“HAMPIR semua makanan tular di media sosial terutama makanan manis dan karbohidrat tinggi saya akan cuba kerana beranggapan masih muda dan tidak berisiko menghidap penyakit.

“Namun, ia memakan diri apabila disahkan menghidap kencing manis ketika berusia 19 tahun pada 2012 sehingga mengalami masalah penglihatan selain terpaksa mengambil insulin dan menghidap penyakit darah tinggi,” kata Sidah Omar Baki, 27.

Itu antara kenyataan yang dikongsikan oleh wanita ini di Harian Metro tentang bagaimana dirinya boleh menanggung derita penyakit diabetes hingga menyebabkan masalah serius pada penglihatannya.

Tidak mahu perkara sama terjadi pada orang lain terutamanya golongan muda, dia tanpa malu berkongsi kisah di akaun fb untuk dimanfaatkan dan dijadikan pengajaran.

PUNCA.

Ramai yang ws saya tanya PUNCA sakit mata saya. Tak nampak dah sebelah dan kabur teruk.

Okey, saya cerita. Walaupun sebenarnya saya malu untuk mengaku yang saya nie sakit. Muda-muda sudah sakit. Tapi kali nie saya buang malu saya tu demi kesedaran bersama. Dan jadikanlah apa yang jadi kat saya nie sebagai peringatan dan pengajaran untuk semua, lebih-lebih lagi untuk GOLONGAN MUDA dan pengidap DIABETES. ( sila lakukan pemeriksaan mata anda sekurang-kurangnya 2 kali setahun.)

Daripada boleh bekerja, tak boleh bekerja. Daripada boleh bawak motor, sudah tak boleh bawak moto.

2012, umur 22 tahun masa tu. Pergi klinik sebab ada masalah lain, tapi Doc check tekanan darah, TINGGI. Doc check gula, pun TINGGI. 19 bacaan gula time tu. Klinik swasta gais, Doc pun buat surat refers ke Klinik Kesihatan (KK). Dah settled semua dekat KK. So, follow up la kat KK untuk beberapa tahun.

Tapi nak dijadikan cerita, PUNCA masalah MATA nie. Saya tertinggal satu follow up. Saya buat tak tau. “nanti la g balik.” “Nanti la.. Esok la..” tup-tup dah habis ubat. Pun tak pergi lagi klinik sambung follow up. Time tu duduk cakap dekat diri sendiri dan orang, ” Takdok ape-ape la tak makan ubat, muda lagi. Sihat lagi nie. ”
Berdegil walaupun berape kali dah Nurse dari KK call. Jawapan aku, “okey-okey kak nanti saya pergi.” Tapi, tak  pergi pun.

2 TAHUN LEBIH saya tinggal ubat. Tanpa follow up Doc, tanpa ubat-ubatan kampung.

Hint pertama MATA nie bagi. SILAU. Masih buat tak tau lagi. Sebab aku boleh jalan, aku sihat lagi gais. Boleh merempit lagi, boleh bergelak ketawa lagi. Boleh bekerja lagi. Boleh menulis lagi. Yaa.. Semua boleh buat lagi time tu.

Hint ke 2, hint nie dah teruk kalau ikutkan.
Timbul satu tompok/bebenang kat mata. Dia bergerak sekali masa mata kita bergerak. Masa tu sebelum bulan puasa tahun lepas. Tapi benda tu sikit. Cepat hilang. Okey.. Aku buat tak tau lagi. Walaupun ade bagitau mak mata rase macam tak selesa. Tapi AKU BOLEH MELIHAT MACAM BIASE lagi gaiss… ANAK SULONG, DEGIL. Hahahaha..

Lepas tu bulan puasa, jadi lagi macam ape yang jadi sebelum nie. Ade timbul tompok/bebenang kat mata sebelah lagi. Kali nie penglihatan terganggu. Sebab benda tu besar sikit. Tapi SIDAH gais.. DEGIL. Buat tak tau lagi sampai la beberapa hari raya dah. Nak habis syawal dah time tu.

Time tu kebetulan ada follow mak BFF aku pun open house kedai spek. Kedai spek gais..
BFF aku pn, “Cdah pergi la check mata tu. Kena kabo rase tak sedap.” Aku nie nak tak nak terpakse dah. Hahaha.. Padan muke kan.

IKLAN

P la check silau, rabun ape semua tu. Time tu la tau. Sorang dari staff kedai spek tu bagitau, “Awak, mata awak mcm ade pendarahan dalam mata nie.” aku? Telan air liur rase kesat dah gais. Tapi tanya lg, “dah boleh buat ke spek nie?”
Staff tu jawab, ” Tak leh wak lagi spek awak. Awak kene g hospital check.” seminggu lepas tu baru ke hospital check.

Check punye check. Doc bagitau, “mata awak dua-dua sudah ade pendarahan dalam mata nie. Sebab tu sekarang mata awak jadi kabur.” masa nie bulan 7 2019.
Lps tu terus refers ke pakar Mata HSNZ, esoknye ke hospital lagi untuk laser dua-dua mata untuk kurangkan timbul salur darah baru dalam mata. Setiap minggu laser gais. 8 KALI LASER. Tapi tak ada kesan positif.

Mata makin kabur. Sampai la tahap sebelah kiri dah ganggu titik peka dan dah tak nampak. Sekarang nie sebelah kanan pun makin kabur.

Dan ujian darah dan beberape lagi ujian doc buat.
Doc bagitau, “Kesan dari kencing manis awak tak terkawal dulu, sekarang nie macam ade kesan ke buah pinggang awak Sidah. Buah pinggang awak bocor dah nie.”
Tapi alhamdulillah.. Masih bernasib baik tak banyak. Doc bagi ubat untuk repair.

Sekarang nie mata nie dah tarik saraf dah. Solution doc pun belum pasti lg.
Ade yang tanye, ” cdah tak tanya ke ade peluang okey balik macam dlu? ”
Tanye gais.. Tanye.. Tapi jawapan Doc, ” untuk pulih macam dulu tu takleh dah. Tapi boleh berusaha lagi.”

IKLAN

Tapi tu kata doc. Kita selagi boleh ikhtiar kita ikhtiar berubat. Selagi masih bernafas. In sha Allah tak akan give up.

Punca dia DIABETES gais. Jangan main-main dengan diabetes. Dia boleh menyerang banyak tempat dalam badan kita.

Moral dia sekarang. Tak kire MUDA atau TUA JAGALAH PEMAKANAN dan KESIHATAN.

Jangan sampai jadi macam saya. Nak menyesal pun tak gune gais. Jangan ingat muda kurus tak ade penyakit gais.

SELAGI TAK CHECK KESIHATAN JANGAN MENGAKU DIRI ANDA SIHAT.

Jadikan perjalanan aku sebagai pengajaran ye gais.

Terima kasih sudi baca.

Ya Allah, Kau tabahkanlah hati hamba Mu untuk menempuh segala ujian Mu. Aamiin..

sumber : Cik SidAh