Melihat pasangan ini menguruskan dan mendidik anak-anak mengikut acuan sendiri nyata memberi motivasi kepada ibu bapa lain. Tidak hairanlah setiap kali mengemas kini status terbaru di media sosial, ada sahaja pertanyaan dan permintaan daripada orang ramai yang ingin mereka berkongsi ilmu keibubapaan.

Tidak sekadar itu sahaja, pasangan ideal Dato’ Dr Sheikh Muszaphar dan Datin Dr Halina juga tidak menggunakan bantuan pembantu rumah dalam menguruskan anak-anak. Sebaliknya mereka lebih selesa melakukan sendiri sejak dahulu lagi.

Anak Baru 12 Hari, Sheikh Muszaphar Dah Latih meniarap Cara Tummy Time. Bagus Rupanya Cara Ni!

Terbaru, Sheikh Muszapahr mempraktikkan kaedah Tummy Time kepada anak kembarnya. Menurutnya, ada banyak kebaikan jika bayi diajar melakukan Tummy Time sebaik dilahirkan. Aktiviti ini boleh menguatkan bahagian belakang dan juga leher bayi.

Tambahnya, Eusoff sudah mula melakukan Tummy Time sebaik sahaja tali pusat ditanggalkan dan melakukannya 3 kali sehari, setiap satu minit setiap hari.

 

IKLAN

Jelasnya, dia juga melihat hasil yang luar biasa pada anak-anaknya yang terdahulu dengan melakukan perkara yang sama dan mengharapkan dapat memberikan kesan positif kepada Eusoff dan Emilia.Memang hebat!

Anak Baru 12 Hari, Sheikh Muszaphar Dah Latih meniarap Cara Tummy Time. Bagus Rupanya Cara Ni!

Video – Eusoff Tummytime Day 12

IKLAN

Senada dan sehati dalam segala hal, namun Dato’ Dr Sheikh Muszaphar sedikit ‘dominan’ terutama dalam mendidik anak-anak. Tegasnya, anak-anak perlu didedahkan dengan segala kemahiran sejak kecil lagi bagi memudahkan pada masa akan datang.

“Alahmdulillah, syukur kerana ini rezeki yang Tuhan berikan pada kami. Saya dan isteri memang suka anak ramai. Saya suka mendidik anak-anak ikut cara saya yang dipraktikkan hasil pembelajaran melalui ajaran ibu bapa saya dan juga sebelah Halina. Saya suka tonjolkan anak-anak dengan unsur kasih sayang selain ‘push’ mereka sehingga ke tahap maksima kerana kita tidak tahu potensi mereka yang boleh pergi.

Anak Baru 12 Hari, Sheikh Muszaphar Dah Latih meniarap Cara Tummy Time. Bagus Rupanya Cara Ni!

IKLAN

“Saya mahu didik mereka dalam semua bidang termasuklah bab agama, akhlak, mengaji, belajar berenang, tekwando dan pelbagai lagi. Setiap ibu bapa mahukan yang terbaik untuk anak-anak, demikian juga kami. Dalam hal ini, saya mengharapkan anak-anak akan jadi lebih baik daripada kami kelak. Awalnya isteri saya agak takut dan kesian kerana anak-anak masih kecil.

“Tetapi sebenarnya mereka suka jika apa yang kita suruh buat itu benda yang menyeronokkan buat mereka. Penerimaan Bella dan Tasha baik dan saya tidak suka mereka membazir masa begitu sahaja kerana pada saya setipa minit itu adalah pelajaran.

Anak Baru 12 Hari, Sheikh Muszaphar Dah Latih meniarap Cara Tummy Time. Bagus Rupanya Cara Ni!

“Ini cara saya dan kepada mereka yang tidak setuju tidak apa. Kerana proses parenting ini seperti satu eksperimen. Kita tidak tahu apa yang akan berlaku pada masa depan. Mungkin kita sudah berikan yang terbaik tetapi hasilnya berbeza. Namun yang pasti saya sudah melakukan yang terbaik dan jika ada yang mahu mencontohi cara saya, maka boleh ikut.

Sumber: Majalah Keluarga Jan-Feb 2018 & drsheikhmuszaphar

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI