Mengurus keluarga dengan lebih baik tentunya banyak perkara atau benda perlu kita sebagai isteri dan ibu lakukan. Daripada bangun pagi  hinggalah ke malam hari, ada sahaja perlu dibuat.

Akhirnya tanpa sedar membuatkan seorang isteri atau ibu itu berasa terlalu letih bukan sahaja fizikal malah emosi turut terganggu.

Apa yang pasti, masalah keletihan yang dialami oleh wanita ini juga sudah begitu kerap ditemui oleh Dr. Roslin di kliniknya dan ini perkongsiannya semoga bermanfaat.

Setelah sekian lama bertugas tanpa bercuti, alhamdulillah minggu ini saya dapat bercuti rehat. Cuaca yang sejuk dingin semalam cukup menenangkan. It was the perfect weather to just sit down with a cup of coffee and a good book. Foto ini menggambarkan mood santai saya minggu ini dan foto ini saya tujukan khas buat semua kaum ibu.

IKLAN

Hampir setiap minggu saya akan bertemu golongan ibu yang mengalami “burnout”, sama ada keletihan fizikal mahupun keletihan mental. Ramai diantara kita yang cuba menjadi the perfect wife, the perfect mother, the perfect teacher.

Akibatnya, ramai diantara kaum ibu yang mengadu tangan pedih, kekeringan dan kemerahan disebabkan oleh terlampau banyak mencuci pinggan. Ada segolongan yang mengadu sakit belakang kerana terlampau banyak melakukan kerja-kerja rumah seperti menyapu dan mengemop lantai. Ada sekumpulan lagi yang mengadu sakit-sakit badan dan bertambah berat badan kerana tiada masa untuk melakukan senaman. Ramai juga yang mengadu sakit kepala dan stress akibat memikul terlampau banyak tanggungjawab secara bersendirian.

Do not do everything yourself! Inilah nasihat saya setiap kali. Mohon bantuan suami untuk membantu membasuh pinggan ataupun membantu kerja-kerja rumah yang lain. Ajar anak-anak untuk mengemas dan membantu di dapur, tidak mengira sama ada anak perempuan mahupun anak lelaki. Ajak suami dan anak-anak untuk keluar bersenam bersama-sama.

IKLAN

Sekiranya anda cuba melakukan semuanya sendiri dari memasak, mengemas, membasuh dan mengajar, sudah tentu anda akan keletihan dan tiada masa untuk bersenam ataupun melakukan hobi yang lain.

Ambil Masa Untuk Diri, Kita Bukan Superwomen. Deep Perkongsian  Dr. Ni!

IKLAN

Foto ini saya tujukan khas untuk semua kaum ibu. Take a break, take some time for yourself. We are not Superwoman! We are just human! Ask for help. Put yourself first. Take some time to exercise and focus on yourself and your physical and mental health.

Sumber : Dr. Roslin Mohd. Taha
I’m not a superwoman, I’m just a human.

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI