Malang tidak berbau. Bila perginya seseorang dari dunia ini sekelip mata, bukan hanya mempengaruhi emosi seseorang, tetapi tergugat juga kewangan keluarga jika yang pergi itu orang kuat dalam keluarga.

Sebab itu sekarang ni ramai yang mengambil hibah, lebih-lebih lagi bagi yang bekerja terdedah dengan bahaya.

Hibah adalah suatu akad yang mengandungi pemberian milik oleh seseorang secara sukarela terhadap hartanya kepada seseorang yang lain pada masa hidupnya tanpa balasan.

Baru-baru ini, tular kisah yang menyentuh hati yang dikongsikan oleh pengguna laman tiktok Matt Yie apabila seorang ibu menangis selepas mendapat tahu anaknya menyediakan hibah sebanyak RM400K dan meletakkan si ibu sebagai penama.

Difahamkan, anak lelaki kepada wanita pertengahan umur itu sudah pergi bertemu Ilahi namun dia sempat titipkan ‘hadiah’ paling bermakna untuk keluarganya meneruskan hidup selepas ini. Disifatkan sebagai anak yang sangat mengambil berat tentang keluarga, rupanya Allahyarham sempat menyediakan hibah bernilai RM400,000.

IKLAN

Anak Dah ‘Pergi’, Tapi Masih Berbakti. Ibu Menangis Jadi Penerima Hibah Berjumlah 400K

Matt Yie yang juga agen insurans telah datang ke rumah seorang mak cik untuk menyampaikan amanah besar itu. Si ibu yang baru sahaja dimaklumkan dirinya dijadikan sebagai penama terlihat menangis terharu kerana langsung tidak pernah tahu tentang niat baik putera sulungnya itu.

@mattyie1 Hari ini abe yie pergi ziarah ibu kepada arwah client abe yie untuk selesaikan Tuntutan Hibah kematian. Semoga dipermudahkan segala urusan abe yie untuk menolong lebih ramai lagi rakyat Malaysia #agenttakafulracing #prubsntakaful #fyp #ibu #doaibu #warithgroup ♬ original sound – boom boom – Amieyrul Hishyam

IKLAN

Meninjau di ruangan komen perkongsiannya, ramai yang terharu dan sebak melihat tangisan si ibu ketika diberitahu tentang hibah tersebut. Malah, ramai juga yang mengakui mereka sudah mengambil hibah khuatiri sesuatu yang buruk berlaku pada masa akan datang.

Anak Dah ‘Pergi’, Tapi Masih Berbakti. Ibu Menangis Jadi Penerima Hibah Berjumlah 400K Anak Dah ‘Pergi’, Tapi Masih Berbakti. Ibu Menangis Jadi Penerima Hibah Berjumlah 400K

Sumber : @mattyie1

IKLAN

Anak Dah ‘Pergi’, Tapi Masih Berbakti. Ibu Menangis Jadi Penerima Hibah Berjumlah 400K

Nak tambah ilmu tentang penyusuan susu ibu, jom join webinar PERCUMA Ya, Aku Mampu Susukan Anak! secara ONLINE pada 29 Oktober 2022. Daftar nama anda di https://toko.ideaktiv.com/product/ya-aku-mampu-susukan-anak/

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI