan tersebut diharap dapat mampu meringankan beban usahawan PKS.

” Di pihak kerajaan ,kita cuba membantu sebaik mungkin dan sebab itu saya ingin mengumumkan pakej tambahan RM10 billion,” katanya.

Dalam pada itu Perdana Menteri Muhyiddin Yassin turut mengumumkan langkah tambahan bagi Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat atau “Prihatin Tambahan”.

IKLAN

Katanya, pakej tambahan berjumlah RM10 bilion ini diharapkan dapat membantu meringankan beban kewangan PKS dan seterusnya menjamin dua pertiga daripada jumlah pekerja di negara ini terus mendapat pekerjaan.

“Ada Suami Mula Memakai Baju Kelawar Isteri Mereka, Agak Luar Biasa.” Ucapan Terbaru PM Buat Netizen Terhibur!

Peruntukan bagi program subsidi upah yang diumumkan pada 27 Mac lalu akan dinaikkan daripada RM5.9 bilion kepada RM13.8 bilion, iaitu tambahan sebanyak RM7.9 bilion.

Di bawah inisiatif tambahan itu, semua syarikat dengan pekerja tempatan yang bergaji RM4,000 dan ke bawah akan menerima bantuan subsidi upah seperti berikut:

1) Bagi syarikat yang mempunyai pekerja lebih daripada 200 orang, subsidi upah sebanyak RM600 bagi setiap pekerja dikekalkan.

2) Namun, bilangan maksimum pekerja yang layak untuk menerima subsidi akan ditingkatkan daripada 100 orang kepada 200 orang pekerja.

IKLAN

3) Bagi syarikat yang mempunyai bilangan pekerja 76 hingga hingga 200 orang, syarikat akan menerima subsidi upah sebanyak RM800 bagi setiap pekerja.

4) Bagi syarikat yang mempunyai bilangan pekerja sehingga 75 orang, syarikat akan menerima subsidi upah sebanyak RM1,200 bagi setiap pekerja.

” Melalui penambahbaikan ini, syarikatsyarikat akan menerima lebih banyak manfaat dan bantuan.

” Bantuan ini adalah untuk selama tiga bulan dan dikhususkan kepada majikan yang telah berdaftar dengan SSM atau pihak berkuasa tempatan sebelum 1 Januari lalu dan mendaftar dengan Perkeso.

” Justeru, kira-kira 4.8 juta pekerja dijangka akan mendapat manfaat daripada inisiatif ini,” katanya.

Beliau menambah majikan yang memilih untuk menerima bantuan ini, mereka disyaratkan untuk mengekalkan pekerja mereka sekurangkurangnya untuk tempoh enam bulan, iaitu dalam tempoh tiga bulan semasa menerima subsidi upah dan tiga bulan selepas itu.

Sumber: Berita Harian

Sumber gambar: Twitter @datininaz,

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI