Ajal maut ketentuan Ilahi, pada usia 23 tahun penerima hati pertama di Malaysia, Mohd Afiq Ikmal Muhammad Zaini menghembuskan nafas terakhirnya akibat komplikasi hati, awal pagi tadi setelah 18 hari tidak sedarkan Mohd Afiq Ikmal

Perkara itu disahkan penderma hatinya, Wan Mohd Hafizam Wan Ismail, 45, yang menerima khabar sedih itu daripada bapa Mohd Afiq, Muhamad Zaini Rahim, 50, subuh tadi.

Menurut Wan Mohd Hafizam berkata, dia baru saja menziarahi keluarga Mohd Afiq yang sedang membuat persiapan untuk pengebumiannya di Sungai Petani, Kedah.

“Jenazah Mohd Afiq akan dikebumikan di Kampung Masjid Tikam Batu, Kedah, hari ini, untuk urusan pengebumian.

IKLAN

“Saya turut akan mengiringi mereka untuk memberi penghormatan terakhir kepadanya.

“Sebagai penderma hatinya saya turut terkesan dengan pemergiannya. Doakan semuanya dipermudahkan,”

Mohd Afiq Ikmal menerima rawatan di Hospital Selayang 13 Februari lalu selepas tidak sedarkan diri akibat komplikasi hati.

IKLAN

“Afiq Ikma Sudah Tiada Lagi.” Penerima Hati Pertama Di Malaysia Meningga Dunia.

Pemuda itu mencatat sejarah negara apabila menjadi penerima hati pertama di Malaysia pada 1999 selepas menerima hati daripada Wan Mohd Hafizam.

IKLAN

Wan Mohd Hafizam yang tidak mempunyai sebarang pertalian darah dengan Mohd Afiq Ikmal membuat keputusan itu atas dasar kemanusiaan dan mahu membantu pemuda itu yang mengalami masalah hati bengkak ketika usianya 14 bulan.

Keberanian Pegawai Bersekutu Angkatan Pertahanan Awam (APM) yang menjadi penderma hati pertama Malaysia itu sekali gus membuka mata dan kesedaran kepada rakyat Malaysia tentang kepentingan pendermaan organ.

Sumber: Harian Metro

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI