Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bersama Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah menzahirkan ucapan takziah dan rasa dukacita di atas tragedi gempa bumi yang melanda Turkiye dan Syria.

Ucapan berkenaan dizahirkan kepada kerajaan dan seluruh rakyat kedua-dua negara terbabit termasuklah ucapan takziah buat semua keluarga mangsa yang terkorban dalam musibah buruk itu hingga mengakibatkan kehilangan ratusan rakyat serta kerosakan harta benda.

Seri Paduka berdua berdukacita atas kehilangan ratusan nyawa dalam tragedi itu serta menzahirkan harapan seluruh keluarga mangsa sabar dan tabah menghadapi dugaan serta suasana sedih dan pilu ini.

Seri Paduka berdua turut mendoakan agar roh-roh mangsa yang beragama Islam dicucuri rahmat Allah SWT dan ditempatkan bersama orang yang beriman dan beramal soleh.

Agong & Permaisuri Zahir Ucapan Takziah Tragedi Gempa Bumi Turkiye & Syria, Seru Masjid Buat Solat Hajat

IKLAN

Menurut kenyataan Istana Negara, semasa tempoh ini, Seri Paduka berdua dan Malaysia akan bersolidariti dengan rakyat Turkiye dan Syria serta mendoakan agar mangsa-mangsa yang masih terperangkap dalam runtuhan akibat tragedi itu dapat diselamatkan dengan segera, selain mereka yang tercedera dikurniakan kesembuhan dengan kadar segera.

Di samping itu, Al-Sultan Abdullah turut menyeru agar semua masjid mahupun surau di seluruh negara mengadakan solat hajat dan doa selamat bagi memohon keselamatan mangsa dan keluarga mereka. Bukan itu sahaja, para jemaah juga digesa mengadakan solat jenazah ghaib bagi mangsa yang telah kembali ke rahmatullah.

Agong & Permaisuri Zahir Ucapan Takziah Tragedi Gempa Bumi Turkiye & Syria, Seru Masjid Buat Solat Hajat

IKLAN

Untuk info, pasukan elit SMART seramai 70 orang yang terbabit dalam misi itu terdiri daripada pasukan perubatan dari Kor Perubatan Diraja, Unit K9 Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia dan pasukan khas bahan kimia berbahaya.

Menteri Luar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir mengesahkan tiada rakyat Malaysia terjejas dalam bencana itu. Kesemua 13 rakyat Malaysia yang berada di kawasan terjejas selamat, menurut kementerian itu.

Media Turki melaporkan bahawa sekurang-kurangnya 2,379 orang terbunuh dan 14,483 yang lain cedera di 10 wilayah Türkiye setakat ini berikutan dua gempa bumi kuat yang menggegarkan wilayah selatan negara itu Isnin.

IKLAN

Gempa bumi kuat itu, dengan pusat gempa di daerah Pazarcik, turut memusnahkan negara jiran Syria dengan hampir 1,300 orang dilaporkan terbunuh dan lebih 2,400 yang lain cedera.

Sumber: Istana Negara

https://youtu.be/dUpt50y0xaQ

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI