“Aisyah Sempat 5 Bulan Di SBP Semasa Berada Di Tingkatan 1.” Ibu Terkejut Anak Trauma Duduk Di Asrama, Berat Turun 5kg!

Setiap kejayaan anak merupakan sesuatu yang boleh dibanggakan oleh ibu bapa kerana bagi ibu bapa ia adalah suatu pencapaian yang besar dalam membesarkan anak-anak.

Lantaran itu, baru-baru ini sejak permohonan kemasukkan ke asrama penuh dibuka ini ramai ibu bapa mula teruja untuk memohon untuk anak.

Mana taknya, kebiasaanya anak yang memasuki sekolah asrama elit ini akan tampil dengan kendiri yang lebih matang dan cemerlang dalan akademik.

Namun tidak semuanya indah mengenai kehidupan di asrama, tetap ada pro dan kontra. Bahkan tidak semua sekolah SBP begitu hanya segelintir sahaja.

Kejadian buli, tidak serasi dengan persekitaran baru dan pelbagai masalah lain menjadi antara punca ramai yang mengambil keputusan keluar dari sekolah berkenaan.

Justeru, dalam hal ini, ibu ayah tidak perlu memaksa anak untuk membuat pilihan tinggal di asrama. Biarlah dirinya membuat keputusan. Ini kerana bukan semua anak mampu bertahan dan kuat dalam suasana baru dan persekitaran yang negatif seperti kejadian buli.

Begitulah yang keputusan yang terpaksa dibuat oleh seorang ibu kira-kira 5 tahun yang lalu apabila anaknya hanya mampu bertahan selama 5 bulan sahaja tinggal di asrama dek trauma dengan persekitaran di asrama.

Ikuti lanjut pendedahan ibu ini. Moga menjadi pengajaran buat semua agar mempersiapkan diri anak dari segi mental dan fizikal supaya anak dilatih untuk kuat, serta dominan supaya mengharungi kehidupan di asrama yang penuh cabaran.

TRAUMA HINGGA TURUN BERAT BADAN HINGGA 5KG

Aisyah sempat 5 bulan di SBP semasa berada di tingkatan 1. Selepas 5 bulan, baru dia bagitau sering tidak dapat sarapan pagi kerana diminta oleh senior untuk cuci tandas. Jam 5 pagi sudah bangun dan mandi kerana hanya senior dibenarkan bangun dan mandi lewat. Berat Aisyah turun 5 kg.

Di Sebalik Populariti Kerjaya Sebagai “Mr. Pilot”.n.

 

IKLAN

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

“Aisyah Sempat 5 Bulan Di SBP.” Ibu Terkejut Anak Trauma Duduk Di Asrama, Berat Turun 5kg!

 Aisyah suka belajar, waktu malam hanya senior yang dibenarkan stay back. Jadi Aisyah bawa lampu kecil(guna bateri) untuk belajar dalam dorm. Kesannya, mata rabun dan power terus tinggi bila buat cermin mata kali pertama.

Ujian pertama Aisyah di SBP, math dan Bahasa Jepun Aisyah dapat 100%. Bila ramai rakan yang tahu, bila ada ujian ramai pelajar datang minta dia ajar. Termasuk rakan daripada kelas-kelas lain.

Dia ok pada awalnya kerana tahu lebih banyak yang kita ajar pada kawan, lebih kuat pemahaman kita. Tapi sampai dia tiada masa untuk dia belajar sendiri, Aisyah rasa tertekan.

Aisyah sering diganggu pelajar lelaki sekelas yang meminatinya. Dia tidak suka kerana tahu waktu belajar bukan waktu bercinta.

Kemuncaknya apabila pelajar lelaki sengaja menebuk gambar Aisyah di dalam kelas di bahagian sensitif dan rakan perempuan yang lain ramai-ramai mentertawakannya dia jadi keliru.

IKLAN

“Aisyah Sempat 5 Bulan Di SBP.” Ibu Terkejut Anak Trauma Duduk Di Asrama, Berat Turun 5kg!

BUAT KEPUTUSAN BERPINDAH SEKOLAH HARIAN

Sebaik sahaja Aisyah maklumkan apa yang berlaku, kami terus buat keputusan keluarkannya daripada asrama dan berpindah ke sekolah harian berhampiran. Jika tidak suka pada suatu persekitaran, berhijrahlah. Usah biarkan diri kita teraniaya.

Saya tanya Aisyah, kenapa lambat bagi tau ummi. Dia kata kesian ummi dan abah dah habis duit banyak. Allah. Sebak mendengarnya. Duit boleh dicari. Persekitaran yang sihat itu lebih baik.

Sebelum keluar, pengetua dan kaunselor sekolah sudah memujuk tapi Aisyah lebih selesa belajar di rumah.

Kini Aisyah berumur 18 tahun melanjutkan pelajaran di Kolej Matrikulasi Selangor yang juga merupakan pelajar lepasan SPM 2021.

Moga kisah ini menjadi iktibar buat semua. Apa yang pasti, sebagai ibu ayah buatlah keputusan yang tepat untuk anak-anak untuk masa depannya. Sekolah harian tetap jua terbaik sebagaimana sekolah asrama penuh.

IKLAN

Sumber: Norasidah Mohamad

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

“Aisyah Sempat 5 Bulan Di SBP.” Ibu Terkejut Anak Trauma Duduk Di Asrama, Berat Turun 5kg!

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI