Pada peringkat awal menanam pokok cili mahu pun pokok limau kasturi, tentu hati kita berasa seronok melihat anak pokok hidup subur menghijau. Namun lama kelamaan tidak dinafikan pokok-pokok yang ditanam sering sahaja terkena serangan serangga perosak dan akhirnya menjadikan pokok yang pada awalnya subur menjadi tidak subur.
Apa yang sering dialami, daun pokok tidak lagi hijau malah berkerinting dan lebih menyedihkan bila tidak pula menghasilkan buah akibat serangan serangga perosak tersebut. Hal ini lazim terjadi jika tidak dijaga dengan baik.
Ini sebagaimana menurut perkongsian Saudara Azuan Abdullah, beliau antara orang yang rajin berkongsi ilmu tanaman di facebook. Menurutnya ada 4 jenis perosak yang boleh menyebabkan pokok cili jadi kerinting.
1. Thrip
2. Afid
3. Lalat putih
4. Hamama
Tambahnya lagi, “Semua perosak ini akan hisap cecair pada pucuk/daun cili dan ini menyebabkan pokok cili kita jadi kerinting. Jika tidak dikawal, ia boleh menyebabkan pokok cili dijangkiti penyakit virus. Ini yang paling seram.
“Bila pokok kena virus, tak akan ada pucuk baru yang tumbuh. Bila tak ada pucuk baru tumbuh, bunga pun tak ada. Bila bunga tak ada, macam mana buah nak ada kan.
Bila buah tak ada, kita pun jadi stress. Bila kita stress, dengan pokok-pokok kita cabut,” jelasnya.
Beliau juga menasihati agar jangan terlalu risau dan sebaiknya bolehlah buat racun organik yang boleh dihasilkan sendiri untuk mengawal serangga perosak tanaman.
Tambahnya, “Jangan panik dan risau ya sahabat. Sebenarnya, kita boleh cegah pokok cili daripada jadi kerinting. Caranya guna racun organik buatan sendiri. Kami panggil “Instant Control.
“Kiranya instant control ni la senjata utama saya untuk mencegah pokok cili di rumah daripada jadi kerinting.”
“Semua perosak tersebut sangat takut dengan cecair oren ni. Pecah perut dan kekeringan la tubuh mereka bila kena cecair ni.Ianya sangat bagus dan berkesan. Ramai sahabat yang nak beli, tapi saya tak jual. Sebabnya sahabat boleh buat sendiri je,” jelasnya dan turut berkongsi resipi untuk menyediakan racun organik yang dimaksudkanya itu.
Racun Organik Buatan Sendiri
Bahan-bahan:
1. Bawang putih : 1 kg @ 1 bahagian (Pastikan bawang putih dibuang kulit ya.)
2. Cili api : 1 kg @ 1 bahagian
3. Sabun buku cap buruh/kapak : 1 ketul @ 100 gram.
4. Air : 10 liter @ 10 bahagian.
Cara-caranya:
1. Masukkan bawang putih ke dalam blender. Isikan air secukup rasa (air diambil dari stok 10 liter).
2. Blender sampai hancur.
3. Tapis bawang putih dan masukkan ke dalam bekas. Kita labelkan bekas tu sebagai Bekas A.* Ulang blender dan tapis hingga bawang putih habis.
4. Masukkan cili ke dalam blender. Tangkai tak perlu buang ya. Tambah air secukup rasa (air diambil dari stok 10 liter).Blender sampai hancur.
5. Tapis dan masukkan ke dalam bekas. Kita labelkan bekas ni sebagai Bekas B. * Ulang proses blender dan tapis hingga cili padi habis.
6. Ricik sabun buku halus-halus. Tujuannya supaya nak cepat hancur bila kita rebus nanti.
7. Masukkan air ke dalam periuk (air dari stok 10 liter) Panaskan air hingga mendidih.Bila air dah mendidih, masukkan semua sabun tadi. Kacau hingga semuanya hancur.
8. Bila dah hancur. Tuangkan air sabun tadi ke dalam bekas C. Tambahkan baki air (daripada 10 liter, jika ada).
Tuangkan semua cecair bawang putih dari Bekas A ke dalam Bekas C. Tuangkan semua cecair cili api dari Bekas B ke dalam Bekas C. ** Proses campuran ini kena cepat sebab larutan sabun akan jadi pekat dan keras bila dah sejuk dalam keadaan kepekatan yang tinggi.
9. Kacau campuran tadi hingga sebati.
10. Yeay.. Dah siap “carrot susu” ni. Boleh guna terus ya, tak perlu nak peram bagai.
Cara Simpan
Untuk simpanan, letak ditempat redup dan terlindung daripada cahaya matahari. Boleh tahan 6-12 bulan.
Cara guna pada pokok cili
20 ml + 1 liter air. Jika nak guna untuk kawasan luas, boleh darab sendiri ikut kuantiti air.
Boleh juga dicampurkan bersama dengan
Cuka kayu : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol buah : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol ikan @ FAA : 5 ml untuk 1 liter air.
Tambahkan 2 ml sunlight untuk 1 liter air sebagai perekat
Sembur 2 hari sekali pada awal pagi atau lewat petang. Jika ada tanda kehadiran perosak, sembur 3-5 hari direct.
Cara guna pada pokok limau kasturi.
20 ml + 1 liter air. Jika nak guna untuk kawasan luas, boleh darab sendiri ikut kuantiti air.
Boleh juga dicampurkan bersama dengan
Cuka kayu : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol buah : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol ikan @ FAA : 5 ml untuk 1 liter air.
Tambahkan 2 ml sunlight untuk 1 liter air sebagai perekat
Sembur 1 minggu sekali pada awal pagi atau lewat petang. Jika ada tanda kehadiran perosak, sembur 3 hari direct
Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.
Macam-macam cara dan teknik sebenarnya boleh digunakan untuk menanam pokok pudina ini. Selain ada yang membeli anak benih di nursery, ada anda juga boleh ambil sahaja keratan batang daripada pudina segar yang dibeli di supermarket.
Alang-alang membeli pudina untuk digunakan dalam masakan dan keratan yang ada daripada dibuang begitu sahaja bolehlah dibiakkan untuk kegunaan akan datang.
Caranya cukup mudah, ini seperti mana yang dikongsikan oleh Darlene Jane. Menurutnya, pokok pudina yang ditanam subur sebelum ini adalah daripada keratan batang pudina yang dibeli di supermarket.
Jadi buat anda yang ingin mencuba menanam pudina, boleh ikuti cara dan langkah yang dikongsikan di sini.
“Saya nak kongsi dengan rakan-rakan cara mudah biakkan pudina melalui keratan batang.
Pudina yang saya tanam bermula dari keratan pudina yang beli di supermarket. Kalau nak start tanam sendiri, boleh beli keratan pudina segar atau beli anak pokok di nursery. Kemudian boleh biakkan ikut cara di bawah.
“Keratan pudina boleh terus cucuk ke tanah, atau rendam dulu sehingga berakar. Saya nak kongsi cara rendaman keratan sebelum alih ke pasu,” ujarnya.
Ini contoh batang pudina muda. Warna hijau. Jangan ambil keratan muda untuk pembiakkan. Untuk makan dan buat air boleh.
Ini contoh batang pudina yang matang. Warna coklat-coklat purple. Peratusan hidup tinggi.
Langkah 1 : Potong serong pangkal batang pudina yag matang. Ikut contoh potongan pada batang #1 ya.
Langkah 2 : Sebelum rendam keratan, perhatikan dua cara ini.
# 1 buang semua daun & tinggalkan 2 – 3 helai daun pada pucuk. Buat cara ni kalau keratan batang pudina tiada anak daun baru
# 2 potong pucuk, dan buang semua daun besar pada batang, tinggalkan anak daun yang kecil-kecil itu saja.
Langkah 3 : Rendam dalam bekas yang sesuai, letak di tempat yang redup untuk seminggu
Lepas seminggu boleh alih ke tmpat yg ada matahari dah. Boleh sambung rendam lg seminggu kalau akar masih sikit. Selalu check jentik-jentik ya.
Akar belum cukup banyak. Sambung rendam sehingga akar banyak.
Langkah 4 : Bila akar sudah banyak, boleh dialih ke pasu.
Macam biasa, lepas alih pasu, biar di tempat redup seminggu. Baru alih ke tempat kekal. Pudina boleh hidup di kawasan full sun. Air biar cukup.Kemudian alih ke pasu dan letak di tempat redup. Siram sikit-sikit je. Asalkan tanah lembap. Jangan terlalu lecak nanti keratan senang mati lepas cucuk ke tanah.
Ekstra Info : Bila keratan pudina da mula segar dadam pasu, da keluar tunas daun, baru letak baja. Sikit-sikit je.. Hati-hati baja jangan smpai kena batang.
Saya guna baja kopi / tinja cacing. Baja AB pun senang, tak perlu risau kalau kena dekat pangkal pokok.
Bila pokok sudah rimbun macam ni siram banyak-banyak boleh asalkan ada aliran keluar untuk air berlebihan.
Saya guna air sisa basuh bahan mentah di dpur / air basuh beras. Lepas tadah air basuhan, jangan terus siram. Peram semalaman dulu. Dan siram selang seli dengan air paip.
Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.
Jom cuba satu pencuci yang boleh sejukkan tekak anda iaitu Aiskrim Asam Boi Limau Kasturi ini. Tak susah pun nak buat, mudah je.
Sesuai sangat dengan musim sekarang ini yang tidak menentu kan. Lagi-lagi ketika cuaca bertambah panas. Bila dah panas, tekak ni sudah pasti mencari sesuatu yang sejuk sahaja.
RESIPI AISKRIM ASAM BOI LIMAU KASTURI
Bahan-bahan:
2 cawan gula (boleh kurangkan sedikit jumlahnya)
Air 2 liter
2 sudu makan tepung jagung (campur dengan sedikit air dari sukatan 2 liter)
3-4 sudu makan kordial asam masin Double Lion
24-30 biji asam boi
4-5 biji limau kasturi
Sedikit garam
Plastik aiskrim secukupnya
Cara-caranya:
1. Masukkan air, air campuran tepung jagung, gula dan asam boi ke dalam periuk. Masak hingga mendidih dan air menjadi jernih.
2. Masukkan kordial. Rasa terlebih dahulu dan tambah jika perlu. Boleh juga masukkan sedikit garam. Kacau sebati dan sejukkan.
3. Perahkan jus dari 4 atau 5 limau Kasturi ke dalam bancuhan air asam boi tadi. Kacau.
4. Tapiskan air dan ketepikan asam boi.
5. Masukkan asam boi ke dalam plastik. Jumlahnya dalam 1 biji untuk satu plastik aiskrim.
6. Letak air asam boi. Ikat ketat dan bekukan semalaman sebelum dinikmati.
Lisbon Hotel Melaka menawarkan pengalaman tenang dan mewah di Perkampungan Portugis. Dengan reka bentuk ala Mediterranean, kolam infiniti dan restoran Festa yang eksklusif, ia destinasi ideal untuk percutian keluarga.