Berpantang maut sebelum ajal… Bukan mudah untuk menerima hakikat diri menghidap penyakit yang cukup mengerikan. penyakit yang digeruni oleh semua orang. Namun takdir Tuhan tak siapa mampu menduga.
Kisah ini cukup menyentuh hati oleh Nor Hidayah Arifin menerusi laman Facebooknya yang berkongsi kisah bagaimana dia didiagnos sebagai pesakit kanser.
“Adik, Tahu Tak Sekarang Adik Positif Kanser.”  Kisah Wanita Ni Bangkit Lawan Kanser Thyroid Hingga Sembuh Sangat Berinspirasi

Hidup Mati Itu Atas Kehendak Allah, Bukannya Kanser

Aku adalah salah seorang pesakit kanser thyroid / metastatic papillary thyroid carcinoma yang masih sihat hingga ke hari ni. Tujuan cerita ni aku nak bagi semangat kepada pesakit-pesakit kanser di luar sana untuk semua golongan.

Aku menghidap kanser seawal usia aku 28 tahun ,pada tahun 2018 . aku tahu semua ni bila aku melahirkan anak yg ke2.satu ketumbuhan yang besar ada ditengah2 leher, biji itu membesar dengan cepat, menyebabkan aku sukar menelan dan susah bernafas ketika tidur, lalu aku terus kehospital untuk medical checkup, setelah dokter membuat ujian imbasan ultrasound dan biopsi aku di diagnose ksnser thyroid. Untuk pertama kali aku dapat tahu tentang penyakit ni , seluruh badan aku mengeletar ketakutan , hati aku berkata ” Ya Allah beratnya ujian yang kau beri ini ” . Aku terkejut dengan apa yang doktor kata ” Adik , adik tahu tak yang sekarang adik positif kanser ” .tulah suara yg keluar dari mulut dokter yg pertama aku dengar time tu.
“Adik, Tahu Tak Sekarang Adik Positif Kanser.”  Kisah Wanita Ni Bangkit Lawan Kanser Thyroid Hingga Sembuh Sangat Berinspirasi

IKLAN

Aku terdiam bisu masa tu di sepanjang perjalanan aku pulang ke rumah. Fikiran aku celaru ” Macam mana aku nak bagitahu keluarga tentang penyakit ni ? Macam mana perasan keluarga aku bila dapat tahu aku hidap kanser ” Bagaimana kehidupan aku selepas ini?

Aku sebak bila ingat balik saat tu . Masa tu aku tak dapat keluarkan setitis pun air mata . kerana mungkin aku teramat terkejut dan tak percaya apa yang aku ini menghidap kanser . Kanser adalah penyakit mati .

2 bulan selepas itu aku dimasukkan ke wad , keadaan aku semakin hari semakin teruk , aku jadi mudah sesak nafas sampaikan nak menelan air liurpun jadi susah , nafas aku makin hari makin pendek tapi aku berdiam sahaja aku tak mahu menceritakan kepada keluarga aku apa yang aku rasa, aku tidak mahu mereka terlalu bimbang. Selepas 11 bulan operation pertama selesai radioaidin/kimoterapi Aku di kejutkan lagi dengan keputusan dokter yang kanser aku hidap ini bukan berada disatu tempat , tapi kanser ni dah merebak ke beberapa tempat yang lain . Kanser aku bermula dari leher lalu merebak ke limfa .
“Adik, Tahu Tak Sekarang Adik Positif Kanser.”  Kisah Wanita Ni Bangkit Lawan Kanser Thyroid Hingga Sembuh Sangat Berinspirasi
Aku dimasukkan ke wad lagi untuk membuang sel kanser kali kedua, setiap pagi doktor akan ambik darah dan aku dimasukkan darah kerana bacaan hb sangt rendah 6 sahaja sebab aku penghidap alpha thalasmia , rambut aku mula gugur satu persatu , lidah aku mula hilang rasa ,badan aku teramat panas, jari2 tangan aku terbakar kerana kesan daripada kimoterapi, Barulah saat itu air mata aku menitis , dengan derita tu . ” Allahu Akbar , aku redha ya Allah , aku redha jika ajal aku sudah hampir , Kalau ajal aku masih panjang, teguhkan aku menempuh ujian-Mu ini “.

IKLAN

Aku ingat lagi nasihat dari seorang dokter, dokter surgical surgery dokter yang handle kes aku, dia juga dokter yang mengetuai 2 kali operation aku berturut turut. Aku dinasihatkan untuk tabah dengan ujian Allah ini , aku disarankan supaya berzikir dan selawat ke atas junjungan Nabi Muhammad SAW , jangan meninggalkan solat !!! . Ingat Allah ! , ingat Allah !, ingat Allah !. Yakin lah dengan kuasa Allah. Allah sahaja tempat kita bergantung .
“Adik, Tahu Tak Sekarang Adik Positif Kanser.”  Kisah Wanita Ni Bangkit Lawan Kanser Thyroid Hingga Sembuh Sangat Berinspirasi

Alhamdulillah , aku menjaga zikir dan selawat ku . Berzikir lah setiap hari sekurang2 100x Subhanallah , Perbanyakkan baca al-quran . jika tak mampu solat berdiri maka duduk la , jika tak mampu lagi lakukanlah sambil baring . Ingat lah peringatan ni . laksanakan solat dan doa kepada-Nya
Kekuatan dalaman yang kita dapat ketika solat sangat luar biasa .Kerana ketika kita solat kita merendahkan diri kita kepada Al- Khaliq yakni Pencipta kita . Kita merendahkan diri kita di hadapannya dan kita bergantung kepada-Nya . tetapkan hati kita hanya mahukan Keredhaan-Nya .

IKLAN

Alhamdulillah , aku sekarang sihat dan sudah kembali sedia kala Kebanyakkan orang semua ragu-ragu dengan cerita aku ni , sebab kalau tengok diri aku , memang seperti orang yang sihat dan tidak pernah dapat apa-apa penyakit sekali pun . Alhamdulillah . Rawatan aku sekarang hanya follow up di hospital 6 bulan sekali .
“Adik, Tahu Tak Sekarang Adik Positif Kanser.”  Kisah Wanita Ni Bangkit Lawan Kanser Thyroid Hingga Sembuh Sangat Berinspirasi

Buat pesakit diluar sana , jangan cepat berputus asa , yakinlah ujian yang Allah beri ini kepada orang-orang yang mampu laluinya . Anda mampu . Percaya lah ! ,Orang seperti anda adalah orang yang terpilih . Usaha lah untuk buat rawatan , ikhtiarlah rawatan kampung sekali pun . kalau aku cerita rawatan yang aku pernah buat , lagi panjang lah cerita ni . jadi aku tamat di sini . Jangan tinggalkan solat , banyakkan berdoa , Redha dan terus BERSABAR.
#thyroidcancer
#alphathalassmia
#papilarythyroidcancer

Sumber: Nor Hidayah Arifin

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI