Selain biji ketumbar sering digunakan sebagai rempah dalam masakan, ramai juga mengetahui ketumbar juga bermanfaat dalam penjagaan kesihatan menurut petua orang dulu-dulu.

Cara untuk mendapatkan manfaat daripada ketumbar bukannya perlu dimakan dalam bentuk biji atau dikisar, tetapi dengan merendam ketumbar dan air rendaman tersebut di minum. Pastinya cara ini sesiapa pun boleh amalkan kerana cukup mudah, terutamanya dalam mengawal penyakit kencing manis.

Macam-macam Petua Untuk Jaga Kesihatan Dengan Biji Ketumbar Wanita Ni Kongsikan, Rugi Tak Amal!
Photo by Kate on Unsplash

Petua ini sebagaimana yang dikongsikan oleh Ida Shahida yang kerap berkongsi petua di akaun facebooknya. Jadi bolehlah diamalkan untuk lihat sendiri hasilnya. Jika serasi, dapatlah sekurang-kurangnya bacaan tahap kencing manis dikawal agar stabil.

BIJI KETUMBAR SANGAT BAGUS UNTUK KENCING MANIS

Macam-macam Petua Untuk Jaga Kesihatan Dengan Biji Ketumbar Wanita Ni Kongsikan, Rugi Tak Amal!
Photo by Mockupo on Unsplash

 

Bahan-bahan: 
2 sudu besar biji ketumbar
Campur 1 gelas air panas @ 250ml

Cara Penyediaan :
Biarkan 30 minit sehingga 1 jam
Ditapis
Terus Minum

IKLAN

Minum sebelum sarapan iaitu semasa perut masih kosong. 1 jam setelah minum barulah sarapan. Amalakan setiap hari.

Macam-macam Petua Untuk Jaga Kesihatan Dengan Biji Ketumbar Wanita Ni Kongsikan, Rugi Tak Amal!
Photo by Manki Kim on Unsplash

Selain itu air rendaman ketumbar juga boleh menurunkan kolestrol jahat . Setelah sebulan mengamalkannya baru akan nampak hasinya. Jadi kena amalkan lama dan berterusan
Pernahkah anda dengar mengenai kolesterol jahat? Kolesterol jahat merupakan kolesterol LDL (low-density lipoprotein) yang meningkatkan risiko pembentukan plak pada kawasan arteri (aterosklerosis).

 

IKLAN

Rawat Sakit Sendi

Manakala untuk meredakan sakit sendi, ketumbar perlulah ditumbuk halus dan kemudian ditempelkan pada bahagian yang sakit dan dibalut.  Selain itu boleh juga direndam ke dalam minyak angin( botol) dengan cara tumbuk kasar kasar dan direndam bersama minyak angin.

Sumber : Ida Shahida 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI