Hadirnya anak anak sering disebut sebagai anugerah..tetapi kita jarang terfikir yang anak juga boleh menjadi ujian yang besar dalam hidup ibu itu.

Anak anak boleh jadi ujian buat si ibu dalam 3 hal

Ujian ibadah

Bila ibu mula sibuk anak anak ibadah wajib diabaikan. Solat dilewatkan dan ibadah sunat pun ditinggal sepi

Ujian perasaan

Bila ibu terasa bangga setelah punya anak dan merasakan anak nya lah yang paling hebat dan memandang rendah pada anak anak lain. Kita banding banding anak kita lah yang paling comel dan anak si dia kurang comel
Walau kadang tak diluah di dalam hati terselit jua perasaan itu.

IKLAN

Ujian sabar

Bila anak mula berperangai yang bukan bukan bagaimana kita berakhlak dengan anak. Adakah kita tengking dia, marah dia?

Bagaimana Allah uji sabar kita melalui sikap dan perangai anak anak.

IKLAN

Cuba muhasabah, kadang kadang akhlak tidak baik dari anak mungkin datang dari sikap kita sendiri dan mungkin juga allah mahu uji kita seberapa sabarkah kita melayan kerenah anak anak. Kadang kadang mungkin juga Allah uji kita dgn perangai buruk anak anak kerana kita masih kurang merintih dan berdoa padanya

Jadi..berdoalah pada Allah agar kita kuat menjalani ujian yang allah akan datangkan bila mana dia beri kita anugerah anak.

Sabar dan bersikap positif. Percaya yang Allah beri kita anak dan datangkan ujian melalui mereka tidak lain hanya untuk mendidik kita juga agar tidak lalai dengan nikmat dariNya.

IKLAN

Akhirnya, usah terlalu ujub andai diberi rezeki anak kerana kita tidak tahu berjayakah kita melalui fasa fasa ujian yang Allah akan beri pada kita sepanjanh memegang title seorang ibu. Berdoa lah agar dipermudahkan urusan kita didunia dalam menjaga anak anak ini.

Anak boleh aset ke syurga
Anak juga boleh menyeret kita ke neraka

Firman Allah:

“Dan ketahuilah bahawa harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah ujian dan sesungguhnya di sisi Allahlah pahala yang besar” (Al-Anfaal:28)

Kredit: Puan Farhana

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI