Baru-baru ini Kementerian Pendidikan (KPM) telah mengumumkan akan membuat pengambilan khas guru secara ‘one-off’ bagi mengisi kekosongan guru yang dihadapi di seluruh negara terutama di Sabah, Sarawak, Johor dan Selangor.

Menteri Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin, berkata ia akan membabitkan pengambilan sejumlah 18,702 Pegawai Perkhidmatan Pendidikan gred DG41.

Justeru pelbagai pandangan yang dilontar mengenai kreadiliti bakal pendidik yang akan mengisi kekosongan jawatan kosong berkenaan.

Bagi guru ini, dia mempunyai pandang tersendiri mengenai hal ini. Malah menyahut baik hasrat kerajaan.

Buat yang minat bergelar pendidikan, anda pasti boleh!

“Kalau korang rasa tak sure nak jadi guru, tak payah la, nanti menyesal, susahkan diri susahkan anak bini susahkan sekolah pula..”
“Kalau korang takda skill nak handle pelajar, baik tak payah!”
Ni nasihat biasa kita dengar, kan? Tapi hari ni saya nak bagi nasihat lain sikit, hehehe, dari pendapat saya yang lemah ni.
Kalau korang minat, cuba saja, try. Cari pengalaman. Kita tak akan tahu benda tu sesuai dengan jiwa kita selagi kita tak cuba. Kalau profession ni sesuai dengan hati kita, kita sendiri akan ada kemahuan nak improve kemahiran yang di perlukan di sekolah, yang di perlukan bila bersama murid. Kita akan belajar dengan cara langsung dan tak langsung.
“Tapi kami ni tak terlatih,,,” Tak apa, saya yakin akan ada latihan khusus di sediakan nanti, dan pengalaman akan mengajar anda nanti.

Saya ada member masuk IPG kena paksa family, sepnjang pengajian merengus saja, sekarang dia antara yang paling berjaya dalam batch kami.

Ada member yang tiba-tiba di hantar ke sekolah untuk berkeperluan khas, basic tak ada, setahun awal tu murung je rupa dia,, tapi sekarang, bila dah ternampak hikmah kenapa dia di hantar ke sekolah tu, dia la paling semangat sekarang, bentang sana sini, lepak makan pun sembang pasal inovasi MBK,, hahaha sengal ah

Pada saya, kedatangan korang dalam profession ni saya bukan sekadar nak tengok apa yang korang boleh buat untuk sesuatu subjek tu,, (ada tak kemahiran ajar subjek tu subjek ni), tapi lebih dari tu. Saya tengok dengan kemasukan anda beribu-ribu ni, sekolah nanti dapat beribu-ribu kelebihan, talent, passion and minta masing-masing dan lain-lain.
Korang akan offer sekolah perlbagai benda yang korang boleh buat, bukan sekadar cara mengajar. Lebih lagi. Tak kira apa kemahiran dan kelebihan korang, selagi tak langgar peraturan, manfaat akan dapat pada pelajar, generasi di bawah kita.
Saya ada senior lelaki yang agak lembut dan selalu di ejek, sekarang asyik sekolah beliau je dapat wakil ke pertandingan tarian kebudayaan, ke level tinggi-tinggi, hasil kemahiran beliau.

*ni saya belanja gambar hensem saya sempena 10 tahun masuk IPG hehe

Ingat content knowledge ni kita boleh belajar, tapi passion dan minat ni adalah dari kecil kita pupuk dalam diri kita. Dan saya percaya kat sekolah adalah salah satu tempat yang sesuai nak kembang bakat dan inspirasikan jiwa lain.

IKLAN

Bagi saya, jom cuba. Kalau dah rasa tak sesuai dengan hati nanti baru la, rasa stress depress kaunseling dan lain-lain pun tak dapat baru la kita fikir jalan keluar, saya ada member yang dari batch saya, baru tahun ke empat, dari daerah saya, dah keluar dan sekarang tengah further bidang lain. sedih tapi salute dan respek denga dia, sebab dia tak jumpa happiness dalam bidang ni, kita sebagai kawan, kita tak halang, tapi kita support.
“Jangan sampai pilih jalan, nanti kau tak happy,” ada yang kata macam tu nanti, tapi dia tak tahu kita boleh ‘patah balik’ kalau salah jalan. Tak salah mencuba, dan tak salah ‘tersalah jalan’.

Yang salah tu geng-geng yang dia dah tau dia salah jalan, tapi choose to redha and stay je dalam bidang ni. Bila dah rasa hati tak ada sebagai pendidik, dia redha je, jadi parasit makan gaji, tak ada motivasi, xda semnagat pendidik, tapi redha je sebab gaji, pentadbir pun malas dah nak layan dorang, nak bagi tugas kat dorang, letak semua dekat yang rajin, lantas mensia-sia kan pelajar kita,,pastu bagi nasihat salah, “kalau ko rasa tak boleh, sila balikk!”

Akhir kata jom cuba, kami sambut dengan tangan terbuka, dan sedia bantu. Serius weyh kekurangan guru sekarang, waktu mengajar saya sendiri saja sudah 42 waktu seminggu haha.

Kita bukan tak suka dengan projek dan program yang banyak di bagi oleh pihak atasan tu, kami nampak manfaat dan objektifnya, CUMA kami tak cukup tangan kat sekolah, pihak PPD pun nampak kelam kabut, kesian haaaa.. ok,, thats all from me.
Manatau ada dapat kat SK Luagan Lawas nanti, saya belanja popia time melapor nanti hehe.

IKLAN

Sumber: Muhammad Nazmi

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club