Nampak mudah peranan isteri menguruskan rumahtangga dan anak-anak tetapi ia memerlukan pengorbanan masa dan tenaga tanpa henti dan tanpa mengira masa.

Malah suami kadang kala tidak dapat melakukannya semua kerja di rumah yang dilakukan oleh kaum isteri.

Namun, selain sikap suami yang menghargai diri isteri, para isteri harus melakukan amalan zikir untuk penguat semangat sebelum tidur.

Sebagaimana perkongsian saudara Anas Jamaludin 

Amalkan Zikir Ini Supaya Tak Lelah Urus Rumahtangga. Khas Untuk Para Isteri.

Tadi semasa makan malam saya bergurau dengan orang rumah, agaknya kuasa elemental apa yang diguna oleh mereka (golongan isteri) untuk membuat semua kerja kerja rumah. Beliau hanya tersenyum dan menjawab,

“Kalau ada, dah guna dah, hihi”

Tidak dinafikan wanita sememangnya hebat apabila bergelar ibu dan isteri di rumah.

Semuanya perlu diurus. Dari memasak di dapur, mengemas rumah, menjaga anak dan macam macam kerja lagi. Jika suami yang membantu pun, pasti tak semuanya dapat dilaksanakan selancar mereka.

Ya, memang banyak yang perlu dibuat. Saya sendiri tak terbuat semuanya dalam satu masa. Sedang dia boleh jaga anak, masak dan sempat lagi lipat baju. Saya memang surrender. Adeh.

Kadang bila beliau ke taklim masturat (pengajian mingguan wanita) saya hanya mampu jaga Atiq dan Ahnaf supaya baik baik sahaja. Agar mereka tidak tercedera semasa bermain. Saya hanya fokus begitu. Itu pun baby Adni tidur. Kalau dia bangun, dah tentu lagi haru dibuatnya. Jangan cakaplah nak masak, nak ke bilik air pun saya berfikir dua kali takut takut si Ahnaf terjun atas adiknya yang kecil itu.

Amalkan Zikir Ini Supaya Tak Lelah Urus Rumahtangga. Khas Untuk Para Isteri.

Pernah sekali saya cubalah basuh kain, sudahnya kain itu bersemadilah dalam mesin basuh akibat saya lupa. Tergelak saja orang rumah bila tetiba suaminya nak jadi hero kain baju. Allahu, ampunkan daku kerana tidak dapat bantu isteri sebaiknya. Aku tak mampu jadi sehebat dia.

Kebetulan tadi membelek wall, terbacalah nukilan hati seorang sahabat saya menulis tentang penatnya beliau menguruskan anak dan rumahtangga.

Lalu saya titip komen berikut,

IKLAN

“Pernah sekali, para Sahabiyyah (sahabat Nabi di kalangan wanita) datang berjumpa Nabi SAW, bertanya tentang ganjaran mereka di sisi Allah, mereka mengadu suami mereka banyak ganjaran iktikaf, keluar di jalan Allah, ganjaran solat berjemaah dan banyak lagi ganjaran yang dijanjikan Nabi SAW kepada orang lelaki.

Sedang mereka sibuk dengan anak dan urusan rumahtangga, kerja yang banyak dari pagi hingga malam. Malam juga tidak dapat tidur kerana menjaga anak.

Nabi SAW berpaling kepada para sahabatnya dan tersenyum lantas bertanya kepada para sahabat,

“Pernahkah kalian mendengar soalan yang lebih baik daripada soalan wanita wanita ini?”

Lalu Nabi SAW menerangkan kepada para sahabiyyah bahawa setiap ganjaran yang diperolehi oleh suami mereka, semuanya juga diperolehi oleh mereka tanpa mengurangi sedikitpun pahala suami mereka.

Lalu mereka (sahabiyyah) pulang dengan senyum gembira.

Demikianlah Allah SWT meletakkan darjat ibu itu selepas Allah dan Rasul. Untuk ibu, 3 kali Nabi ulang supaya patuh akannya, sedang ayah hanya sekali”

Beliau membalas komen dengan mengatakan “Sejuk hati membacanya, terima kasih”

Malam ini kami sekeluarga akhiri cuti sempena maal hijrah dengan bacaan taklim rumah. Allah takdirkan giliran saya membaca Kitab Fadhail Amal bab 10, Semangat Keagamaan Wanita.

IKLAN

Maulana Zakariyya memulakan bab ini dengan kisah pengorbanan puteri yang paling disayangi Rasulullah SAW iaitu Sayyidatina Fatimah Radhiahuanha.

Amalan Zikir

Kisahnya Saidina Ali kasihan melihat isterinya itu yang melakukan kerja rumah tanpa pembantu rumah.

Sayyidatina Fatimah biasa menggunakan tangannya untuk mengisar bijian yang menyebabkan tangannya menjadi kasar. Beliau juga mengisi air ke dalam bekas yang diperbuat daripada kulit dan membawa bekas itu ke rumah sehingga meninggalkan kesan di dadanya akibat daripada tali bekas tersebut.

Pakaiannya juga seringkali kotor akibat banyak menguruskan rumah, menyapu dan sebagainya.

Sayyidina Ali telah meminta isterinya itu pergi meminta seorang hamba sahaya kepada Rasulullah SAW untuk membantunya menjalankan kerjanya.

Sayyidatina Fatimah telah pergi dan didapati ada orang berada di situ. Beliau adalah seorang yang sangat pemalu. Maka beliau pun pulang tanpa menyampaikan hajatnya itu kepada Nabi SAW.

Maka keesokan harinya, Nabi SAW sendiri telah pergi menemui puteri kesayangannya itu dan bertanya maksud kedatangannya kelmarin.

IKLAN

Sayyidatina Fatimah mendiamkan diri. Beliau berasa malu untuk membuka mulut.

Maka suaminya Saidina Ali telah menjawab bagi pihaknya. Lalu diceritakanlah kepada Nabi SAW kesusahan isterinya dalam menjalankan kerja kerja rumah dan maksud kedatangan isterinya itu kepada Nabi SAW.

Dalam riwayat yang lain, Sayyidatina Fatimah mengadu bahawa mereka hanya mempunyai satu alas tidur, itupun daripada kulit domba. Pada malam hari digunakan sebagai alas tidur dan siang diguna sebagai lapik rumput untuk memberi makan unta.

Maka Nabi SAW meminta supaya puterinya itu bersabar

“Wahai Puteriku, bersabarlah. Nabi Musa aalaihisalam dan isterinya memiliki hanya satu alas tidur sahaja sehingga sepuluh tahun. Itu pun hanya jubah Nabi Musa alaihisalam. Itulah yang dibentang dan mereka tidur di atasnya. Takutlah kepada Allah, hasilkan sifat takwa dan tunaikankanlah tugas dan kewajipanmu kepada Allah dan sempurnakanlah tugas tugas rumahtanggamu.

Apabila kamu hendak tidur, maka bacalah Subhanallah 33 kali, Alhamdulillah 33 kali dan Allahuakbar 34 kali. Amalan ini lebih baik bagi kamu daripada seorang hamba”

Sayyidatina Fatimah pun berkata, “Saya redha dengan Allah dan Rasulnya”

Allahu, kami berdua terkedu.

Saya bukan sebaik Sayyidina Ali yang sentiasa sibuk di jalan Allah SWT. Isteri pula bukanlah seperti Sayyidina Fatimah yang melaksanakan apa yang diceritakan di atas. Kehidupan kami jauh lebih senang berbanding apa yang ditanggung sahabat dan sahabiyyah dahulu.

Taklim pada malam ini lengkap dengan sebuah kisah yang memberi inspirasi kepada kehidupan rumahtangga.

Terutamanya wanita yang bergelar ibu dan isteri.

Anda mahal di sisi Allah SWT. Teruskan berbakti, insyAllah syurga tertinggi milikmu.

Sekian, sharing is caring.

Kredit: Anas Jamaluddin,
Papazola Kebenaran.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI